Подкрепете ни!




НаукаЦветомира Бекриева / 27 май 2020

Илон Мъск планира да изпрати хора на Марс през 2024 г.

Амбициозният предприемач започва колонизирането на Червената планета

илюстрация: iStock
илюстрация: iStock


Амбициозният предприемач и основател на високотехнологичната компания SpaceX Илон Мъск планира да започне колонизирането на Червената планета. След само четири години Мъск смята да изпрати екипаж от заселници и провизии на борда на совалката Big Falcon Rocket, която има способността да транспортира екипаж от 100 човека и товар с тегло 150 тона.

Компанията SpaceX е основана през далечната 2002 г., като за тези 18 години има изумителни постижения в сферата на космическите изследвания. Сред тях се нареждат изстрелването на първата частна ракета до Международната космическа станция (МКС), разработване на совалката Falcon Heavy, способна да пренася над 63 000 килограма товар и дори изстрелването на кола в космоса. Точно така - през февруари 2018 г. Илон Мъск използва своя автомобил Tesla Roadster като тестов товар, за да демонстрира товароносимостта на Falcon Heavy.

Всъщност на 27 май предстои SpaceX да влезе за пореден път в историята с изстрелването на пилотиран полет до МКС с помощта на совалката Crew Dragon.

Всичко това не е самоцелно, а всъщност представлява поредица от добре преценени ходове, с които компанията се доближава до заветната си цел – изпращане на хора на Марс. Мъск обявява плановете си за колонизиране на Червената планета през 2012 г., като първоначалната му идея е да изпрати 10-15 души и голямо количество товар.
„За четири милиарда години в историята на Земята са се случили не повече от пет-шест наистина важни събития: появата на едноклетъчните организми и многоклетъчните организми, разделянето им на царство животни и царство растения, излизането на животните от водата на сушата, развитието на бозайниците и развитието на съзнанието. Следващата голяма стъпка трябва да е идеята за междупланетен живот – безпрецедентно пътешествие, което драматично ще ни промени и обогати“, споделя Илон Мъск в интервю за документалната поредица Transcendent Man.
Според Мъск е важно да имаме резервен план за действие при евентуален катаклизъм на Земята. Затова той започва да претърсва космическия ни „квартал“ за подходящо място. Най-удачни от логистична гледна точка са нашите съседи Венера и Марс. Поради изгарящите над 400°C на повърхността на Венера, тя се оказва много по-малко гостоприемна от Червената планета.

Съществуват и други обекти в Слънчевата система, които предизвикват интерес, като например някои от луните на Юпитер и Сатурн, но поради големите разстояния, те ще бъдат проучвани по-задълбочено на по-късен етап.

Марс обаче далеч не е най-гостоприемното място за посетители от Земята. В миналото най-вероятно Червената планета е приличала много на Земята, но днес това е суров, студен и прашен свят.  Изключително предизвикателство е кацането на дори малък марсоход на планетата, разположена на разстояние от близо 160 милиона километра, а какво остава за гигантски космически кораб, пълен с хора и товар.

Разходите за едно такова начинание също не са за пренебрегване. Днес стойността на изпращането на човек на Марс е 10 милиарда долара, но Мъск смята тази цена за прекалено висока. Той заявява, че при евентуално заселване на хора там, цената на провеждането на един транспортен полет може да се сведе до 200 000 долара.

За да постигне тази цел, SpaceX ще черпи опит от извършените мисии през последните 18 години. С помощта на добре обучен персонал и сериозни парични средства се планира построяването на огрома космическа ракета, наречена Big Falcon Rocket (BFR). Тя представлява летателна машина с височина 118 метра, способна да превози 100 човека и 150 тона товар на борда си. За сравнение, най-голямата ракета, използвана досега, е Saturn V с височина 111 метра. Високотехнологичните елементи от структурата на ракетата са създадени така, че да могат да бъдат използвани многократно. Според Мъск разработването на BFR е най-трудната част от мисията и там се хвърлят основните усилия.

Преди превозване на хора до Марс, Мъск предвижда два полета, които да пренесат само товар в големи количества. Те се очаква да се проведат през 2022 г. и 2023 г.  чрез BFR, като всеки полет ще трае от няколко месеца до година. Тези полети ще съдържат големи количества материали за построяването на прозрачни куполи, които след като са готови, да започнат да се пълнят с кислород, за да се създаде атмосфера, подобна на земната. Освен това е предвидено да бъдат изпратени и материали за направата на съоръжения за произвеждане на енергия и цистерни за съхранение на вода.

След завършването на двата товарни полета, през септември 2023 г. SpaceX ще проведе на борда на BRF първата туристическа обиколка в космоса. Първият космически турист ще бъде японският милиардер Юсаку Маезава. Той ще вземе със себе си шест до осем човека от различни направления на изкуството, с които в продължение на седмица ще обикаля около Луната. Цената на пътуването не е разкрита, но признава, че Маезава „ще плати добри пари“.

изображение: NASA/JPLизображение: NASA/JPL

Ако всички мине гладко, през 2024 г.
ще бъдат изпратени първите два екипажа, заедно с голямо количество товар и провизии, на Марс. След няколкомесечно пътуване се очаква корабите и екипажът да кацнат на повърхността на Червената планета, като най-вероятно известно време самите кораби ще служат като убежища на заселниците.

Завършената база на повърхността на Марс се очаква да бъде готова до 2028 г., като това е моментът, в който колония в истинския смисъл на думата ще започне да се формира. До 2030 г. пък се очаква да бъдат построени първите градове на Марс.

Как обаче ще се справим с не дотам благоприятните условия на Марс? Те могат да се превъзмогнат чрез процес, известен като тераформиране. Това е вид промяна в климата на планета с цел да се превърне в по-подходящо място за живота такъв, какъвто го познаваме. За тази цел се планира да се разтопят богатите на въглерод ледени шапки в полярните области, като по този начин се очаква Марс да се превърне в топла и богата на вода планета.

Друг проблем, с който ще трябва да се справят колонизаторите, е тънката атмосфера на Марс, която представлява едва 1% от тази на Земята. В тези условия човек не би могъл да оцелее без специална екипировка. Не е сигурно дали създаването на подходяща атмосфера може да бъде завършено в кратки срокове след кацането на планетата, като от NASA дори изказват съмнения относно дали изобщо това е възможно. Те предполагат, че за да се реализира това, ще е необходим специален магнитен щит, който да предпазва планетата от радиация, вредна за новосъздадената атмосфера.

Колонизирането на друго космическо тяло определено е трудоемко и скъпо начинание, което непременно крие редица затруднения. Ето защо е много важно да осъзнаем колко рядка е нашата топла, синя и гостоприемна планета и колко трябва да си я пазим!

Още по темата:

Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските



.