Подкрепете ни!




ЗдравеЯна Немирова / 11 февруари 2014

Депресия ли? Не, благодаря...

11 съвета на психотерапевтите, за да не стигате до кабинета им


1. Изпускане на гнева 
Безспорно е, че основната причина за настъпването на депресивното състояние е в натрупването на стрес. Свикнали сме да подтискаме негативните си емоции, които ни заливат всекидневно. Да мълчим, когато искаме да крещим. Да се усмихваме, когато се задушаваме от сълзи. В продължение на цял един живот търпим всичко и преглъщаме. Стоп. Стига. Така не може. Отрицателните чувства трябва да бъдат изпускани. Като въздуха от пренапомпана гума, която може да гръмне, ако не го направим. Обидите трябва да бъдат изговорени. 
За да не уплашите някого или даже да му навредите, изпускайки гнева, първо вървете в гората и хубавичко се накрещете. Помните ли героинята на Лайза Минели от филма „Кабаре": какво правеше, когато й е тежко? Заставаше под един мост, когато отгоре се разминават два влака и крещеше, за да може шумът от композициите да заглуши нейния изказ на болката. Е, все пак не го правете в метрото, можете да уплашите останалите пътници... Излейте цялата си обида и болка навън. Можете да псувате, да тичате, да скачате. Ако нямате възможност да идете сред природата – и възглавницата вкъщи върши работа. 
Още едно помощно действие – напишете на лист хартия всичко, което ви изкарва от нерви. После го накъсайте на малки парченца. Ако искате го запалете в пепелника на балкона. 

2. Усилване на физическото натоварване 
Накарайте се да правите нещо, което изисква физическо усилие. Не е тайна за никого, че редовното бягане или упражнения могат да ви заменят антидепресантите и сеансите при психотерапевта. Усещате, че се надига тъмната вълна в душата ви, че ви е тежко? Бягайте. От отрицателните чувства и проблемите, които ви задушават. В буквалния смисъл. В процеса на физическо натоварване организмът отделя големи количества ендофини, повишаващи настроението. 

3. Творчество 
Рисувайте, бродирайте, плетете, правете се на Звездев или Ути в кухнята, танцувайте, свирете на инструмента, на който вашите ви караха да ходите като деца. Ако той отдавна е счупен или продаден, купете си нов. Разместете мебелите. Пренаредете картините по стените. Изобщо измислете нещо, което ще ангажира творческия ви потенциал и фантазия и ще ви потопи в света на изкуството, отделяйки ви от обичайните ви размишления, затова колко тъп е животът. 
Караоке е също прекрасна възможност. Пейте силно и се наслаждавайте на музиката, която излиза от вас. Влизате в youtube търсачката и след заглавието на любимата си песен пишете karaoke. Ето го моето лекарство. 
 

4. Планиране 
Правете си план за деня и след всяко свършено нещо го зачерквайте. Това ще ви помогне да забележите своите малки победи. Както и да видите какво отлагате за последно и не може ли да се направи нещо по въпроса то да ви стане по-приятно, за да бъде приключено в срок. Но не бъдете твърде строги със себе си. Ако не сте успели с някоя задачка – препишете я в списъка за следващия ден. Искате да се заемете с нещо извън списъка? Направете го, а после пишете и новото си хрумване в планчето. 

5. Дневник 
Записвайте в него дори най-незначителните на пръв поглед подробности от всекидневието ви. Този похват може да ви отвлече от неприятните събития и да акцентира вниманието ви върху радостите от живота. 

6. Разходка всеки ден 
Нека разходките ви доставят удоволствие независимо от атмосферните условия. Свикнете да мислите, че всяко време е приятно. Дори дъждовното, дори мъгливото, дори снежното. Научете се да чувате звуците на природата, да почувствате ароматите, да забелязвате гълъбите и врабчетата, живописните локви. В началото ще ви е трудно, но като свикнете ще се забавлявате от сърце и ще трупате позитивна енергия. 
Ако не идва трамваят или автобусът, тръгнете до следващата спирка пеша. И ако няма дървета и птички наоколо, разглеждайте минувачите и си фантазирайте какви са техните житейски истории. 

7. Филтър на информацията 
Лошите новини усилват депресивните пристъпи. Когато нервите ви са разнебитени и без друго, за какво ви е да знаете, че на другия край на планетата са загинали 60 души при дерайлирал влак? Вие ще можете ли да помогнете по някакъв начин? Едва ли. Обаче можете да се отровите с лошо настроение, чувство за безнадежност и трагични разсъждения за края на света. Изберете вестници и канали, които не публикуват сводки за катастрофи, аварии и военни действия. 

8. Сутрешна усмивка
Отначало ще ви е трудничко. Да застанете пред огледалото след сутрешния душ и да се усмихнете на себе си. Кажете си няколко ласкави думи, комплименти. Опитвайте се през деня да мислите за усмивката си и да я пускате в действие по-често, дори в началото да разтягате бузите си с леко напрежение. Залепете на компютъра си, или из кухнята снимки на широко усмихнати известни личности, които харесвате. Тари Хачър ми е любимата дивачка от „Отчаяни съпруги". 


9. Хладен душ 
Не, не леден. С хладка вода. Обливанията с хладка вода се използват с лечебна цел в много психиатрични клиники. Не, не сте за там, просто го споменавам за ваша информация. Усмихнахте се, нали? Няма как да го разберете, ако не сте го опитвали. След топлия душ да облеете тялото с хладка вода. Веднага ще почувствате прилив на бодрост и сила. 

10. Ярки цветове и приятни аромати 
Обкръжете се с ярки цветове и приятни аромати – и у вас, и в офиса. 

Ароматни свещи, красиви малки инсталации, направени от вас с мидички и сухи цветя, или саксийки с цъфнали кактуси. Купете портокали и ябълки и ги разпръснете из апартамента или ги сложете в красива чиния на бюрото си. Капнете върху текстилна салфетка няколко капки от любимото си масло ( моето е от сандалово дърво и ванилия) и я дръжте в чантата си, в чекмеджето на бюрото си или в спалнята при чаршафите. Когато ви стане тъжно извадете я и помиришете. Позволете си ярко облекло. Не винаги яркият цвят се бие с дрескода във фирмата ви. Аз вчера отидох с розова пола, розова чанта и розов шал. Само поглеждането на този цвят ме караше да усмихвам. 

11. Опитай се да бъдеш щастлив 
Представете си, че сте актьор, който играе ролята на най-щастливия човек на земята. Изберете си точно откога започвате да ставате най-щастливия човек на земята. Танцувайте, пейте под душа, хапвайте вкусни неща, доставете си удоволствие. Дори и „изиграни по сценарий" тези дребни радости ще са ви от полза. Упражнявайте се всекидневно и измисленото щастие неусетно ще се превърне в истинско. 
5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“