Подкрепете ни!




ЗдравеАди и Милен Цанови / 14 февруари 2023

Големите заблуди, свързани с водата (Част II)

Тялото се обезводнява и разболява не само когато не пием достатъчно вода. То се обезводнява, когато не пием качествена вода! Пушенето и алкохолът също спират водния поток.


изображения: iStock
изображения: iStock
В 6 поредни броя в списанието и на сайта Ади и Милен Цанови, които пребориха рака с традиционни методи (следвайки целебните традиции), ще разкрият най-пазената тайна - за могъщата сила на живата вода.
Прочетете тук първата част
Прочетете тук втората част
Прочетете тук третата част

Нашето тяло е огромна лаборатория с многообразие от функции, които подпомагат хиляди химически реакции, и то във водни разтвори. Вече уточнихме, че водата е разтворител. В това се и спотайва отговорът на въпроса защо казват, че водата е храна. Тя разтваря полезните вещества, за да осигури на организма строителни и енергийни материали. Водата също така извежда от организма отпадъчни вещества. Ето защо хората, които са дехидратирани, се разболяват.

Повечето болести се дължат на навици

Не на наследственост. Разбира се, съществуват генетични фактори, обуславящи донякъде поведението на организма на човек, но домашните навици са по-силни, защото определят начина на живот, който индивидът води. Добрите навици побеждават лошите гени. И обратното. Навикът едно дете да не пие вода е заради родителите му, които също не пият вода.

Когато имате навик да пушите, вашите капиляри се свиват и през тях не може да преминава вода. Тогава и хранителните вещества не успяват да го направят, защото те са във водата и отпадъчните продукти от обмяната не могат да се отстранят и не напускат тялото. Тези отпадъчни продукти се натрупват и се разлагат, увеличавайки количеството на токсините.

Кръвоносните съдове на човек, който пие алкохол, често пъти се свиват по същия начин както при пушача, който пуши всекидневно. Прието е да се смята, че кръвоносните съдове при малки количества алкохол се разширяват. И това е така, но само за 2 – 3 часа, а след това алкохолът има обратния ефект. Ако човек продължи да пие, което при любителите се случва често, съдовете се свиват, не допускат воден поток, жизненоважни вещества не се доставят, други не се извеждат и тялото отлага още и още токсична маса. Именно в това е и причината, поради която цигарите и алкохолът водят до рязко увеличаване на свободните радикали в тялото.

Свободните радикали

Те са чести причинители на онкологични заболявания. При производството на голям брой, които буквално бушуват из тялото, скъпоценните първоизточни ензими се изразходват в значително по-голяма степен и много по-бързо. В това се крие и причината млади хора на по тридесет години да изглеждат далеч над възрастта си, съсипали телата си от изсушаване посредством алкохол, цигари и боклукчава храна. Чудно ли е тогава, че раковите заболявания като левкемия, Ходжкинов и Неходжкинов лимфом, рак на гърдата, рак на маточната шийка, поликистозни яйчници, апластична анемия, изискваща костномозъчна трансплантация, са така често срещани вече и сред младежи на по 20 - 25 години?

В клетките на тялото се произвеждат над 5000 различни по вид жизненоважни ензима. Ние ги набавяме и посредством приема на определени храни (жива храна: плодове, зеленчуци, кълнове и други). Без вода обаче ензимите не могат да съществуват и да функционират! Благодарение на водния поток ензимите поддържат телесната хомеостаза – необходимото биологично равновесие за здравословен живот.


Човекът е водно същество

Съдържанието на течности в нас е огромно. Количеството воден запас варира в зависимост от възрастта и е най-голямо през първите няколко месеца от ембрионалното развитие.

Тялото на човек с тегло 70 килограма съдържа приблизително 42 литра вода. Две трети от нея се намира в клетките. Човешките кости съдържат 30% вода, белите дробове – 83%, сърцето – 73%, черният дроб – 71%, бъбреците – 79%, кожата – 64%, мускулите – 79%, мозъкът – 73%. Загубата само на 10% влага може да доведе до състояние на припадък или до пълна загуба на съзнание. При загуба на 15 – 20% влага кръвта се сгъстява и сърцето може да спре под натиска на невъзможността да се справи с течната лепкава маса.
Кожата, бъбреците, черният и белите дробове непрекъснато прочистват кръвта и тялото на човека от вредни и ненужни за растежа и жизнената дейност на организма вещества. Ролята на тези органи с отделителна функция е огромна и решаваща за живота на организма. Затова и тялото следва да приема чиста и прясна вода, за да не ги претоварва с допълнителната задача да очистват питейната вода от съдържащите се в нея соли, органични вещества и отровни химикали с битов, промишлен и селскостопански характер.

Помислете следващия път, когато решите да пиете вода от чешмата, миете зъбите си с тази вода и се къпете също с нея. Ако можехте да видите под микроскоп какво приемате през устата си, щяхте да останете не просто учудени, а шокирани за цял живот.

Старата водопроводна система обуславя преминаването на водата през галванизирани участъци, отделящи с години тежки метали и ръжда. При възникване на условия за корозия галваничната изолация се излага на разрушаване. Преминавайки през мръсните тръби, водата помита със себе си вредни за човешкия организъм вещества и те попадат във вашата чаша с чай, с кафе, купичката със супа – във вашия организъм. Много хора се грижат за себе си посредством прясна чиста храна, движение, слънце, но не са променили водата си. И най-органичната храна няма да се усвои адекватно, ако тялото не се хидратира своевременно с чиста вода. Заради мръсната вода организмът ще харчи ресурси и време, опитвайки се да извежда токсичните отпадъци и да храносмила.

Какво да правите? Пийте чиста и прясна вода! Не пушете! Не приемайте лекарства! Не пийте алкохол! Пийте повече прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове. Водата лекува!


Част от вас ни познават покрай шестте книги, които написахме, движението „Бъди промяната!“, фейсбук групата „Удоволствието да бъдем здрави! Бъди промяната!“, различни семинари, телевизионни предавания и упоритата ни работа да разкажем на повече хора за връзката между здравето и чистата вода.
„Наука за водата. Водна революция. Живот без болести“ е шестата книга на Ади и Милен Цанови.
В нея те разглеждат многобройните ползи и качества на водата и разкриват разрушителното въздействие, което оказва обезводняването върху организма, започващо от утробата и продължаващо до дълбоки старини.

Статията е публикувана в бр.2/2023 на Списание 8

Още по темата:

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година