Храна за щастиеДжани Ролистенова / 26 ноември 2019

Кето диета при болестта на Хашимото и хипотиреоидизъм

Трябва да се избягват храни, в които има глутен, а в някои случаи дори яйца, ядки и тъмнолистни зеленчуци

снимка: iStock
снимка: iStock
Хашимото е автоимунно заболяване, атакуващо щитовидната жлеза и което не рядко се комбинира и с други болести. Има прогнози, че всички жени в Европа са в риск да страдат от някаква форма на болестта. Причина за Хашимото е наследственост, съчетана с вирусни инфекции и възпаления. Стресът също може да отключи болести на щитовидната жлеза чрез влиянието си върху ендокринната система. Много хора, които имат болест на Хашимото, в крайна сметка развиват и хипотиреоидизъм.

Най-общо казано, тиреоидитът на Хашимото е заболяване, а хипотиреоидизмът е състояние, което се случва в резултат на заболяването. Заболяването на Хашимото възниква когато белите кръвни клетки атакуват щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът се развива, когато щитовидната жлеза не е в състояние да произвежда достатъчно количество хормон на щитовидната жлеза. Тази болест е характерна с усилено покачване на килограми и невъзможността за свалянето им.

Кетогенната диета е широко популярна и аз вече съм споменавала, че хората с болестта на Хашимото трябва да са много внимателни в определянето на диетата си. Много жени обаче страдат от факта, че не могат да свалят качените в следствие на болестта. Затова в тази статия съм събрала плюсовете и минусите на кето диетата при тиреодитит на Хашимото, както и оптималното й прилагане при болестта.

Причини за притеснения по време на кетоза
Kетогенната диета може да подобри някои фактори, свързани с Хашимото. Въпреки това има важни особености, които трябва да разгледате добре, преди да се впуснете в кетоза.
Самата кетоза има много и положителни ефекти върху тялото, спомага за лекуването на автоимунни заболявания и на пръв поглед би била перфектната диета. Тя понижава инсулина и засилва отслабването. Изследвания обаче са доказали, че прекалено ниското ниво на инсулин не е благоприятно при болестта на Хашимото, тъй като черният дроб нарушава функцията си да произвежда активният Т3 хормон и това е първото нещо, което трябва да се вземе под внимание.

Друга особеност, която не бива да се пренебрегва, особено при жените, е, че задържането в кетоза твърде дълго може да създаде много голяма киселинност в организма. Това може да бъде много възпалително и да влоши състоянието.

Пазете черния дроб
Здравето на черния дроб е важна грижа при кетогенната диета. Мастният черен дроб е една от многото причини, поради които телата на хората не използват ефективно лекарствата си за щитовидна жлеза и не преобразуват Т4 в активния хормон Т3 правилно. Това също може да доведе до по-голямо натрупване на токсини, проблем, който може да създаде напълно нови симптоми или да влоши състоянието на Хашимото.

Тъй като митохондриите в чернодробните клетки произвеждат основно кетонови тела, използването на кетони като преобладаващ източник на гориво означава допълнително товарене на този вече претоварен орган.
Токсините също се събират в мастната тъкан. Когато някой яде месо от животно, което е било хранено с царевица, зърно и други възпалителни храни, тези вещества могат да влязат в организма. Тъй като кетогенните диети са с високо съдържание на животински продукти, увеличаването на приема на месо може да доведе до това черният дроб да работи по-усилено за детоксикация на организма.

Ползи от кетогенна диета при Хашимото
Ето и какви биха били ползите от правилно спазване на кетогенна диета при наличие на Хашимото и хипотиреоидизъм.
  • Намален оксидативен стрес и повишена енергичност - оксидативният стрес може да бъде рисков фактор за развитието на явен хипотиреоидизъм при Хашимото
  • Намаляване на възпаленията - хроничното възпаление върви ръка за ръка с Хашимото и може да бъде причинено от диета, наранявания, небалансирана чревна флора и нискостепенни инфекции. Добре разработената кетогенна диета, която включва много противовъзпалителни храни обаче, може да помогне за намаляване на възпалението.
  • Подобрения в нивата на кръвна захар - изследователи в Полша са установили, че до 50 процента от пациентите с Хашимото имат непоносимост към въглехидрати. Това означава, че след консумация на храни, богати на въглехидрати, кръвната им захар се вдига много високо и твърде бързо. Това води до бързо освобождаване на хормона инсулин. Тези инсулинови нарушения могат да причинят ниска кръвна захар, което може да доведе до неприятни симптоми като нервност, леки главоболия, тревожност и умора. След като кетогенната диета е ниска на въглехидрати, тя би била от полза в случая.
  • Подобрения в настроението - редовното консумиране на захар води до свързани с мозъка симптоми като главоболие, замаяност, мозъчна мъгла, тревожност, депресия, умора и безсъние. Тъй като кетогенната диета е с много ниско съдържание на захар, много хора отбелязват, че след като организмът се адаптира, те чувстват лека еуфория, която елиминира мозъчната мъгла, промени в настроението и други симптоми, свързани с Хашимото.
Храни, позволени в режим на кето, но не и при наличие на Хашимото
В кето диетата млечните продукти са сред основните позволени храни, особено сирената. Тези храни обаче, не са никак благоприятни с действието си върху щитовидната жлеза и следва да бъдат отстранени от менюто.

Трябва да се избягват реактивни храни, които са глутен, соя, зърнени храни, млечни продукти. Премахването на тези храни, в допълнение към източниците на захар, допринася за лечебните ползи от кетогенната диета. В някои случаи, може да се наложи дори елиминацията на яйца, ядки и тъмнолистни зеленчуци, което ще направи диетата още по-трудна и еднообразна.

Нужно е да се консумират правилните храни с ниско съдържание на въглехидрати, които да подпомогнат изцелението на организма - като органични растителни храни, месни храни от пасищни животни, морски дарове, богати на омега-3 мастни киселини и здравословни масла като зехтин екстра върджин, MCT масло и кокосово масло – всички те са от решаващо значение при спазване на кетогенна диета.

Често виждам хора, които ядат възпалителни храни, като чийзбургери в заведения за бързо хранене (без хлебчето или с маруля вместо хлебче), ядки и семена, печени в растителни масла, и „кето-одобрени“ десерти, които съдържат изкуствени подсладители и други реактивни съставки.
Този вид хранене не се счита за здравословно и носи повече негативни последици след себе си.

Ниво на въглехидратите
Повечето хора се чувстват енергични след започване на кетогенна диета, която може да продължи от дни до месеци или дори години за някои. Други обаче - особено спортисти и активни индивиди - може да започнат да се чувстват по-уморени.

Това може да е знак, че организмът се нуждае от повече въглехидрати и може да бъде решен чрез постепенно увеличаване на приема на цели, непреработени зеленчуци, плодове с ниска захар, сурови ядки и семена и да се види дали те осигуряват повече енергия.

Консумирането на горски плодове е чудесен начин за повишаване на въглехидратите. Те са пълни с фитонутриенти и антиоксиданти и има по-малка вероятност да повишат кръвната захар в сравнение с други плодове. Освен това боровинките са богат източник на мио-инозитол, хранително вещество, за което е доказано, че подобрява функцията на щитовидната жлеза и кръвната захар.

Кето диетите могат да доведат до страхотни резултати за някои хора, но е важно да се обърне внимание на потенциални инхибиращи фактори, като недостиг на храносмилателни ензими и претоварен черен дроб, преди да скочите към кето диета.
Моля не използвайте информацията в тази статия вместо лекарски контрол над състоянието ви. Всеки организъм е строго индивидуален и общата информация не важи за абсолютно всички.


Източник:
Др. Изабела Уенц, доктор по фармация, FASCP, е фармацевт, пациент с Хашимото и пионер в областта на промените в начина на живот, необходими при тиреоидит на Хашимото.
„Тиреоидитът на Хашимото не е просто хипотиреоидизъм. Повечето пациенти с хашимото страдат от киселинен рефлукс, недостиг на хранителни вещества, анемия, чревна пропускливост, чувствителност към храни, проблеми с венците и хипогликемия в допълнение към „типичните” симптоми на хипофункция на щитовидната жлеза като напълняване, непоносимост към студ, косопад, умора и запек.“
- Др. Изабела Уенц

Джани Ролистенова
е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan

Още по темата:

Месоядството – какво представлява тази екстремна диета Храна за щастие

Месоядството – какво представлява тази екстремна диета

Пълната противоположност на веганството има много привърженици

Става ли по-здраво сърцето от грах и боб? Храна за щастие

Става ли по-здраво сърцето от грах и боб?

Бобовите храни са полезни, защото са богати на фибри, протеини и микроелементи

Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците Храна за щастие

Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците

За тях броколите, зелето, карфиолът са доста по-горчиви

„Заредете се” с подходящия вид магнезий за здраве Храна за щастие

„Заредете се" с подходящия вид магнезий за здраве

Този полезен минерал липсва в организма на повечето хора

Безценното зеле Храна за щастие

Безценното зеле

Къдравият зеленчук е естествен лек за много болести

Интересуваш ли се от здравословно хранене? Храна за щастие

Интересуваш ли се от здравословно хранене?

Кратка анкета за храненето и грижата за здравето от Ancestral Superfoods

8 ползи от ябълковия оцет за здравето Храна за щастие

8 ползи от ябълковия оцет за здравето

Киселата напитка помага да отслабнете, намалява холестерола, понижава нивата на кръвната захар

Космическо преживяване и необятна вселена от вкусове Храна за щастие

Космическо преживяване и необятна вселена от вкусове

„Космос“ е не просто ресторант, а място с кауза

Грижа за здравето с ферментирали храни Храна за щастие

Грижа за здравето с ферментирали храни

Те са богати на полезни пробиотици и осигуряват по-добро храносмилане и по-силен имунитет

Внимавайте как подслаждате диетите си! Храна за щастие

Внимавайте как подслаждате диетите си!

Прекомерната употреба на фруктоза уврежда черния дроб

По-малко храна и повече движение не е начин за отслабване Храна за щастие

По-малко храна и повече движение не е начин за отслабване

По-добре е да контролираме инсулина, вместо да следим калориите

Цветомира Ванчева: Кулинарството е творческа професия Храна за щастие

Цветомира Ванчева: Кулинарството е творческа професия

Главният готвач на Red Coral издава тайни от кухнята

Как да се храним при синдром на раздразненото черво (IBS) Храна за щастие

Как да се храним при синдром на раздразненото черво (IBS)

Най-честата причина за появата на това заболяване е стресът

На кулинарен трекинг в Непал Храна за щастие

На кулинарен трекинг в Непал

В ресторант „Гуркха“ шеф Гунджа ни води из кулинарната и историческа традиция на своята страна

„Clean Еating“ или 10 лесни начина да се храним „чисто“ Храна за щастие

„Clean Еating“ или 10 лесни начина да се храним „чисто“

Непреработените храни са най-полезни за здравето и фигурата

Щастието зависи от храната Храна за щастие

Щастието зависи от храната

Най-много серотонин се произвежда в червата