Подкрепете ни!
Храна за щастиеДжани Ролистенова / 17 ноември 2019

„Заредете се" с подходящия вид магнезий за здраве

Този полезен минерал липсва в организма на повечето хора

илюстрация: iStock
илюстрация: iStock
Знаете ли, че магнезият е минерал, който липсва в организма на повечето от нас. В Швеция например 80% от населението има дефицит на магнезий.

Мислили ли сте да приемате магнезий като хранителна добавка? Ще отидете до най-близката дрогерия да си вземете и готово, нали? За съжаление обаче не е толкова просто. Добавките с магнезий се предлагат в много различни форми и за различни нужди. С тази статия ние ще ви помогнем в избора на правилния за вас вид.

Как да разберете кой тип е за вас? Оксид, цитрат, таблетки, капсули, течна форма - или е достатъчно само да ядете много богата на магнезий храна за известно време? Въпросите са много.
Много фактори като стрес, смяна на средата или храната могат да увеличат нуждите на организма от магнезий. Симптомите на дефицит могат да бъдат например хиперактивност, повишен стрес, панически атаки, проблеми със съня, запек, спазми и или мускулни крампи.

Много хора получават голямо подобрение, след като се „заредят“ с магнезий. Минералът може да повиши активността на повече от 300 различни ензима, да активира нервните канали и има роля в пластичността на синапса, тоест разработването и адаптирането на нови синапси, които са важни за учене, памет и други.

Какъв ефект търсим ?
За да изберете правилната добавка с магнезий, първо трябва да разберете какво искате да постигнете. Някои взимат магнезий заради психологическите му ефекти, докато други за спазми, болки в мускулите или за да си помогнат при безсъние или запек. Всеки желан ефект има своя магнезиев тип.
Друго нещо, което трябва да имате предвид, е бионаличността, тоест каква част от магнезия всъщност се абсорбира в тялото.

Различни видове магнезий

Магнезиев оксид
Магнезият от този тип е най-евтиният и лесен за намиране. Той работи, наред с други неща, за спазми, тревожност и мускулно напрежение. Използва се главно за постигане на психологически ефект, като се приема като успокояващо.  Магнезиевият оксид има (незаслужена) лоша репутация поради ниската си бионаличност само от четири процента, но въпреки че току-що споменахме значението на бионаличността, е важно да се прави разлика между свободни и свързани минерали, което прави разликата за преглъщане. В магнезиевия оксид бионаличността наистина е ниска, но свободният магнезий е много висок, което в края на краищата има страхотен ефект. Дозите се коригират съответно и можете да приемате 500 милиграма или повече, тъй като е трудно да се предозира.

Магнезиев цитрат
Ниска концентрация и бионаличност от 90 процента. Добър е срещу запек. Има приемлива цена и помага в повечето от случаите.

Магнезиев оротат
Магнезият от този тип се счита за най-добър за развитие на синапси в мозъка. Той има способността да прониква в клетъчните мембрани и да взаимодейства с митохондриите.

Магнезиев хлорид
Използва се под формата на спрей или под друга течна форма има висока абсорбция и е добър за детоксикация на клетки и тъкани. Подпомага бъбречната функция и засилва метаболизма.

Магнезиев таурат
Магнезиевият таурат е известен със способността си да подобрява сърдечните ритми, да понижава сърдечната честота и кръвното налягане и по този начин да предпазва от инфаркт. Той се абсорбира лесно, не действа слабително, изгражда клетъчните мембрани отвън. Магнезиевият таурат също повишава способността за вземане на решения и намалява ефекта от липсата на кофеин.

Магнезиев малат
Магнезиевият малат помага при умора, участва в синтеза на АТФ, тоест преобразуването на енергия, както и в производството на енергия. Има висока разтворимост.

Магнезиев глицинат
Това е магнезий, който не действа толкова добре срещу запек, но който, от друга страна, е добър за възстановяване на нивата на магнезий, ако имате проблеми/дефицити от дълго време. Също така осигурява мускулна релаксация и по-добър сън.

Магнезиев карбонат
Тип магнезий, който е популярен и има висока бионаличност, защото в стомаха се превръща в магнезиев хлорид. Действа много добре срещу киселинен рефлукс и други храносмилателни проблеми.

Хелатиран магнезий
Има по-висока абсорбция, но е по-скъп. Молекулните връзки са манипулирани за по-добро усвояване. Що се отнася до приема, една таблетка се приема сутрин и една вечер, за предпочитане с храна.
Ако ползвате повече от един тип, не приемайте всички едновременно.

„По-лоши" форми на магнезий
Магнезиевият сулфат (Епсолова сол) е твърде лесен за предозиране, препоръчва се да се слага във ваната по време на баня. Този тип магнезий издърпва течност от под кожата и тя става по-стегната. Магнезиев глутамат и магнезиев аспартат се съдържат в аспартама, който е невротоксичен, т.е. токсичен за мозъка.

Имайте предвид, че потребността на организма от витамини и минерали не е еднаква през живота, а се променя в зависимост от житейски ситуации, какво ядете и къде живеете.
За да проверите различните си нужди от витамини и минерали, може би е добра идея да направите минерален тест, който се прави чрез кръвни изследвания или спектрометричен анализ - анализ на минерали в косата.

Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan

Още по темата:

Смущаващи факти за прясното краве мляко Храна за щастие

Смущаващи факти за прясното краве мляко

В страни, в които се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на определени заболявания

Четири ползи от смокините за здравето Храна за щастие

Четири ползи от смокините за здравето

Този плод е по-вкусен от която и да е тестена сладост, а е полезен и сушен

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация Храна за щастие

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация

През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна Храна за щастие

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна

Ако вие се храните здравословно и отрочето ви ще се научи

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора Храна за щастие

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора

Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа Храна за щастие

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа

Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Кое мляко е здравословно Храна за щастие

Кое мляко е здравословно

Ако пиенето му ви създава проблем, почти сигурно е, че е виновна породата крава

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета Храна за щастие

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета

Кои са основните причини, които могат да ви попречат да отслабнете?

Канген Вода пази от патогени! Храна за щастие

Канген Вода пази от патогени!

Тя хидратира тялото по-добре и изчиства токсините от клетките

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите Храна за щастие

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите

Тоникът Olife е естествена бариера срещу всякакви патогени. Тонизира и вдига имунитета

Пътят към хладилника не е път към себе си Храна за щастие

Пътят към хладилника не е път към себе си

Съвети от експерта как ние да контролираме храната, а не тя нас

Периодичното гладуване при вируси Храна за щастие

Периодичното гладуване при вируси

То може да отслаби имунната система, ако се превърне в непосилен стрес за тялото

Пилешката супа е лечебна Храна за щастие

Пилешката супа е лечебна

Тя съдържа аминокиселината цистеин, която помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата

Живата храна вдига имунитета Храна за щастие

Живата храна вдига имунитета

Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН