Подкрепете ни!




Интервю19 ноември 2023

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител

Специалистът по детски сън Алексис Дюбиеф: „80% от това, което четете за бебешкия сън в социалните медии, е абсолютно погрешно!“


Снимки: Алексис Дюбиеф и iStock
Снимки: Алексис Дюбиеф и iStock
Да си родител на бебе или малко малко дете е най-великото приключение от всички, когато не си грохнал/а от умора. В книгата си „Повелители на съня – Наръчник за отчаяни родители“ специалистът по съня Алексис Дюбиеф от популярния сайт Precious Little Sleep, предоставя успешни, достъпни и гъвкави методи, които са базирани на дългогодишни изследвания и които значително щe подобрят съня на твоето дете.

 – Привет, Алексис. Според вашия опит кои грешки допускат най-често родителите относно съня на бебето?
Първо се опитват да накарат бебето да спи по-дълго, отколкото то може. Нашата цел е да съобразим режима с детето, а не детето с режима. Второ – изчакват прекалено дълго, за да започнат да го насърчават да заспива самостоятелно Можете ли да помогнете на детето да се научи да спи самостоятелно на всяка възраст? Абсолютно! Но изчакването (особено след 6-месечна възраст) има някои недостатъци. Колкото по-рано, толкова по-добре. И не на последно място: следват съвети в социалните медии. Знам – неизбежно е. Но 80% от това, което четете/гледате/чувате, е абсолютно неправилно. Знам за толкова много родители, които зациклят или се объркват поради смесени послания или просто заради лоши съвети.

Алексис във времената като изтерзан родител: "Само така можех да накарам Дънкан да заспи..."
Алексис във времената като изтерзан родител: "Само така можех да накарам Дънкан да заспи..."

– Какво по-точно имате предвид със социалните медии?
Типичното семейство, с което работя, се състои от любящи, ангажирани, добре информирани родители, които искат да направят най-доброто за децата си. И които също така се чувстват като пълен провал! Възлагам голяма част от отговорността за това на социалните медии (може би това е несправедливо, но...), които представят идеята, че безмилостното събуждане през нощта години наред е просто нещото, на което си се съгласил, когато ти се е родило бебе, така че решението е да го изтърпиш, защото това правят добрите родители. Истината за безропотното будене през нощта в продължение на години е, че то ни срива до основи, защото просто не сме създадени за него. Това е като да поискате от някого да бъде хронично обезводнен години наред – телата ни се нуждаят от определени количества (храна, вода, сън), за да функционират и това няма как да бъде иначе.
Търсенето на перфектния сън обикновено включва много чувство за вина и трънливи пътища, а моята цел е да помогна на хората да избягат от цялото това нещо.
Коя е най-предизвикателната фаза в овладяването на съня на бебето?
Най-предизвикателният период е преминаването от фазата на новороденото към самостоятелен сън. Ще трябва да осигурите много успокояване в началото, защото всички бебета се нуждаят от хранене, гушкане, люшкане, друсане, за да заспят – това е неизбежна част от отглеждането на новородено! След това, когато бебетата пораснат, трябва постепенно да намалим и да прекъснем да правим всички тези неща. Можеш да преминеш към това прекъсване на всяка възраст, но идеалното време е около 4 месеца. Тогава бебетата са достатъчно мънички, за да можеш да правиш леки, постепенни промени. На тази възраст те обикновено са по-приспособими, отколкото ще бъдат, да речем, на 9 месеца. А и като поемеш в тази посока по-рано, избягваш цял набор от проблеми (както и месеци в мъки).



– Недоспалите родители често се чувстват като зомбита. Ако можете да дадете един съвет за оцеляването на родители, какъв би бил той?
Няма трик, с който да престанеш да се чувстваш като зомби – ти си изтощен/а! Но когато се чувстваш особено зомбиран/а, моят съвет е да излезеш навън. Да, това е трикът. Излез навън! Да бъдеш навън (дори в лошо време, дори с бебе, което не споделя любовта ти към разходките или посещенията в парка) е най-доброто нещо, което всеки от нас може да направи, когато влезе в „зомби“ фазата.



– Във вашата книга „Повелители на съня“ вие обсъждате колко важни са ритуалите преди лягане. Кой е най-шантавият или необичаен ритуал преди лягане, за който някога сте чувала?
Не мисля, че бих нарекла нещо шантаво, защото ако всички се забавляват, значи е страхотно! Най-необичайното (всъщност даже не е толкова необичайно, тъй като се натъквам на нещо подобно поне няколко пъти в годината) са хората, които смятат, че рутинните дейности преди лягане трябва да отнемат часове и казват: „Започваме нашите в 16:00.” Да, ако всички се забавляват, тогава чудесно! Но никой ритуал преди лягане не трябва да отнема часове. По същата логика, когато говорим за приглушаване на светлините преди лягане, това не означава „променете дома си и преминете изцяло на свещи 3 часа преди това“. Добрите рутинни дейности преди лягане обикновено продължават 30-45 минути, може и да са по-дълги, но не е необходимо.



Споменавате, че децата трябва да си лягат много рано, което е малко необичайно за Европа, особено за България. В тази връзка: има ли основни разлики във вашите методи в сравнение с европейските?
Малките деца трябва да си лягат по-рано (19:00 – 20:00 ч.). Причината за това е, че повечето бебета и малки деца се будят около 6:00 – 7:00 сутринта, защото са устроени да се събуждат рано. Ако твоето бебе/малко дете се събужда доста рано, но ляга късно, резултатът обикновено е по-къса нощ. Наблюдава се, че децата в Европа си лягат по-късно и изглежда компенсират с по-дълга дрямка през деня. И това явно работи добре за всички участници.



Проучванията показват, че бебетата спят средно по 10-11 часа на нощ (някои повече, други по-малко, но повечето попадат в този диапазон). Ако вашето бебе си ляга късно (според американските стандарти) и се събужда в 6/7часа., то може би спи по-малко от средното. Ако дремките му през деня са дълги (за да компенсират по-кратката нощ) и е щастливо, развива се добре, тогава страхотно! Това е всичко, което търсим – балансиран режим, с който и децата и родителите се чувстват отлично и който работи за всички страни.

– Кои са най-често срещаните негативни реакции към вашата книга?
„Това е просто книга за метода „Наплачи се”. Което не е така. Това, което прави, е да дава на родителите знания и способи, с които да работят въз основа на тяхната ситуация и тяхното дете. Въпреки това има определени теории в родителството, които предполагат, че здравият сън е страхотен, стига детето ви никога, никога да няма негативни чувства или мнение по въпроса (докато го караш да заспи). Хората, които се придържат към тези теории, ще имат неблагоприятно мнение за моята книга.



Моята позиция (подкрепена и от научната, и от медицинска общност) е, че здравият, непрекъснат сън е основополагащ за цялото семейство. Да, понякога пътуването към здравословен сън може да включва някои неприятни чувства. Но когато подготвим децата си за успех, количеството неприятни чувства (ако има такива) обикновено е значително по-малко от това, което повечето хора очакват.
 
– Разкажете повече за вашия уебсайт и социална общност, както и за блога „Precious Little Sleep“?
Има книга, уебсайт, подкаст, блог и фейсбук група за „Precious Little Sleep“! Имам читатели и членове от цял свят. В момента книгата е налична на английски, корейски, китайски и вече на български! Аудиторията се състои предимно от родители на бебета (въпреки че обсъждаме съня от бебе до 5-годишна възраст), които търсят основани на доказателства подходи, за да помогнат на децата си да спят по-добре!

Във Facebook има група, която често се описва като „тотално спасение“. Единственото задължително условие за присъединяване към нея е да сте прочели книгата (не е необходимо да я притежавате – копие от библиотеката също става!). Направихме тази промяна преди няколко години, защото тя гарантира, че всички членове на групата (които са около 40 000) работят със сходна база от знания. Силно препоръчвам на всеки родител, който има книгата, да се присъедини към нея. Това е чудесен ресурс за родителска подкрепа.



Какво предстои във вашето вълнуващо пътешествие?
Моята лична цел за 2024 г. е да бъда силен, положителен глас за родителите за нормализиране на безопасния и здрав сън при бебета и малки деца. Да правя повече видео съдържание (нещо, което е извън зоната ми на комфорт) и наистина да се ангажирам по-пълноценно в социалните медии. В обществените пространства има твърде много дезинформация, в която редовно виждам как се оплитат прекрасни, любящи родители, а аз все още не съм направила всичко необходимо, за да внеса яснота.

Книгата е най-полезна за тези отчаяни родители, които отглеждат бебоци от 0 до 12 месеца и малки дракончета от 1 до 3 години.
Прочетете откъси от книгата тук и тук
Издателство: supernova

Купете книгата от тук

Още по темата:

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите Интервю

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите

Писателят Мухарем Алиосман за пророческите сънища в рода му, препятствията пред духовния човек и съвременния отпор срещу общността

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“ Интервю

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“

През Спасителния център за костенурки са минали над 6000 животни, повечето от които успешно върнахме в природата

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” може да се ползва вечно” Интервю

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния" може да се ползва вечно"

Сега сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях

Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му Интервю

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му

С 2% зрение Дилиян Манолов е незрящ фотограф и младежки делегат към ООН. Занимава се и с психология, актьорско майсторство и писане на поезия.