
снимка: iStock
Еритритолът, широко използван напоследък заместител на захарта, който се среща в много нисковъглехидратни диетични продукти, може да не е толкова безобиден, колкото се смяташе преди. Ново изследване от Университета на Колорадо в Боулдър разкрива, че дори малки количества еритритол могат да увредят клетките на мозъчните кръвоносни съдове, като насърчават свиването, съсирването и възпалението. А това повишава рисковете от инсулт.
От нисковъглехидратен сладолед до кето протеинови барчета и газирани напитки „без захар“, еритритолът вече е навсякъде. Ето какво казват авторите на новото проучване на този диетичен продукт, публикувано в списанието Journal of Applied Physiology: „Нашето проучване допълва доказателствата, които сочат, че нехранителни подсладители, за които като цяло се твърди, че са безопасни, може да не са без отрицателни последици за здравето“. Това е мнението на Кристофър ДеСуза, професор по интегративна физиология и директор на Лабораторията за интегративна съдова биология.
Продуктът е одобрен за първи път от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) през 2001 г. Еритритолът е захарен алкохол, често произвеждан чрез ферментация на царевица и срещан в стотици продукти. Той почти не съдържа калории и е около 80% по-сладък от трапезната захар. Оказва незначително влияние върху нивата на инсулин, което го прави предпочитан за хора, които се опитват да отслабнат, да контролират кръвната си захар или да избягват въглехидратите.
Новите данни
Резултатите от скорошно проучване, обхващащо 4000 души в САЩ и Европа, сочат, че за мъжете и жените с по-високи нива на еритритол в кръвта рисковете да получат инфаркт или инсулт през следващите три години са по-големи.
В новото изследване учените третирали човешки клетки, които покриват кръвоносните съдове в мозъка, в продължение на три часа с приблизително същото количество еритритол, съдържащо се в типична напитка без захар.
Третираните клетки се променили. Те отделяли значително по-малко азотен оксид, молекула, която отпуска и разширява кръвоносните съдове, и повече ендотелин-1, протеин, който свива кръвоносните. „Ако съдовете ви са по-стеснени и способността ви да разграждате кръвни съсиреци е намалена, рискът от инсулт се увеличава“, пишат авторите на научния труд. „Нашето изследване показва не само това, но и как еритритолът има потенциал да увеличи риска от инсулт“, уточняват те.
Важна подробност е, че за опитите е използвана една доза еритритол. За тези, които консумират няколко порции на ден, въздействието вероятно може да бъде по-лошо. Учените заключават, че би било разумно хората да следят употребата си на подсладители като този.
Източник