Подкрепете ни!




ЗдравеДжани Ролистенова / 19 ноември 2019

Биохакинг за начинаещи

Как лесно да се „хакнем", за да удължим живота си и да сме по-здрави


илюстрация: iStock
илюстрация: iStock
Какво означава да хакнете биологията на тялото си? Концепцията се нарича биохакинг и въпреки че може да звучи като нещо нередно, всъщност става въпрос за самоусъвършенстване. И макар че може да варира от домашни опити тип „направи си сам“ до експерименти във високотехнологични лаборатории, има няколко прости начина, по които всеки от вас може да започнете да включва методите на биохакерство в ежедневието си с цел удължаване на живота и подобрение на здравето.

Какво може да подлежи на биохакерство:
Списъкът може да е направо безкраен, тъй като може да бъде допълван ежедневно при наличието на нови технологии, много биохакъри, нови открития и т.н. Ще споделя една малка част от това, което аз лично съм успяла да „хакна“ в себе си:
  • Тревожност и нервност
  • Фокус / умствено представяне и продуктивност
  • Депресия
  • IBS (синдром на раздразнено черво)
  • Моят метаболизъм (от гликоген до кетони)
  • Хронични болки и възпаления
  • Безсъние
  • ПМС
Какво е биохакинг?
Да започнем с основата. Биохакирането е по същество практиката да променяме химията и физиологията си чрез наука и самостоятелно експериментиране, за да енергизираме и подобрим тялото. Това е широко определение, но е така, защото идеята за „биохакинг“ непрекъснато се развива.

Биохакването може да бъде толкова просто, колкото смяна на начина на живот и храненето, които подобряват функционирането на тялото ви. Биохакването може да бъде и екстремно, като например използването на имплантна технология и генно инженерство.
Възможностите са безкрайни, но всички те са вкоренени в идеята, че можем да променим телата и мозъка си и че по този начин в крайна сметка можем да станем по-умни, по-бързи и по-добри като човешки същества.

И така, как се започва? Има ли ръководство по биохакинг за начинаещи?
Можете лесно да започнете биохакванетоо, като използвате гривни като FitBit или Apple Watch, за да проследите начина, по който тялото ви работи. Можете също така да започнете с устойчива здравословна диета. Но ако сте готови за нещо ново и нещо различно, помислете за един от тези методи от моето ръководство за биохакинг за начинаещи и вижте какви ползи ще получите:

1. Периодично гладуване
Когато говорим за гладуване, не винаги имаме предвид дълги 2-3 – дневни гладувания. За да подпомогнем „рециклирането“ на стари клетки, е достатъчно да гладуваме по 16-18 часа на ден.
Когато гладувате, увеличавате нивата на хормоните на растежа си до пет пъти повече от нормалната си скорост, което повишава скоростта на метаболизма ви. Периодичното гладуване също може да намали инсулиновата ви резистентност, което понижава кръвната ви захар и прави съхраняваните телесни мазнини по-достъпни за изгаряне. Някои изследвания показват, че периодичното гладуване може също да намали LDL холестерола („лошия“ холестерол), който е известен рисков фактор, когато става въпрос за сърдечни заболявания.

Периодичното гладуване може също да осигури редица други значителни ползи, включително подобрена когнитивна функция, превенция на рака, повишена клетъчна автофагия (отстраняване на клетъчни отпадъци) и по-ниски рискове за възпаление.

Въпреки че има много версии на периодично гладуване, най-удобен за потребителите е методът 16/8 (известен също като протокол Leangains). Този метод се върти около проста структура, в която ограничавате дневния си период на хранене до 8 часа. Например, всеки ден ядете от 13:00 до 21:00 часа, а не се храните в останалите 16 часа.

2. Хранене
Има много диети, които гарантират отслабване, но много рядко това се оказва истина, особено в дългосрочен план. Ето няколко „хака“, които да приложите без да спазвате диета и които ще ви помогнат да „хакнете“ общия резултат от диета, спорт, начин на живот:
  • Елиминация на токсините. Зърнени храни, зеленчуци и дори кафе са източници на токсини, те отнемат и ефективността на мозъчната функция.
  • Хранене с храни, които са нисковъглехидратни и са с полезни мазнини
  • Влизане в кетоза - кетоните помагат в отслабването, а и са по-ефективен източник на енергия за вашия мозък
  • Прием на МСТ масло (средноверижни триглицериди) за засилване произвеждането на кетони, има ефект на кофеин, което го прави и мощен старт на физическа тренировка
  • Елиминация на глутен – глутенът е причина за възпаления и произвежда протеини, които са свързани и се откриват при пациенти с Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза, аутизъм и всички неврологични заболявания.
  • Ограничаване на храни с хистамин – хистаминът е невротрансмитер, което означава, че изпраща съобщения между тялото и мозъка. Високите нива на хистамин причиняват главоболие, проблеми със съня и тревожност.
3. Терапия с червена светлина
Телата и мозъците ни се нуждаят от светлина, за да функционират добре. Слънцето не само ни дава важна доза витамин D, но ни помага и по редица други физиологични и емоционални начини. Нека да разгледаме малко по-отблизо дължините на светлинните вълни между 600 и 900 нанометра (nm). Как този диапазон от светлинни вълни влияе на телата ни?

Проучванията показват, че човешкото тяло реагира особено добре на червени и близки до инфрачервени дължини вълни, които варират от 600 до 900 nm. Този специфичен диапазон от светлинни вълни се абсорбира от кожата на дълбочина от около 8 до 10 милиметра, в който момент нашите митохондриални хромофори абсорбират фотоните. Това от своя страна активира редица метаболитни процеси и процеси на нервната система.

Казано по-просто, терапията с червена светлина става все по-популярна форма на биохакинг, използвана за лечение на редица състояния. Доказано е, че облекчава болката и намалява възпаления. И тъй като това е неинвазивно и нехимично лечение, не е толкова плашещо, колкото другите форми на биологично хакване.

4. Биохакване на мозъка с функционална музика
Музиката има невероятни ефекти върху мозъка, в който над 100 милиарда неврони постоянно използват електричество, за да комуникират един с друг. Ако всички си бъбрят едновременно силно, може да е трудно да се концентрирате и да се съсредоточите върху това, което трябва да свършите. Точно там идва на помощ биохакерството с музика. Мозъчната активност може да се измерва по вълнообразен модел и определя дали се чувствате нащрек, сънлив, спокоен или стресиран. Има много неща, които могат да повлияят на вашите мозъчни вълни, като активността, която извършвате в момента, колко възстановителна почивка сте имали и какво сте яли или пили.

Въпреки това, един от най-надеждните начини да промените вашите мозъчни вълни е чрез последователна звукова вълна. Аудио увлечението, форма на музикален биохак, използва бинаурални удари и тонове, за да се синхронизира с вашите мозъчни вълни и да предизвика медитативно, отпуснато състояние. Можете да получите достъп до програми, разработени специално за вашия мозък и дейностите, които искате да изпълнявате в сайта www.brain.fm. Можете да промените настроението и начина си на мислене, дори като просто пуснете любим плейлист и слушате, докато тренирате, готвите или пътувате до работа.

5. Биохакване на мисленето - Благодарност
Животът има огромен ефект върху настроенията ни, как се отнасяме към другите и общите ни нива на удовлетвореност също. Промяната на мисленето в определена посока всъщност не е нищо повече от практика. Необходимо е постоянно да префокусирате мозъка си, за да видите положителното във всяка ситуация, докато то не стане просто естество.
Тези инструменти за биохакерство могат да ви помогнат:
  • Списък с благодарности, в който да опишете три до пет неща, за които сте благодарни. Това ще ви помага да се съсредоточите върху положителното и да разгледате всички хубави неща, които са се случили през деня.
  • Направете благодарна разходка, където благодарите и изпращате положителна енергия на всяко живо същество, което видите. Ако вървите до работа или правите сутрешен джогинг, лесно можете да го включите в обичайната си рутина.
  • Пишете текст с благодарност ежеседмично на някой, който ви е помогнал или който означава много за вас. Това може да бъде член на семейството, приятел или колега.
Биохакингът е начин да промените тялото, здравето и мозъка си, така че да можете да постигнете целите си и да постигнете върховно състояние на ума. Независимо дали използвате добавки, технология, както терапия с червена светлина или просто правите промени, биохакването е предназначено да ви помогне да направите трайни положителни промени.

Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan

Повече за биохареството може да прочетете и в брой 9/2018 г. на Списание 8

Още по темата:

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година