Сол вместо захар в кафето
Учените твърдят, че има логика в странната комбинация

Звучи ви странно? Не е толкова нелогично, казват учените. Отдавна е научен факт, че натриевият хлорид е изключително ефективен за потискане на горчивината в кафето и всички видове храни.
Свойството на натриевия хлорид – обикновената готварска сол – да потиска горчивината е може би причината за популярността на тази съставка за готвене по целия свят през цялата човешка история. Потискайки усещането за горчивина, което се получава от някои продукти, солта позволява на другите специфични вкусове да излязат на преден план и наистина да заблестят в кулинарния смисъл на думата.
Изследване, публикувано през 1995 г., показва, че солта е ефективна за прикриване на горчивината. Учените смесили сладки и горчиви съединения и открили, че добавянето на сол прави вкуса на сместа по-сладък и по-малко горчив. Но обратният процес липсвал - горчивите съединения не потискали вкуса на солта.
Все още не е напълно ясно как действа потискането, но изследване върху мишки през 2013 г. констатирало, че докато ENaC има ниски нива на натриев хлорид, при високи концентрации солта задейства и рецепторите за кисело и горчиво. Това е така, защото се смята, че тази комбинация създава неприятен вкус, а консумацията на твърде много сол наведнъж е изключително опасна.
Но малко сол може да помогне много. Някога всяка уважаваща себе си домакиня осоляваше патладжаните, за да си пуснат те горчивия сок - тази практика вече не е необходима, тъй като горчивината е изведена от съвременните сортове. Осоляването също е популярен похват за намаляване на горчивината на брюкселското зеле.
Виетнам е сред местата по света, където обикновено се добавя сол към кафето, за да се подобри вкусът му. Вече посоленото кафе се обогатява с кондензирано мляко. Традицията на шведското арктическо кафе повелява добавяне към напитката на малко осолено месо или сирене. Екипажите на американския флот са пиели кафе със сол по време и след Втората световна война.
Така че, ако не харесвате кафето си сладко или млечно, може би си струва да експериментирате с щипка сол, особено в ситуации, в които се окажете с прегоряло кафе.
Още по темата:

Не пренебрегвайте бамята!
Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие
Открийте чудната сила на пчелните продукти с Пчелинъ

ЕК предлага премахване на регулациите за нови ГМО
Сдружение Агролинк: Новото законодателство за генното инженерство е фатално за околната среда и потребителите

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора?
Няколко съвета, които ще допринесат за по-доброто ви състояние

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки
Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето

Смирисани души
Общият път на Биляна и Тихомир Тодорови, с ухание на здравословен обяд и изкусителен шоколад

Холистична творилница „Темперамент“: Ферментирали храни и грижа за душата
Тук ще себепознаваме себе си и душата си. И ще се учим сами да пишем своята история“, обясняват вдъхновено Любомира и Венцеслав.

Започнете деня с чай от мащерка
Помага при фибромиалгия, Хашимото, ревматоиден артрит, множествена склероза и др.

Индийското орехче крие опасни тайни
Използва се за лечение на диария, афти и безсъние, но за някои е наркотик

24 храни и билки, убиващи ракови стволови клетки
Естествените продукти поразяват „сърцето“ на раковите тумори без да морят незасегнатите тъкани

Ако ще пазим Земята, кето диетата не е добър избор
Популярните диети са със съмнителни хранителни качества, но пък със сериозен принос във въглеродния отпечатък

„Засега по-здравословна храна от житото няма"
На 8 февруари може да започнете диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов

Куркумата спасява стареещия мозък от деменция
Обръща свързаната с възрастта мозъчно-съдова дисфункция

Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, антиоксидант е, понижава холестерола

Късче от рая
Единственият в България ресторант за здравословна растителна храна – Vita Rama, посреща съмишленици на ул. „Д-р Петър Берон“ 9 в столицата