Храна за щастиеДжани Ролистенова / 06 декември 2019

Месоядството – какво представлява тази екстремна диета

Пълната противоположност на веганството има много привърженици

снимка: IStock
снимка: IStock
Месоядството е най-новата тенденция в диетите и привличa вниманието на мнозина. Освен че води до бързо отслабване поради пълната липса на въглехидрати, някои твърдят, че лекува и определени болести.

Месоядната диета диета противоречи напълно на конвенционалните съвети за хранене, на които сме се учили от десетки години и за които в последните години започна да се говори, че са причинителите на умножаващите се метаболитни смущения и автоимунни заболявания. Като основна причина за това се счита употребата на захар и силно преработени храни.

Спазването на тази диета всъщност датира от хиляди години, но през последните 50 е напълно изтрита от историята. Нашите предци са били месоядни, а някои от най-дълго живелите популации са съществували изцяло чрез месоядство, много преди да бъдат въведени нови тенденции в храненето.

Този вид хранене се смята и за изключително екстремно и крайно, но пък има много привърженици, които твърдят, че благодарение на него са се излекували от иначе нелечими болести. Диетата е много мощна в борбата с горенето на мазнини, тъй като въглехидратите почти напълно отсъстват от нея.

Какво представлява месоядната диета?
Това е начин на хранене, според който се ядат само и единствено животински храни. Всичко останало е елиминирано. Това означава хранене без плодове, без зеленчуци и най-вече без въглехидрати. Може да се нарече и пълна противоположност на веганството.

При това хранене не е нужно да се следват специални стратегии за определяне на времето за хранене, контрол на порциите или преброяване на калории. За да се спазва успешно диетата, се консумират само животински продукти и се избягва всичко останало.

Месоядното хранене е изключително елементарно по отношение на избор на храни, пазаруване и приготвяне на храната. Освен това най-крайните месоядци дори консумират продуктите в напълно суров вид. Това в никакъв случай не е препоръка, а личен избор.

Но месото вдига холестерола, не е ли опасно?
От години се говори, че холестеролът е лошо нещо. Той е в запушените артерии и причинява сърдечни проблеми. И е причинен от месо. Дори лекарите ни казват, че това е така. Според защитниците на червеното месо и мазнините твърдението, че те имат връзка със сърдечни заболявания, започва с това проучване:

През 1953 г. лекар на име Ансел Кийс (1904 - 2004) констатира, че консумацията на наситени мазнини е причина за повишаването на нивата на серумния холестерол, а той, от своя страна, е виновник за сърдечно-съдовите заболявания. Неговото небезизвестно изследване „Седемте страни“ е създадено, включвайки седем страни, които впоследствие демонстрират резултатите от неговите открития за вредите от наситените мазнини.

Благодарение на това изследване излиза и т.нар. „френски парадокс”, което обозначава необяснимото за поддръжниците на тази хипотеза несъответствие между ниската заболеваемост от сърдечно-съдови болести във Франция и високата консумация на наситени мазнини там. Истината обаче е, че този парадокс съвсем не е толкова парадоксален и може да бъде наблюдаван и в други европейски държави като Англия, Австрия, Белгия, Германия, Исландия, Финландия, Холандия, Швейцария и Швеция.

В допълнение към изявленията по отношение на вредите от месо и мазнини – повечето от проучванията, доказващи тези вреди, са правени, разглеждайки резултати от консумация на преработени такива. Това включва салами, шунки, кренвирши и т.н.

За кого е подходяща месоядната диета?
Тук важат почти всички правила както и при стриктно Кето или периодично гладуване. Не се препоръчва на бременни, кърмещи, деца, хора с бъбречни заболявания, хора, които поради някаква причина трябва да намалят употребата на протеини, а такива, употребяващи силни медикаменти, не бива да правят диетата без консултация със специалист преди това.

Както и при Кето, има период на адаптация, в който се появяват неприятни симптоми като главоболие, умора, смущения в съня. При тези, вече адаптирани към кетоза, преходът към месоядната диета е много по-лесен и в някои случаи дори неусетен.

Води ли до хранителен дефицит ?
Червеното месо съдържа почти всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае, за да живее, включително желязо, цинк, селен, витамин В, витамин D, протеини и др. Единственото хранително вещество, което не съдържа, е витамин С.

Какви рискове за здравето може да има?
Фибрите не са нужни за оцеляването ни, но са плюс в поддържането на добра чревна функция. За някои хора липсата им може да има негативен ефект. В това меню няма фибри и процесът на движение в червата е доста по-муден при хранене само с месо и мазнини.

След продължителното консумиране само на месо има риск организмът да не толерира по същия начин, както преди, храни като зеленчуци, зърнени храни, лактоза или пък преработени храни. Възможен е стомашен дискомфорт при консумацията им след известно време на месоядната диета.Потенциална опасност има и за бъбреците при метаболизиране на големи количества протеин. Именно за това тази диета не се препоръчва на хора с бъбречни проблеми.

Ето и списък с храни, които могат да се консумират по време на режима:

Месо

Това трябва да е основният източник на калории и трябва да е от пасищно животно. Това е изключително важно, тъй като при тази диета разчитате изцяло на витамини и минерали от естествен източник. Меса от животни, отгледани по друг начин, могат да ви навредят! Тъй като ограничавате въглехидратите, месото с повече съдържание на мазнини е за предпочитане, за да може тялото ви да ги използва като източник на енергия.

Риба
Разрешени са сьомга, сардини, пъстърва, скумрия и сом. Стремете се към най-тлъстата риба, която можете да закупите и тя нека бъде дива (същата причина както и при месото).

Яйца
Известни също като мултивитамин в природата, яйцата са идеалното съотношение на протеини, мазнини и основни хранителни вещества, за да поддържате тялото си най-доброто в диетата на месоядството. Яйцата е важно да са от домашни кокошки, които са имали достъп до трева, насекоми и слънце.

Костен мозък
Костният бульон е чудесен източник на протеини, който също помага за здравето на червата, кожата и ставите. Някои консумират костния мозък отделно и в сурово състояние и варят костите за бульон.

Млечни
Млякото, добито от домашни пасищни животни, е технически разрешено, тъй като идва от животно. Много от месоядците обаче се опитват да поддържат приема на млечни продукти в минимум, тъй като голям процент от хората в крайна сметка развиват непоносимост.

Мазни месни хранителни продукти
Използвайте свинска мас, лой и други животински мазнини, за да готвите храната си вместо  растително масло.

Подправки
Солта, пиперът, билките и подправките са разрешени, макар повечето хора да използват само сол. Придържайте се към прости съставки, които не съдържат захар или въглехидрати.

Силно се препоръчва консумацията на вътрешности и особено на дроб, те съдържат най-голямо количество витамини. Отново обаче е важно те да са от пасищно животно!

Има някои вариации на месоядната диета, като например кето-месоядство. При този метод основата се гради на месоядното хранене, но от време на време се включват и някои зеленчуци и ядки. Месоядството може да се съчетае и с периодично гладуване. Това е изключително успешно при опити за намаляване на теглото.

Примерно меню при месояден режим
• Закуска - Яйца и бекон
• Обяд - Говеждо месо или сьомга
• Вечеря - Пържола, гарнирана с масло или жълтък
• Снакс - Пръжки или костен бульон

Тази статия не е здравен съвет и не цели да замести консултацията с лекар!
Посъветвайте се със специалист, ако сте решили да смените драстично начина си на хранене!

Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan

Още по темата:

Периодичното гладуване при вируси Храна за щастие

Периодичното гладуване при вируси

То може да отслаби имунната система, ако се превърне в непосилен стрес за тялото

Пилешката супа е лечебна Храна за щастие

Пилешката супа е лечебна

Тя съдържа аминокиселината цистеин, която помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата

Живата храна вдига имунитета Храна за щастие

Живата храна вдига имунитета

Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането Храна за щастие

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането

След 7 дни с мазнини и захар, мозъкът се представя зле на тестове за памет

Перфектната закуска Храна за щастие

Перфектната закуска

Орехи – за изобилие от здравословни бактерии в червата и здраво сърце

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Перфекционизъм в чаша Храна за щастие

Перфекционизъм в чаша

Добре дошли в дома на виното„Златен Рожен“ - 14-16 февруари

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка Храна за щастие

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка

Няколко чаши седмично от напитката удължават живота

Кетодиетата е полезна за кратки периоди Храна за щастие

Кетодиетата е полезна за кратки периоди

Опити с мишки сочат, че те почват да ядат повече мазнини, отколкото могат да изгорят и затлъстяват

Да се влюбиш във виното Храна за щастие

Да се влюбиш във виното

Ресторант GRAPHITE - пространство, което вдъхновява

Мляко с 8 пробиотика! Храна за щастие

Мляко с 8 пробиотика!

Киселото мляко на „Опицвет“ носи вкуса на детството, защото кравите им се хранят с органични храни, закваските са 100% български и няма Е-та

Как да удължим живота си Храна за щастие

Как да удължим живота си

През последните години коензимът НАД+ стана популярен като мощна добавка против стареене

Кетодиетата може да развали зъбите Храна за щастие

Кетодиетата може да развали зъбите

Как да регулираме рН нивото в устата ни