
снимка: IStock
Месоядната диета диета противоречи напълно на конвенционалните съвети за хранене, на които сме се учили от десетки години и за които в последните години започна да се говори, че са причинителите на умножаващите се метаболитни смущения и автоимунни заболявания. Като основна причина за това се счита употребата на захар и силно преработени храни.
Спазването на тази диета всъщност датира от хиляди години, но през последните 50 е напълно изтрита от историята. Нашите предци са били месоядни, а някои от най-дълго живелите популации са съществували изцяло чрез месоядство, много преди да бъдат въведени нови тенденции в храненето.
Този вид хранене се смята и за изключително екстремно и крайно, но пък има много привърженици, които твърдят, че благодарение на него са се излекували от иначе нелечими болести. Диетата е много мощна в борбата с горенето на мазнини, тъй като въглехидратите почти напълно отсъстват от нея.
Какво представлява месоядната диета?
Това е начин на хранене, според който се ядат само и единствено животински храни. Всичко останало е елиминирано. Това означава хранене без плодове, без зеленчуци и най-вече без въглехидрати. Може да се нарече и пълна противоположност на веганството.
При това хранене не е нужно да се следват специални стратегии за определяне на времето за хранене, контрол на порциите или преброяване на калории. За да се спазва успешно диетата, се консумират само животински продукти и се избягва всичко останало.
Месоядното хранене е изключително елементарно по отношение на избор на храни, пазаруване и приготвяне на храната. Освен това най-крайните месоядци дори консумират продуктите в напълно суров вид. Това в никакъв случай не е препоръка, а личен избор.
От години се говори, че холестеролът е лошо нещо. Той е в запушените артерии и причинява сърдечни проблеми. И е причинен от месо. Дори лекарите ни казват, че това е така. Според защитниците на червеното месо и мазнините твърдението, че те имат връзка със сърдечни заболявания, започва с това проучване:
През 1953 г. лекар на име Ансел Кийс (1904 - 2004) констатира, че консумацията на наситени мазнини е причина за повишаването на нивата на серумния холестерол, а той, от своя страна, е виновник за сърдечно-съдовите заболявания. Неговото небезизвестно изследване „Седемте страни“ е създадено, включвайки седем страни, които впоследствие демонстрират резултатите от неговите открития за вредите от наситените мазнини.
Благодарение на това изследване излиза и т.нар. „френски парадокс”, което обозначава необяснимото за поддръжниците на тази хипотеза несъответствие между ниската заболеваемост от сърдечно-съдови болести във Франция и високата консумация на наситени мазнини там. Истината обаче е, че този парадокс съвсем не е толкова парадоксален и може да бъде наблюдаван и в други европейски държави като Англия, Австрия, Белгия, Германия, Исландия, Финландия, Холандия, Швейцария и Швеция.
В допълнение към изявленията по отношение на вредите от месо и мазнини – повечето от проучванията, доказващи тези вреди, са правени, разглеждайки резултати от консумация на преработени такива. Това включва салами, шунки, кренвирши и т.н.
За кого е подходяща месоядната диета?
Тук важат почти всички правила както и при стриктно Кето или периодично гладуване. Не се препоръчва на бременни, кърмещи, деца, хора с бъбречни заболявания, хора, които поради някаква причина трябва да намалят употребата на протеини, а такива, употребяващи силни медикаменти, не бива да правят диетата без консултация със специалист преди това.
Както и при Кето, има период на адаптация, в който се появяват неприятни симптоми като главоболие, умора, смущения в съня. При тези, вече адаптирани към кетоза, преходът към месоядната диета е много по-лесен и в някои случаи дори неусетен.
Води ли до хранителен дефицит ?
Червеното месо съдържа почти всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае, за да живее, включително желязо, цинк, селен, витамин В, витамин D, протеини и др. Единственото хранително вещество, което не съдържа, е витамин С.
Какви рискове за здравето може да има?
След продължителното консумиране само на месо има риск организмът да не толерира по същия начин, както преди, храни като зеленчуци, зърнени храни, лактоза или пък преработени храни. Възможен е стомашен дискомфорт при консумацията им след известно време на месоядната диета.Потенциална опасност има и за бъбреците при метаболизиране на големи количества протеин. Именно за това тази диета не се препоръчва на хора с бъбречни проблеми.
Ето и списък с храни, които могат да се консумират по време на режима:
Месо
Това трябва да е основният източник на калории и трябва да е от пасищно животно. Това е изключително важно, тъй като при тази диета разчитате изцяло на витамини и минерали от естествен източник. Меса от животни, отгледани по друг начин, могат да ви навредят! Тъй като ограничавате въглехидратите, месото с повече съдържание на мазнини е за предпочитане, за да може тялото ви да ги използва като източник на енергия.
Риба
Яйца
Костен мозък
Млечни
Мазни месни хранителни продукти
Подправки
Силно се препоръчва консумацията на вътрешности и особено на дроб, те съдържат най-голямо количество витамини. Отново обаче е важно те да са от пасищно животно!
Има някои вариации на месоядната диета, като например кето-месоядство. При този метод основата се гради на месоядното хранене, но от време на време се включват и някои зеленчуци и ядки. Месоядството може да се съчетае и с периодично гладуване. Това е изключително успешно при опити за намаляване на теглото.
Примерно меню при месояден режим
• Закуска - Яйца и бекон
• Обяд - Говеждо месо или сьомга
• Вечеря - Пържола, гарнирана с масло или жълтък
• Снакс - Пръжки или костен бульон
Тази статия не е здравен съвет и не цели да замести консултацията с лекар!
Посъветвайте се със специалист, ако сте решили да смените драстично начина си на хранене!
Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на
храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и
кетогенното хранене.
Автор е в сайта www.glad-bg.com Инстаграм: @jannyniwayan