Подкрепете ни!




Здраве8 юни 2021

Тези деца не играят и им е трудно да се усмихват, те чакат нашата помощ

Петиция събира подписи за спешното изграждане на Национален център за детско здраве


Снимка: Витолда Клайн, Unsplash
Снимка: Витолда Клайн, Unsplash
Таня Андреева е педиатър, детски ревматолог в Специализирана болница за активно лечение по ортопедия Проф. Бойчо Бойчев”. Вчера тя публикува на страницата си във фейсбук това изпълнено с болка и решимост обръщение към хората. С молба да подпишат петицията „За истинска детска болница". „Моля ви, подкрепете петицията и я споделете:  Длъжни сме пред нашите деца и внуци да рестартираме целия процес и да изградим най-накрая Националната детска болница по правилния начин" - пише д-р Андреева. 

„Истории като тази мога да разкажа много. Познавам тези деца, те не играят и им е трудно да се усмихват. Те чакат нашата помощ. Виждам ги всеки ден. И няма застраховани. Утре може да се разболее моето дете или вашето. Докато не направим така, че в България да има най-добрата възможна педиатрична грижа, няма как да бъда спокойна като лекар и като родител" - разказва д-р Андреева.

Ето целия текст, който призовава обществеността и управляващите да приковат внимание върху един от най-важните проблеми на съвремието ни и да започват да действат по решението му.

Точно преди да завърша първата си специализация, в болницата дойде дете с болки в крака. След прегледа и събраните изследвания вече ни беше ясно, че то има онкологично заболяване. Тогава се започна обикалянето по болниците. В специализираната детска болница няма ядрено магнитен резонанс, за да видим формацията. Звъним до „Иван Рилски": „Моля те, детето е зле, има ли как да му направим ЯМР днес?" Откарваме детето със зловещи болки до ядреномагнитния в съседната болница. 
Следва консултация с онколог. Аз, майката и детето в служебната кола на болницата с цялата документация, през задръстванията до детската окохематология в ИСУЛ. Майката ме пита в колата: „Защо отиваме там?". Аз: „"За да консултираме детето и да доизясним състоянието му." „Ама там е онкологията. Страшни ли са нещата, че ни водите там?" (диагноза се съобщава след потвърждение, тогава нямахме такова, само предполагахме). 
В този момент нещо ме стяга за гърлото и едва се сдържам да не се разплача: „Трябват още изследвания, но всичко ще бъде наред." 

Пътят след консултацията е ясен - Детска хирургия - „Пирогов" и биопсия. Следва нова хоспитализация в „Пирогов", биопсия, допълнителни изследвания, хистологичен резултат. После отново в детската онкохематология. Терапия, процедури, още изследвания и пак в „Пирогов" за радикална операция. И пак в онкологията за долекуване.

Преброихте ли болниците? Четири са. В този случай. Стигали сме и до 10. Знаете ли колко са телефонните разговори, които проведохме за да се случи всяко изследване и консултация в друга болница? И аз не знам - много бяха и всичко започват с „колега, моля те, нали си ми приятел!" Добре, че колегите са разкошни и се борят геройски със системата. 

Има ли смисъл да описвам стреса, който тези родители и детето изживяха през цялото това обикаляне между болници? Как може да са сигурни, че ако в тази болница не можем да осигурим цялостната диагностика и лечение на детето им в следващата това ще е възможно? 

Така бавно и с много нерви и усилия от страна на лекарите, детето извървя дългия път на диагностика в родното ни детско здравеопазане и стигна до заветното лечение.
Представете си, ако имахме една сграда, в която най-добрите тесни детски специалисти от всички области работеха заедно и имаше пълното оборудване за цялостна диагностика и лечение на това дете. Колаборацията между лекарите щеше да е многократно по-лесна, обсъжданията на всеки отделен случай биха ставали в зала, а не по телефона. Нямаше да се налага да се мине през половин София за една консултация, а нужният лекар би дошъл от съседното отделение. Тогава до диагнозата щеше да се стига многократно по-бързо и добрият изходът от лечението би бил по-сигурен. 
Да опиша тази история в конкретика за мен е особено трудно. Не съм го правила досега за да не засегна някое от децата и семействата им, затова героите в разказа остават анонимни. Много от родителите, които не са се сблъскали челно със системата, не осъзнават какво се случва с тежко болните български деца и през какво минават техните семейства. Вероятно и затова подкрепата на петицията ЗА истинска детска болница достига едва 11 хиляди подписа. Дано повече хора прочетат и осъзнаят, че болестите се случват и за съжаление всеки може да е в главната роля на този разказ.
От 2017 г. слушаме празни обещания. Виждаме нелепите решения взети от кабинета на Борисов, които още не можем да поправим. Днес имаме нов премиер и нов здравен министър. Настояваме пред тях да прекратят договора за реконструкция на онзи разпадащ се строеж, който нелепо беше пробутан, вместо нов проект и нова сграда за детската болница. Искаме най-накрая да има обществен съвет, който да контролира процеса и никога повече да не се повтарят безобразията случили се изминалите 3 години. 
„Чакаме и се молим за тази болница от десетилетия. Чакахме я и през последните 12 години. Старият строеж щял да стане по-бързо, твърдяха управляващите. Не, ще бъде бавно, мъчително, компромисно, скъпо, а след откриването му ще се окаже, че получаваме механичен сбор от легла, но не и детско здравеопазване" - пише в петицията

Държавата има една основна функция и тя е да се грижи за интереса на гражданското общество. Не за нечии частни интереси, нито фирмаджийски, нито ведомствени.
Затова отново настояваме правителството да започне на чисто процеса на изграждане на модерна и качествена детска болница, която ще служи на обществото през следващите най-малко 50 години", казват лекарите. 

Още по темата:

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година