Подкрепете ни!




Реалистичен ли е апокалипсисът в сериала „Последният от нас“?

Не, но нарастваща заплаха от гъбични патогени има


В постапокалиптичния свят на „The Last of Us“ (сериал на HBO, чийто първи сезон побърка феновете на едноименната игра - бел.ред.) бързо разпространяваща се пандемия, в която мутирала гъба Cordyceps превръща заразените хора в нещо като зомбита – обсажда човечеството за десетилетия. Докато светът все още се бори в реалния живот с реална пандемия, зрителите на сериала се чудят дали мрачната антиутопия за една друга страховита епидемия от сериала на HBO може да се превърне в истинска заплаха за човечеството.
 
Cordyceps, или Ophiocordyceps unilateralis, наистина е реално съществуваща гъба, която паразитира в мозъците на насекоми като мравки или паяци. За щастие на човечеството, въпреки че контролиращите ума гъбични инфекции хипотетично биха могли да направят голяма беля, не е нужно да започнете да се подготвяте за края на света. Това е мнението на д-р Скот Робъртс, асистент по инфекциозни заболявания в Медицинския факултет на Йейл и отговарящ за превенцията от инфекции в болница Йейл Ню Хейвън. Но докато неконтролируема пандемия, предизвикана от гъбички, е много малко вероятна, те могат да са реална и тревожна опасност за хората и рискът от тях нараства.
„Много малко гъбички или плесени се разпространяват от човек на човек, така че гъбична пандемия не е твърде вероятна. Но с фактори като изменението на климата може да видим нарастващи гъбични заплахи.“


Реалната гъба от сериала

Ophiocordyceps unilateralis, известна още като гъбата зомби-мравка, е реален паразит с различни щамове, атакуващи специфични видове насекоми. Спорите на Cordyceps поемат контрола върху ума и двигателните функции на своя гостоприемник. Правят поведението му хаотично и подтикват насекомото да търси по-високо място - там където има повече слънчева светлина и топлина - перфектните репродуктивни условия за гъбата. След смъртта на насекомото, гъбичен растеж избухва от главата на гостоприемника, освобождавайки спори, които ще превземат следващите си цели.
В „The Last of Us“ мутирал вариант на кордицепс започва да заразява хората. Но този скок от насекоми към хора е много неправдоподобен, казва Робъртс. „В природата има милиони различни видове гъбички и плесени, които не причиняват никаква инфекция при хората, и това е един от тях“, обяснява той. „Кордицепс, който заразява един вид мравка, не може дори да зарази други видове мравки.“

Реалните тревоги

Когато излизаме сред природата, вдишваме хиляди спори на гъбички. Това обичайно не създава проблеми при здрави хора, защото имунната им система е добре функциониращата, а телесната им температура - висока.  Повечето гъбични видове не могат да виреят над 98,6 градуса по Фаренхайт. Всъщност, казва Робъртс, това е причината, поради която сме еволюирали до тази телесна температура. Така смятат някои миколози (експерти по гъбичките).

Понякога инфекциите могат да преминат от животни към хора. Вирусната инфекция mpox, например, се предава на хората от дребни бозайници. „Но повечето вируси, гъбички и бактерии не правят това“, уточнява Робъртс. „Само няколко са тези, които ме тревожат. Сред тях не е кордицепс."

В сериала мутиралият кордицепс се разпространява бързо сред хората чрез заразена храна. Вярно е, че можем да се заразим с това, което ядем, като норовирус или бактерията Salmonella. Въпреки това, вероятността гъбичките или мухълът да причинят проблеми при поглъщане е ниска, обяснява ученият. Много от нас дори консумират гъбична флора чрез пробиотици и добавки. Дори и да попадне в храната ни, вредна гъбичка вероятно ще бъде унищожена от ниското pH в стомаха ни.

Ако въпреки всичко, което знаем досега, една мутирала гъба намери начин да зарази човек, почти няма начин той да предаде заразата на друг. „Вирусите са тези, които се разпространяват от човек на човек – ние кихаме и можем да заразим 20 души в правилната среда“, казва Робъртс. Гъбичните инфекции идват от околната среда – чрез вдишване на спори или открита рана. И рискът за предаване е изключително нисък, добавя той.

Някои гъби като псилоцибин имат променящи съзнанието свойства при хората. За щастие, тези ефекти изчезват, след като гъбичките напуснат храносмилателната система. „Умовете ни определено могат да бъдат променени от гъбички, но със сигурност не в хроничен смисъл“, припомня Робъртс. „Не мисля, че има някакъв риск това да се случи."



Реалните заплахи

Повечето видове гъбички не представляват заплаха за хората, но някои все пак причиняват проблеми. Сред тях са аспергилоза, хистоплазма, бластомицети и кокцидиоза. Те рядко заразяват здрави хора - тези с отслабен имунитет са най-податливи гостоприемници. И през повечето случаи съществуващите противогъбични средства могат да изкоренят инфекцията.

Но рисковете от причинени от гъбичките заболявания не са безобидни. Една от причините за това, казва Робъртс, е нарастващата употреба на антибиотици. 
„Употребата на антибиотици е огромен рисков фактор за гъбични и дрождени инфекции, тъй като те по същество унищожават всички добри бактерии, така че гъбичките могат да се опитат да вземат властта“, обяснява той. Друга причина е по-големият брой застаряващи и имунокомпрометирани индивиди в популацията. Хората живеят по-дълго, отколкото през последните десетилетия. Различни процедури като трансплантация на органи и химиотерапия спасяват животи, но и  отслабват имунната система на пациентите.
Във вселената на „The Last of Us“ повишаващите се температури карат Кордицепс да еволюира и да се адаптира към температурата на човешкото тяло. Това донякъде се случва и в реалния живот. Изменението на климата е друг рисков фактор за гъбични заболявания, които са довели до появата на тревожен патоген. 
„Това, което ме тревожи като лекар по инфекциозни заболявания, е сравнително нова гъбичка, наречена Candida auris“, казва Робъртс. „Тази гъба се разпространява от човек на човек, което всъщност не е докладвано преди.“ 
Идентифицирана за първи път през 2009 г., гъбата вирее отлично при по-високи температури и предвещава нарастващите опасности от развиващите се гъбични видове. След като C. auris попадне в кръвния поток, той може да причини тежки инфекции. 

Други гъбички от семейство Candida са често срещани в здравните заведения, където причиняват сериозни инфекции. Но C. auris притеснява Робъртс по три причини. Първо, пациентите могат да предадат патогена на други и това да доведе до огнища в здравни заведения и домове за възрастни хора. Второ, често е мултирезистентен, оставяйки клиницистите без възможности за лечение. И накрая, той е загрижен за новостта на гъбата. „Появи се преди 10 години, внезапно, на множество континенти“, казва той. „Ето защо смятаме, че изменението на климата вероятно е една от причините за това.“

Гъбата е регистрирана в повече от 30 страни. За здрави хора C. auris не е причина за безпокойство, но може да е смъртоносна за имунокомпрометираните. 

Въпреки че „The Last of Us” е повече измислица, отколкото факт, Робъртс казва, че благодарение на сериала, хората са започнали да се интересуват повече от щетите, които може да нанесат гъбичните инфекции в нашия живот. „Сериалът може да не е реалистичен, но патогени като Candida auris вероятно ще получат повече внимание сега и това само ще ни помогне“ - казва той. 

Източник

Още по темата:

На Марс е открито нещо, което е признак на живот Мистерии и загадки

На Марс е открито нещо, което е признак на живот

Учените са в недоумение от наличието на метан на червената планета

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия Мистерии и загадки

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Вече никой не говори за отвличане от извънземни, нито за пиянски инцидент, но не е и техническа неизправност на самолета

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва Мистерии и загадки

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва

Туларе е най-странният водоем в Калифорния

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела