Подкрепете ни!




Храна за щастиед-р Томас Кембъл / 26 октомври 2020

Смущаващи факти за прясното краве мляко

В страни, в които се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на определени заболявания

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org
Още преди 6 години едно мащабно научно изследване върху 61 433 жени и 45 339 мъже в Швеция разбуни световното обществено мнение с резултатите си, които бяха шокиращи. Беше установено, че при жените, консумиращи повече от 3 чаши мляко на ден, смъртността е двойно по-висока в наблюдавания период от 20 години в сравнение с тези, които пият под една чаша на ден. Изследването показа, че при пиещите мляко, това не е се е отразило върху подобряване на здравето на костите им. Даже напротив - те са имали повече фрактури през периода на изследването, особено фрактури на тазобедрената става.

През 2014 г. изниква още един интересен факт, отново в същото изследване - ферментиралите млечни продукти (сирене и кисело мляко) значително намаляват смъртността и фрактурите сред наблюдаваните жени (възрастта на участвалите в наблюдението жени е от 39 г. до 74 г.). За всяка порция от тези ферментирали млечни продукти степента на смъртност и фрактури на тазобедрената става е намалена с 10-15%. Изследователите определят отрицателното въздействие на прясното краве мляко върху D-галактозата, продукт на разграждане на лактозата, за който е доказано, че е противовъзпалителен. 

Изненадан съм, че това проучване привлече толкова силно вниманието на медиите при неговото публикуване преди 6 години, тъй като развенча мита за един от "най-полезните природни продукти" и показа вредите от кравето прясно мляко. Но мисля, че е важно да си припомняме и други факти, изведени по научен път и публикувани през годините, които да ни държат нащрек, когато посягаме към чашата с мляко. Тези факти не са приятни:

1. В някои отделни държави и в рамките на отделни популации, по-високият прием на млечни продукти е свързан с повишен риск от рак на простатата.
2. Проучвателни кохортни изследвания показват, че по-високият прием на млечни продукти е свързан с по-висок риск от рак на яйчниците.
3. Протеинът от краве мляко може да играе роля в активирането на диабет тип 1 чрез процес, наречен молекулярна имитация.
4. В страни, където се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на множествена склероза.
5. Млечните протеини повишават нивата на IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор-1). Повишените нива на IGF-1 сега са сред "виновниците" за няколко ракови заболявания.
6. Доказано е, че млечните протеини насърчават повишените нива на холестерола и атеросклероза.
7. По-високият прием на мляко е свързан с акнето.
8. Приемът на мляко често е виновник за хроничния запек и някои ушни инфекции.
9. Млякото е може би най-често срещаният хранителен алерген в света.

Голяма част от населението на света не може да смила адекватно кравето прясно мляко поради непоносимост към лактоза. Трябва да се замислим да продължим ли да консумираме лактационната течност, която съществува в природата, за да се хранят и бързо да растат... телетата.

Източник

Още по темата:

Развенчаха базисен мит в диетологията Храна за щастие

Развенчаха базисен мит в диетологията

Нищо няма да ви стане, ако хапнете след 18 ч.

Девет причини да ядете повече кимчи Храна за щастие

Девет причини да ядете повече кимчи

Можете да си направите лесно ферментиралата гарнитура от различни зеленчуци

От пчелите за хората – медът „Тръвна“ Храна за щастие

От пчелите за хората – медът „Тръвна“

Създадохме наши собствени пчелини, за да разберем по-добре пчелите и пчеларите

Още една причина да сложите мед в чая или кафето Храна за щастие

Още една причина да сложите мед в чая или кафето

Естествената захар в меда може да премахне мастната плака на артериите

Време е да реабилитираме картофите Храна за щастие

Време е да реабилитираме картофите

6 причини, поради които трябва да ги върнем на трапезата ни

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата Храна за щастие

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата

Отровите в околната среда и химията в храната водят до калциране на тази малка жлеза и затваряне на третото око

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви Храна за щастие

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви

Куркумата е физическото въплъщение на състраданието

Най-богат и вкусен източник на пробиотици! Храна за щастие

Най-богат и вкусен източник на пробиотици!

Българска компания създава Delishu - естествено ферментирал растителен деликатес от кашу, който е здравословна алтернатива на млечните храни

Пътят на качеството Храна за щастие

Пътят на качеството

Как Kaufland България се грижи за отличното качество на плодовете и зеленчуците

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт Храна за щастие

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт

Мононенаситените мазнини са здравословни за сърцето

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения Храна за щастие

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения

Важно е храната да е здравословна и да не е сложна за приготвяне

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода! Храна за щастие

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода!

Тя възвръща натуралната структура на водата - като на тази от извора в природата

Четири ползи от смокините за здравето Храна за щастие

Четири ползи от смокините за здравето

Този плод е по-вкусен от която и да е тестена сладост, а е полезен и сушен

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация Храна за щастие

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация

През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството