Храна за щастиеДжани Ролистенова / 13 януари 2020

Кетодиетата може да развали зъбите

Как да регулираме рН нивото в устата ни

снимка: iStock
снимка: iStock
Какво представлява pH?
Съкращението означава потенциален водород. pH се използва за описание нивото на химическа киселинност спрямо това на алкалност в дадено вещество. Нивото на pH със стойност 14 е най-алкалното, а от 0 е най-киселото. В центъра на спектъра е pH 7 – нивото на pH за чиста вода.
Когато рН в устата спадне под критичното ниво от 5.5, това причинява разтварянето на минерала на зъбите в процес, наречен деминерализация. Тогава емайлът се разпада и зъбите се развалят, образува се кариес, зъбен камък и др. За да поддържате зъбите си здрави, трябва да поддържате оралната киселинност до минимум. Зъбите могат да станат по-здрави и да се реминерализират, когато устата има рН от поне 7.5.

Какво общо има това с кетодиетата?
Всеобщо известно е, че прекомерната консумация на захари води до кариес. Това е поради деминерализацията вследствие от процеса на комбиниране на захарите в нашата диета с бактериите, намиращи се в зъбната плака. Образуваните от тази плака киселини атакуват емайловата повърхност и водят до кариес. Той може да се появи по повърхността им, а когато венците не издържат на гниенето, има опасност да премине и върху кореновите повърхности на зъбите.
При кетодиета обикновено хората съобщават за подобрено състояние на денталното здраве. Това се дължи най-вече на намалената консумация на въглехидрати и фитати от храни като зърнени, пшенични, шоколади и ядки. Фитиновата киселина в тях има способността да абсорбира всички минерали, необходими за растежа и поддържането на организма и здравето на зъбите, следователно при липсата на фитинова киселина, зъбите и венците са в добро здраве.
При липсата на фитати и въглехидрати обаче pH нивото в устата се понижава много и става кисело. Това прави устата суха и също води до деминерализация.
Освен това, сред практикуващите кето е широко популярна употребата на ябълков оцет. Той има мощен ефект в разграждането на зъбния емайл, затова се препоръчва пиенето му със сламка или миенето на зъби след това. В никакъв случай не жабурете устата си с ябълков оцет!

Какви са симптомите на ниско рН в устата?
  • Постоянна сухота в устата
  • Лош дъх, който не отминава и след измиване на зъбите
  • Петна по зъбите, покафеняване в задната част и между зъбите
  • Сух език
  • Кариес
Тестване на рН в устата:
Следенето на рН нивото в устата е от изключителна важност. Веднъж разрушен, емайлът не може да се възстанови.
В аптеките или онлайн може да намерите тестови лентички за имерване на рН. С помощта  им можете да измерите рН в устата, както и в урината.
Достатъчно е да намокрите лентичката със слюнка или урина и тя ще промени цвета си. Тестовите лентички имат и гама на цветове, индикиращи нивото на рН.
Отслабнал емайл е възможно частично да бъде подобрен чрез подобрение на минералното му съдържание. Въпреки че никоя паста за зъби не може да помогне в случай на разрушен емайл, пастата и водата за уста могат да послужат за реминерализацията на зъбите. Тя  има за цел да въведе минерали, особено калций, в зъбите. Те се свързват с повърхността им и се изтеглят до слаби точки в емайла. Това е особено ефективно в случаите на зъбна ерозия, тъй като зъбните повърхности могат да бъдат отслабени, без да бъдат напукани или натрошени.
Основната съставка на емайла е калциев фосфат, известен още като хидроксиапатит. Продуктите с високи концентрации на калциев фосфат или с флуорид, често срещана добавка, най-добре помагат на зъбите да се реминерализират преди увреждането да стане фатално.

Как можем да коригираме рН?
Ако сте забелязали изменения в устната кухина и зъбите, и рН-то ви е по-ниско от 5.5, можете лесно да коригирате това в домашни условия с помощта на две прости съставки от всяка кухня – лимон и сода бикарбонат.
Содата и лимоновият сок могат да помогнат за неутрализиране на стомашната киселина като антиацид. Това ще неутрализира и киселинноста в устата. Лимоните са пълни с естествена лимонена киселина. Когато комбинирате лимонов сок и сода за хляб, лимонената киселина реагира с натриев бикарбонат и се получава натриев цитрат, т. нар буфер.
За да си направите буфер, смесете в чаша 1 изцеден лимон и 1 трета ч.л сода бикарбонат. Сместа кипва, а след като се утаи, се долива вода. Пие се два пъти дневно.
При дисбаланс на рН и влошаване на денталното здраве, добавки с калиев, магнезиев и калциев цитрат също биха били от полза.
Друго съществено значение има и образуването на плака, както и бактериите в устата. За да се намали нивото им, аз използвам и препоръчвам древният аюрведичен метод „Oil Pulling”. Той се състои в жабуренето в продължение на 15-20 минути с 1 с.л кокосово или сусамово масло. Жабуренето с кокосово масло „извлича“ токсините, бактериите и паразитите, които по-късно изплювате и по този начин почиствате от устата си. Този процес може също така повърхностно да избели зъбите ви, като премахне някои петна.
Миене на зъбите със сода бикарбонат е друг метод за почистване на плака и балансиране на рН в устата. Просто потопете четката си за зъби в сода бикарбонат и четкайте зъбите в продължение на няколко минути.
Практикуването на тези методи, редовното почистване с конец за зъби, и подсигуряването на добро рН, ще държи зъбите ви и устната ви кухина свежи и в добро здраве.

Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Facebook

Още за кетодиетата прочетете в януарския брой на Списание 8.

Още по темата:

Кое мляко е здравословно Храна за щастие

Кое мляко е здравословно

Ако пиенето му ви създава проблем, почти сигурно е, че е виновна породата крава

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета Храна за щастие

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета

Кои са основните причини, които могат да ви попречат да отслабнете?

Канген Вода пази от патогени! Храна за щастие

Канген Вода пази от патогени!

Тя хидратира тялото по-добре и изчиства токсините от клетките

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите Храна за щастие

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите

Тоникът Olife е естествена бариера срещу всякакви патогени. Тонизира и вдига имунитета

Пътят към хладилника не е път към себе си Храна за щастие

Пътят към хладилника не е път към себе си

Съвети от експерта как ние да контролираме храната, а не тя нас

Периодичното гладуване при вируси Храна за щастие

Периодичното гладуване при вируси

То може да отслаби имунната система, ако се превърне в непосилен стрес за тялото

Пилешката супа е лечебна Храна за щастие

Пилешката супа е лечебна

Тя съдържа аминокиселината цистеин, която помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата

Живата храна вдига имунитета Храна за щастие

Живата храна вдига имунитета

Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането Храна за щастие

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането

След 7 дни с мазнини и захар, мозъкът се представя зле на тестове за памет

Перфектната закуска Храна за щастие

Перфектната закуска

Орехи – за изобилие от здравословни бактерии в червата и здраво сърце

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Перфекционизъм в чаша Храна за щастие

Перфекционизъм в чаша

Добре дошли в дома на виното„Златен Рожен“ - 14-16 февруари

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка Храна за щастие

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка

Няколко чаши седмично от напитката удължават живота