Подкрепете ни!




Наука24 октомври 2019

Могат ли компютрите да пишат книги?

На първо време машините ще имитират по-лесно любовните романи и трилърите


Снимка: iStock
Снимка: iStock
В днешно време машините вече се учат дори и да пишат самостоятелно, но ще могат ли някога да създадат литературен шедьовър?

Както се казва в една стара приказка - ако сложиш една маймуна пред клавиатура и й дадеш достатъчно време, в един момент тя ще може да напише всички творби на Шекспир. Идеята зад този експеримент е проста, но представлява остарял начин на мислене що се отнася за изкуствен интелект (ИИ).

Ако се вземе например функцията на телефона да предвижда думите, които искаме да напишем, ще видим, че за разлика от хипотетичната маймуна, той не генерира предложените от него думи на случаен принцип. Напротив, машината изучава и взима предвид повтарящите се модели на начина ни на писане, за да избере най-подходящата опция.
„От това да предсказваме следващата буква в дадена дума до цялостното й предвиждане, ние вече можем да генерираме автоматично цели изречения, а понякога дори и цели статии”, казва Др. Джон Флакет, учен по изкуствен интелект в Аделаида.
Миналата година Гугъл стартира Smart Compose за своите gmail потребители. Това е функция, която предвижда потенциален завършек на изречението, още докато го пишете и за която компанията твърди, че ще „спести време”.

„Основното тук е, че ние сме същества на навика. Ако разгледате имейлите си до даден човек, ще забележите, че имате навика да ги подписвате по един и същи начин отново и отново - казва Др. Флакет. - Системата има достъп до тази информация. Тя може да се настрои да знае, че това е начинът, по който говорите на точно този човек.”

Използването на технология за съставянето на имейли може да изглежда като малка стъпка, но именно този метод кара експертите да се замислят колко далеч може да стигне един софтуер. Възможно ли е един компютър да напише бестселър или литературен шедьовър? И ако отговорът е „да”, то какви ще са последиците върху трудовия пазар?

Основната идея зад текстовете, създадени от компютър, се нарича „обработване на естествен език” и включва използването на алгоритми, които да анализират и имитират дадена писмена творба.
„Една машина заучава модели от информацията, с която разполага, и се учи да я имитира - обяснява сътрудник проф. Ханна Суоминен, компютърен учен в Австралийски национален университет. - Трябва ни текст, за да можем да създадем текст.”
Езикът: Финалната бариера пред изкуствения интелект
Към края на ХХ век всеобщото вярване е, че един компютър никога няма да успее да победи гросмайстор на шах, докато американската софтуерна компания IBM не създава Deep Blue - компютър, играещ шах. През 1997 година Deep Blue успява да победи световния шампион по шахмат Гари Каспаров.

През 2016 година AlphaGo - компютърна програма, създадена от Гугъл, привлича публичното внимание, когато успява да победи шампиона Ли Сидол на древната логическа игра Го, която е описана като „най-сложната игра някога създадена от човек”.

Въпреки това много хора смятат за абсурдна идеята, че един компютър ще е способен да напише роман поради сложността, която съпътства процеса. Езикът от дълго време се счита за „последната бариера" пред изкуствения интелект. Читателите, които ценят идеята за авторството, считат това за светотатство - как е възможно машина да усвои сложни човешки концепции като метафората, иронията или играта на думи?

Но това вече се е случвало и то не само веднъж. Преди две години на софтуерния инженер Зак Тоут му омръзва да чака Джордж Р.Р. Мартин да напише следващата част от поредицата „Песен за огън и лед” и затова използва програма, с която да се опита да предскаже какво ще се случи. След като вкарва около 5000 страници от предишните пет книги на автора, Тоут успява да получи цялостен текст, наподобяващ оригинала, който обаче е далеч от идеален.
„Ако имаш дадена информация - например предишни книги на автора, можеш да обучиш машина, която генерира текстове - обяснява Др Флакет. - Системата вече е тренирана да създава продукт базиран на много писмени документи.”
През април Спрингер - компания, публикуваща академични доклади и книги, обяви, че е издала първата си книга по химия, създадена от компютър, базирана на голям брой научни статии в тази сфера.

Възможно ли е софтуерът да създаде нов жанр?
Клишетата са вродена част от комуникацията и отчасти поради тяхната употреба писането е станало достатъчно предсказуемо, за да може един компютърен софтуер да го анализира и възпроизведе.

Преди около десетилетие се създава онлайн генератор на сюжети, вдъхновен от американския писател Том Кланси, известен с еднотипните си романи. Сайтът позволява на потребителите да създават сюжетни линии като избират елементи като герои, злодеи и схеми за унищожаване на света. Опциите включват „млад агент на ЦРУ” и „бивш престъпник с голямо сърце”. Намеренията са очевидно комични, но подчертават идеята, че литературата е базирана на заучени формули. Любовните романи и трилърите са по-лесни за имитация от компютър, защото се придържат към типични похвати.

Друга посока е писането на фен фикция - ако стигнеш края на една поредица, а искаш да четеш още, защо да не накараш компютъра да „напише” следваща книга? Широко известно е, че Чарлз Дикенс така и не е довършил „Тайната на Едуин Друуд”, умирайки по време на написването му, така че защо да не се използва софтуер, който да измисли подходящ край?
За много хора идеята за книги, създадени от машини, звучи дълбоко антиутопична, което поражда въпроса: възможно ли е компютър да напише продължение на „Прекрасният нов свят” (Олдъс Хъксли) и „451 градуса по Фаренхайт” (Рей Бредбъри)?
„До момента не съм наясно да има такива книги, които да са издадени и да са заблудили някого, но определено има статии и кратки истории, които са генерирани от такива системи - казва Др. Флакет. - Мисля, че можем да стигнем до етап, когато алгоритми ще могат да създават текст на достатъчно високо ниво, за да мине за нов роман от тези автори.”

Последиците от софтуер, който може да обработва език, върху заетостта са все още до голяма степен неизвестни. Защитници на тази сфера твърдят, че развитието на машините не трябва да бъде смятано за заплаха за работното място на хората дори и професиите им да са тясно свързани с обработването на думи. Изчислено е, че четенето и отговарянето на имейли отнема повече от една четвърт от работния ден, затова текст, създаден машинално, може да спести много време.
„Нуждаем се от ефикасни решения, които да ни помогнат срещу проблема с претоварването с информация”, споделя проф. Суоминен. „Въпреки това смятам, че измислянето на история и сюжетна линия е твърде сложно за една машина.”
А какво ще кажем за изкуствен Шекспир - възможно ли е един ден компютър да може да създаде гениална творба? „Статистически погледнато е възможно”, отговаря Др. Флакет.
Но до каква степен е възможно? С думите на самия поет - това е въпросът.

Източник

Още по темата:

Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше Наука

Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше

40 учени излязоха с декларация да се отнасяме внимателно към насекоми, влечуги и мекотели, за да не нараним чувствата им

Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си