Храна за щастиеДжани Ролистенова / 17 ноември 2019

„Заредете се" с подходящия вид магнезий за здраве

Този полезен минерал липсва в организма на повечето хора

илюстрация: iStock
илюстрация: iStock
Знаете ли, че магнезият е минерал, който липсва в организма на повечето от нас. В Швеция например 80% от населението има дефицит на магнезий.

Мислили ли сте да приемате магнезий като хранителна добавка? Ще отидете до най-близката дрогерия да си вземете и готово, нали? За съжаление обаче не е толкова просто. Добавките с магнезий се предлагат в много различни форми и за различни нужди. С тази статия ние ще ви помогнем в избора на правилния за вас вид.

Как да разберете кой тип е за вас? Оксид, цитрат, таблетки, капсули, течна форма - или е достатъчно само да ядете много богата на магнезий храна за известно време? Въпросите са много.
Много фактори като стрес, смяна на средата или храната могат да увеличат нуждите на организма от магнезий. Симптомите на дефицит могат да бъдат например хиперактивност, повишен стрес, панически атаки, проблеми със съня, запек, спазми и или мускулни крампи.

Много хора получават голямо подобрение, след като се „заредят“ с магнезий. Минералът може да повиши активността на повече от 300 различни ензима, да активира нервните канали и има роля в пластичността на синапса, тоест разработването и адаптирането на нови синапси, които са важни за учене, памет и други.

Какъв ефект търсим ?
За да изберете правилната добавка с магнезий, първо трябва да разберете какво искате да постигнете. Някои взимат магнезий заради психологическите му ефекти, докато други за спазми, болки в мускулите или за да си помогнат при безсъние или запек. Всеки желан ефект има своя магнезиев тип.
Друго нещо, което трябва да имате предвид, е бионаличността, тоест каква част от магнезия всъщност се абсорбира в тялото.

Различни видове магнезий

Магнезиев оксид
Магнезият от този тип е най-евтиният и лесен за намиране. Той работи, наред с други неща, за спазми, тревожност и мускулно напрежение. Използва се главно за постигане на психологически ефект, като се приема като успокояващо.  Магнезиевият оксид има (незаслужена) лоша репутация поради ниската си бионаличност само от четири процента, но въпреки че току-що споменахме значението на бионаличността, е важно да се прави разлика между свободни и свързани минерали, което прави разликата за преглъщане. В магнезиевия оксид бионаличността наистина е ниска, но свободният магнезий е много висок, което в края на краищата има страхотен ефект. Дозите се коригират съответно и можете да приемате 500 милиграма или повече, тъй като е трудно да се предозира.

Магнезиев цитрат
Ниска концентрация и бионаличност от 90 процента. Добър е срещу запек. Има приемлива цена и помага в повечето от случаите.

Магнезиев оротат
Магнезият от този тип се счита за най-добър за развитие на синапси в мозъка. Той има способността да прониква в клетъчните мембрани и да взаимодейства с митохондриите.

Магнезиев хлорид
Използва се под формата на спрей или под друга течна форма има висока абсорбция и е добър за детоксикация на клетки и тъкани. Подпомага бъбречната функция и засилва метаболизма.

Магнезиев таурат
Магнезиевият таурат е известен със способността си да подобрява сърдечните ритми, да понижава сърдечната честота и кръвното налягане и по този начин да предпазва от инфаркт. Той се абсорбира лесно, не действа слабително, изгражда клетъчните мембрани отвън. Магнезиевият таурат също повишава способността за вземане на решения и намалява ефекта от липсата на кофеин.

Магнезиев малат
Магнезиевият малат помага при умора, участва в синтеза на АТФ, тоест преобразуването на енергия, както и в производството на енергия. Има висока разтворимост.

Магнезиев глицинат
Това е магнезий, който не действа толкова добре срещу запек, но който, от друга страна, е добър за възстановяване на нивата на магнезий, ако имате проблеми/дефицити от дълго време. Също така осигурява мускулна релаксация и по-добър сън.

Магнезиев карбонат
Тип магнезий, който е популярен и има висока бионаличност, защото в стомаха се превръща в магнезиев хлорид. Действа много добре срещу киселинен рефлукс и други храносмилателни проблеми.

Хелатиран магнезий
Има по-висока абсорбция, но е по-скъп. Молекулните връзки са манипулирани за по-добро усвояване. Що се отнася до приема, една таблетка се приема сутрин и една вечер, за предпочитане с храна.
Ако ползвате повече от един тип, не приемайте всички едновременно.

„По-лоши" форми на магнезий
Магнезиевият сулфат (Епсолова сол) е твърде лесен за предозиране, препоръчва се да се слага във ваната по време на баня. Този тип магнезий издърпва течност от под кожата и тя става по-стегната. Магнезиев глутамат и магнезиев аспартат се съдържат в аспартама, който е невротоксичен, т.е. токсичен за мозъка.

Имайте предвид, че потребността на организма от витамини и минерали не е еднаква през живота, а се променя в зависимост от житейски ситуации, какво ядете и къде живеете.
За да проверите различните си нужди от витамини и минерали, може би е добра идея да направите минерален тест, който се прави чрез кръвни изследвания или спектрометричен анализ - анализ на минерали в косата.

Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan

Още по темата:

Кетодиетата може да развали зъбите Храна за щастие

Кетодиетата може да развали зъбите

Как да регулираме рН нивото в устата ни

Как да удължим живота си Храна за щастие

Как да удължим живота си

През последните години коензимът НАД+ стана популярен като мощна добавка против стареене

Химия на чувствата и емоциите Храна за щастие

Химия на чувствата и емоциите

Нека поемем контрола им в свои ръце

Люта храна = по-дълъг живот Храна за щастие

Люта храна = по-дълъг живот

Хората, които редовно ядат люти чушки, могат да намалят риска от ранна смърт с 23%

Как да излъжем организма си, за да хапнем обилно по празниците Храна за щастие

Как да излъжем организма си, за да хапнем обилно по празниците

Не се лишаваме от нищо, ядем много и не качваме килограми? Възможно е.

Месоядството – какво представлява тази екстремна диета Храна за щастие

Месоядството – какво представлява тази екстремна диета

Пълната противоположност на веганството има много привърженици

Става ли по-здраво сърцето от грах и боб? Храна за щастие

Става ли по-здраво сърцето от грах и боб?

Бобовите храни са полезни, защото са богати на фибри, протеини и микроелементи

Кетодиета при болестта на Хашимото и хипотиреоидизъм Храна за щастие

Кетодиета при болестта на Хашимото и хипотиреоидизъм

Трябва да се избягват храни, в които има глутен, а в някои случаи дори яйца, ядки и тъмнолистни зеленчуци

Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците Храна за щастие

Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците

За тях броколите, зелето, карфиолът са доста по-горчиви

Безценното зеле Храна за щастие

Безценното зеле

Къдравият зеленчук е естествен лек за много болести

Интересуваш ли се от здравословно хранене? Храна за щастие

Интересуваш ли се от здравословно хранене?

Кратка анкета за храненето и грижата за здравето от Ancestral Superfoods

8 ползи от ябълковия оцет за здравето Храна за щастие

8 ползи от ябълковия оцет за здравето

Киселата напитка помага да отслабнете, намалява холестерола, понижава нивата на кръвната захар

Космическо преживяване и необятна вселена от вкусове Храна за щастие

Космическо преживяване и необятна вселена от вкусове

„Космос“ е не просто ресторант, а място с кауза

Грижа за здравето с ферментирали храни Храна за щастие

Грижа за здравето с ферментирали храни

Те са богати на полезни пробиотици и осигуряват по-добро храносмилане и по-силен имунитет

Внимавайте как подслаждате диетите си! Храна за щастие

Внимавайте как подслаждате диетите си!

Прекомерната употреба на фруктоза уврежда черния дроб