Подкрепете ни!




Здраве30 септември 2022

Живот без алкохол е част от рецептата за духовно израстване

18 съдбоносни ползи от спирането на употребата на спиртни напитки


Прогресът на пияницата: от първата чаша до гроба, карикатура от 1846 г., Wikimedia.org
Прогресът на пияницата: от първата чаша до гроба, карикатура от 1846 г., Wikimedia.org
От всички културно обусловени поведения, които сме възприели безсмислено, злоупотребата с алкохол е един от най-любопитните. Знаем, че е много вредно за личното ни здраве и че пряко допринася за безброй обществени проблеми, включително насилие и шофиране в нетрезво състояние. Знаем също, че алкохолната индустрия е изключително доходоносна, докато в същото време полицейската държава използва тази зависимост, за да разшири властта си.

Някои твърдят, че алкохолизмът е духовна болест и че консумацията на spiritus (димите за спирт и дух са роднини) е средство за предаване на себе си на нашите вътрешни демони. Д-р Габор Мате вижда алкохолизма като средство за прикриване на лична травма и емоционална болка. Но дори и без да навлизаме твърде дълбоко в тази сложна материя, е лесно да се види, че въздържането от алкохол има някои доста невероятни ползи за онези, които търсят по-добро здраве и избират осъзнатостта като начин на живот.

Ето 18 ползи от спирането на алкохола. Това са обобщения от споделено от бивши проблемни пиячи и алкохолици, които са избрали да се върнат в трезвия живот и да отворят очите си за реалния свят, загърбвайки измисления. Какво можем да научим от тях за обусловения ум? Това някои от прозренията, осенили 
хората, когато те спрат да пият алкохол:
  1. Първото важно нещо, което хората усещат, когато изберат трезвостта е драматично подобрение на цялостното им физическо здраве. Това обикновено включва значителна загуба на тегло, подобрено храносмилане, повече енергия и по-малко умора, по-чиста кожа. Край на сутрешния махмурлук, главоболието, гаденето и белите петна.
  2. Подобренията в психичното здраве включват намалена обща тревожност, излизане от депресивни състояния, много по-високи нива на умствена яснота, подобрена памет, по-добра концентрация, повишено чувство за свързаност, намалени нива на стрес, по-високо самочувствие, по-дълбока мотивация и по-положителен възглед за живота като цяло.
  3. Сънят се подобрява драстично. Заспиването е много по-бързо, сънят е здрав през цялата нощ. Сутрин събуждането не е като в мъгла, човек се чувства отпочинал.
  4. Настъпват дълбоки промени в отношението на бившите пиячи към другите хора. Вече е по силите им да виждат нещата от гледната точка на другите, тъй като се чувстват по-малко самовглъбени и егоцентрирани. Те стават съпричастни, емпатични и помагащи.
  5. Спирането на пиенето обикновено спестява много пари.
  6. Спирането на пиенето увеличава свободното време с много часове. Бившите проблемни пиячи, освободени от веригите на вечната прегръдка с бутилката, вече имат време за семействата, децата си, творчество, хоби, работа в градината, спорт. Те спестяват много време, тъй като си връщат вечерите, нощта и сутринта. Те често се впускат в нови начинания или опитват нови дейности, които са били невъзможни за вършене с алкохолния начин на живот.
  7. Те осъзнават, че всъщност не е нужно да пият, за да се забавляват на партита и социални събирания. Това на практика разгромява на пух и прах голямата културна лъжа "алкохол = весело прекарване". Мнозина откриват, че алкохолът всъщност напряга социалните отношения, вместо да ги укрепва. Пиянските софри са досадни и незапомнящи се.
  8. Спрелите пиенето започват да се виждат такива, каквито са в действителност, вече не използват алкохола като маска, зад която да се крият. Това може да бъде както просветляващо, така и стряскащо, тъй като те са принудени да приемат както добрите, така и лошите аспекти на своето истинко Аз. След това те трябва да изберат как да се изправят пред емоционалните реалности на живота си. Нещо, което е почти невъзможно при редовна консумация на алкохол.
  9. Идва осъзнаването, че алкохолът категорично винаги влошава личните проблеми.
  10. Когато живеят без алкохол, хората изпитват по-рядко съжаление и самосъжаление. Те не само не правят глупави, алогични, рискови и обезпокоителни неща, с които е било натъпкано ежедневието им във времената на употреба, но и са много по-открити за нещата от живота.
  11. Първият период на спирането на употреба не е лесен за човек, който е пил дълги години, но след това, когато трезвостта се закрепи, става ясно, че не му е било кой знае колко трудно да се справи. Страхът от спирането е по-голям от самото спиране. 
  12. По някаква причина хората, които пият, наистина се чувстват неудобно да бъдат на маса с въздържатели. Пиещите са невероятно осъдителни към непиещите и ще опитат всичко, за да накарат трезвен човек да се присъедини към купона с питие. Понякога има подигравки и унижение. 
  13. Изтрезнелите завинаги забелязват, че много хора са просто задници, когато пият. Това не винаги е лесно да се осъзнае, когато пиете алкохол с всички останали, но с яснотата на трезвостта мнозина откриват, че светските лъвове и рок звездите "с бърз ум", които изглеждат толкова впечатляващи в бара, са просто тъпаци, търсещи внимание.
  14. Разговорите, подхранвани с алкохол, всъщност са скучни, водени от егото и доста повърхностни, както и носещи агресия, караници, сбивания и негативни чувства.
  15. На трезв ум идва истината, че хората могат да бъдат също толкова токсични, колкото и веществата и че много връзки не могат да оцелеят без патерицата на алкохола. Когато спре да употребява алкохол, човек научават много за това кои са истинските му приятели.
  16. Без алкохол здравословният начин на живот става естествен избор. Изборът на пълноценни и изискани храни, режимите, пиенето на много вода, правенето на повече упражнения, по-здравият сън - всичко това идва от само себе си, защото го иска и налага освободеният от интоксикацията организъм. 
  17. Липсата на алкохол позволява на индивида да изпита по-високо ниво на духовно израстване и осъзнатост.
  18. При опит за връщане към пиенето, идва откритието, че алкохолът всъщност вече не носи удовлетворение, нито удоволствие. След едно две питиета, човек се чувства скапан, летаргичен, отпуснат, замаян и изключен от реалността.

Непиенето на алкохол може да ви даде сериозно предимство в едно общество, в което почти всички останали пият редовно. Духът на алкохола е, че той прави живота по-забавен, но реалността е, че това е масивна индустрия, просперираща върху здравето и живота на хората, която е създала културата на саморазрушителното поведение.

Промяната на вашите лични навици, ако искате да подобрите вашето здраве, ясен ум и духовно осъзнаване, е предизвикателство. Но това е може би най-критичният аспект на личностното развитие. Много хора смятат, че въздържането от алкохол прави този процес много по-лесен.

Източник

Още по темата:

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година