Храна за щастиеДжани Ролистенова / 17 декември 2019

Как да излъжем организма си, за да хапнем обилно по празниците

Не се лишаваме от нищо, ядем много и не качваме килограми? Възможно е.

снимка: iStock
снимка: iStock
С наближаването на празниците, както и като цяло зимното време, повечето от нас са предразположени към напълняване. Преяждането може да се окаже неизбежно, а и твърде приятно, за да се лишим от него. Кетогенната диета, разбира се, има доста заместители на високовъглехидратните храни, но истината е, че истинският вкус на традиционните български ястия не може да се постигне със сарми с карфиол вместо ориз или питка с кокосово брашно.

В един такъв момент има и други вариации на хранене, които могат да ви помогнат в задържането на килограмите докато си хапвате любимите коледни ястия. Най-подходящият, лесен и полезен начин е, разбира се, периодичното гладуване. И преди да сте се уплашили от думата „гладуване“, нека разгледаме какво точно се има предвид с употребата на този страшен термин. Периодичното гладуване не е диета и няма много правила. То може да се прилага по начин, който е най-подходящ за вас лично. Не е нужно да следвате специфичен протокол от 16 или 18 или 36 и повече часа, защото тези „прозорци“ на хранене са най-популярни. Можете да съчетаете периодично гладуване с абсолютно всяка диета, така както намерите за добре. Сигурно си вече си мислите, че решението ми за празниците е да ви посъветвам да гладувате, докато всички други се наслаждават на храната!

Всъщност не това е идеята, а точно обратното. Може да се окаже, че може да изядете дори повече от тези, които се хранят 5 пъти дневно и пак да не качите килограми. Ето как е възможно това.
Др. Джейсън Фънг, експертът по периодично гладуване и автор на книгата „Код Диабет“, в най-новите си проучвания открива уникален метод на хранене, чрез който да накараме тялото си да гори повече калории. И това не е пълен глад и часове със спринтове на пътеката във фитнес залата!
При проучванията си Др. Фънг открива, че намалянето на калории като метод за отслабване, всъщност не действа, защото това води до принуждаване на организма да гори по-малко калории в покой. Тялото ни има способността да засича дефицита им и да се включва в режим „пестене на енергия“.  Това е нормална билогична реакция на организма, която забавя метаболизма и горенето на мазнини с цел оцеляване.

Методът, който едновременно поддържа бърз метаболизъм, повече горене на калории и никакво броене на приетите калории, е цикличното хранене. Това се състои в големи порции храна, приети в голям промеждутък от време. Да кажем например, че се храните два пъти дневно и приемате между 3000 и 4000 калории общо за деня. Приемът им ще накара метаболизма ви да засили дейността си и да изгори повече, отколкото ако бяхте приели 1200 калории. На следващия ден обаче, приемате драстично по-малко калории, 500 за цялото денонощие. В този момент организмът все още е в режим горене на много енергия и ще изразходи много повече калории,  отколкото вие всъщност сте приели.

Ето как изглежда това в цифри:
Ако в един ден консумираме 3000 калории, метаболизмът ни работи с темпо да изгори възможно най-много от тях или всички. На следващия ден приемаме 500 калории, но метаболизмът ни все още работи с мощността на горене от предния ден. Т.е общият брой приети калории за двата дни е 3500, разделено на 2 това е 1750 калории, всички от които изгорени с максимална мощност.
За сравнение, нискокалоричното хранене от 1200 калории дневно например, ще накара метаболизма да се забави, за да ни спести енергия и ще гори много по-малко от 1200 калории. Този процес може да ви заблуди, че отслабвате или поддържате дадени килограми, но истината е,  че организмът ви се бори за своето оцеляване и такъв вид диета може да навреди на здравето ви при прилагането и в дългосрочен план.

Разбира се, ако искате да следвате този метод продължително с цел сваляне на килограми, съветът е да ограничите и приема на високовъглехидратни храни за постигане на максимален ефект. Освен това, има и доста популярен метод, който работи на същия принцип, наречен методът 5:2. При този цикъл на хранене се храните без ограничение на калориите в продължение на 5 дни, а в останалите 2 дни ги намалявате до 500 или 600. Принципът е същият и е също толкова ефективен. 

Джани Ролистенова
е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Facebook

Още по темата:

Периодичното гладуване при вируси Храна за щастие

Периодичното гладуване при вируси

То може да отслаби имунната система, ако се превърне в непосилен стрес за тялото

Пилешката супа е лечебна Храна за щастие

Пилешката супа е лечебна

Тя съдържа аминокиселината цистеин, която помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата

Живата храна вдига имунитета Храна за щастие

Живата храна вдига имунитета

Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането Храна за щастие

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането

След 7 дни с мазнини и захар, мозъкът се представя зле на тестове за памет

Перфектната закуска Храна за щастие

Перфектната закуска

Орехи – за изобилие от здравословни бактерии в червата и здраво сърце

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Перфекционизъм в чаша Храна за щастие

Перфекционизъм в чаша

Добре дошли в дома на виното„Златен Рожен“ - 14-16 февруари

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка Храна за щастие

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка

Няколко чаши седмично от напитката удължават живота

Кетодиетата е полезна за кратки периоди Храна за щастие

Кетодиетата е полезна за кратки периоди

Опити с мишки сочат, че те почват да ядат повече мазнини, отколкото могат да изгорят и затлъстяват

Да се влюбиш във виното Храна за щастие

Да се влюбиш във виното

Ресторант GRAPHITE - пространство, което вдъхновява

Мляко с 8 пробиотика! Храна за щастие

Мляко с 8 пробиотика!

Киселото мляко на „Опицвет“ носи вкуса на детството, защото кравите им се хранят с органични храни, закваските са 100% български и няма Е-та

Как да удължим живота си Храна за щастие

Как да удължим живота си

През последните години коензимът НАД+ стана популярен като мощна добавка против стареене

Кетодиетата може да развали зъбите Храна за щастие

Кетодиетата може да развали зъбите

Как да регулираме рН нивото в устата ни