Домакинствата са отговорни за 40 процента от храната, която всяка година се губи в САЩ. Познато ви е чувството за вина, когато изхвърляте връзка магданоз или няколко някога красиви домата в контейнера за компост, защото сте забравили да ги използвате и те са изгнили. Болка за потрошените на вятъра пари и за изхабените ресурси...
И все пак този проблем с хранителните отпадъци продължава да съществува в нашето общество в мащаб, който е труден за разбиране. Приблизително 40 процента от годни за консумация храни в САЩ отиват на вятъра, а 40 процента от това се приписват на отделните домакинства.
Струпването на тази похабена храна прахосва до около една пета от американските обработваеми площи, торове и вода за селскостопански нужди. След като се хвърли, храната става показател номер 1 по тегло в американските депа, допринасящ за отделянето на метан и парников газ, докато се разпада.
Мисленето на хората трябва да се промени, ако човек иска да стане сериозен в отношението си към съдбата на планетата и в борбата с хранителните отпадъци.
Ето няколко съвета, които могат да помогнат в този процес:
1. Не се страхувайте от генерираните от семейството ви хранителни отпадъци
Това, че членовете на вашето семейство са оставили храна в чиниите си, не означава, че тя трябва да отиде направо в кошчето (освен ако те не са болни). Съберете остатъците от кокали, по-късно можете да сварите бульон от тях. Поставете чиста измиваща се подложка под бебешкото столче за хранене. После можете да съберете падналите парченца, да ги измиете и да ги сложите обратно в чинията или да ги запазите за следващата закуска.
2. Свикнете да използвате малките остатъци
Под ръка имайте винаги малки контейнери за лесно съхранение. Ако детето не допие млякото си, приберете го в хладилника и го добавете към вашето кафе или бъркани яйца на следващия ден. Половин купа остатъци от супа може да бъде добра закуска в средата на следобеда. Частично изяденото бурито може да се добави към пакетирания обяд. Шепа сварени зеленчуци могат да се добавят към супата или яденето, което ще готвите на следващия ден.
3. Планирайте и "мързеливите дни" в стратегията си за продуктите
Ще има дни и вечери, в които ще сте твърде уморени да следвате оптимистичен план за природосъобразно хранене и ще идете на ресторант. Затова нека всичко да е изрядно по кутиите и бурканите в хладилника. Създайте си навик да не купувате бързоразвалящи се продукти.
4. Опознайте вашите модели на разхищение на храна
Склонни ли сте да купувате прекомерни количества храна, ако ще пътувате някъде извън града? Нишестето в тестени изделия, ориз, хляб и картофи ги прави виновници за токсичните отпадъци. Наблюдавайте какво изхвърляте най-често и отделете по-голямата част от вниманието си в тази област. Когато готвите храни, които не подлежат на претопляне като пържени картофи или не могат да останат за другия ден като зелена салата и маруля - внимавайте да не приготвяте твърде много от тях.
5. Бъдете готови да се отклоните от рецептите
Това, че в рецептата ви пише да използвате сладки картофи, не означава, че не можете да използвате обикновени, които са застрашени от изхвърляне. Същото важи и за лука, и за някои подправки, както и за сушени вместо пресни корени.
6. Яжте продуктите по реда на изтичане на срока на годност
Меките праскови от магазина сложете за хапване на по-видно място в хладилника, а оранжерийните твърди ягоди нека останат в кутийката по-навътре. Създайте резервни стратегии - например сладкиши или кремове с "тръгналите" плодове, пайове със сирене или кашкавал, които са в последния си ден на трайност, импровизирайте в изразходването на храна, която скоро ще се развали.
7. Никога не подценявайте силата на фризера
Но ефикасността на фризера зависи от вашето старание с бележник и химикалка в ръка. Не забравяйте да маркирате всичко, което замразявате, защото след като се покрият със скреж, ще ви е трудно да сортирате опакованите продукти - просто няма да си спомните кога кое сте сложили. Изработете си навик преди всяко голямо планирано пазаруване да поглеждате с какво разполагате във фризера.
Битката срещу хранителните отпадъци продължава. Все повече хора натрупват информация и осъзнаване за последствията от гниенето на храните за глобалното затопляне. Надяваме се повече хора да предприемат стъпки за намаляване на хвърлянето на храна от домакинствата. Това е част от живота ни, която можем да контролираме, за да помогнем на планетата.