Подкрепете ни!




ЗдравеГанета Сагова / 10 септември 2012

Седем стъпки до светлината

2012 г. ни дава сили да стигнем извора



Искате ли да живеем в по-добър свят? Свят, в който камикадзета не взривяват невинни хора, в който хората пазят горите, водите, разбират Земята и се тревожат за нея, в който хората рядко се разболяват, защото знаят как да се грижат за себе си. Свят с чиста храна. С чисти мисли. Свят без войни. Без насилие. Свят на любов и пълна себереализация.  Всичко това е възможно! Съдбата ни не зависи от правителства. Всичко зависи от нашата колективна мисъл! И от нашето осъзнаване, че сме духовни същества, че всички сме едно. 2012 г. помага това да се случи - да се събудим и да започнем да строим новия свят. 


Търсейки същината на промените, които се случват, особено тази година, Списание 8 този път се озова на остров Бали. Покани ни Розалия Тинкова, една прекрасна дама, която напуска модния свят, за да се отдаде на духовни практики и самата тя да помага активно на хората да поемат по новия път. 

Още от нейната история - можете да прочетете тук. 

„В Бали са магьосници, не гледай хората в очите, не купувай кукли оттам..." Това бяха част от напътствията, с които тръгнах към екзотичната дестинация.

Бали е сърцето на Индонезийския архипелаг, който обединява 17 500 острова. Той е най-южният, малко „над" Австралия. След дълъг, но комфортен полет с „Катарските авиолинии", ето ни най-после - мен и мъжа ми, на летището в столицата Денпасар. Посрещат ни усмихнати момчета от екипа на Розалия и ни закичват с гердани от екзотични цветя - точно като по филмите! Ароматът им мигновено разтваря в сърцето ми всички притеснения.

Индонезия е страната с най-многобройното население, където се проповядва ислям. Бали обаче прави изключение и 80% са хиндуисти. Вероятно поради това, а може би и заради слънцето, което пече 360 дни в годината, местните са слънчеви хора. Не говоря за загара, който всеки носи. За тях няма никакво значение дали си мъж или жена, облечен или по бански, богат или беден, жълт, червен или бял... Балийци приемат всички с отворени сърца. Те знаят, че животът тук е само миг и те трябва да се готвят за после. Приемат всичко като сън, като приказка, в която е пълно с богове, духове, феи, деви и т.н. И те се грижат непрестанно за тях. Всяка сутрин ги хранят и ги даряват с цветя. Строят им храмове, които са до всяка къща, но за разлика от скромните им домове, те са пищни, с изящни статуи и дърворезби. Вдигат и храмови комплекси, които не могат да се сравнят с нищо познато. Затова наричат Бали още Страната на 1000-та храма.

И цялата тази сюрреалистична магия прониква в душата ти сякаш още със стъпването на балийска земя.

Но тъй като темата е друга - 2012-а, превъртам лентата напред, за да споделя едно друго пътуване – назад към себе си (т.нар. ретрит – англ. ез.), което Розалия Тинкова организира в Памутеран – градче на северното крайбрежие на Бали.

И така, в края на юни 18 души от България – с различни професии, интереси, възраст и пол, там срещнахме Према Сагар (Любовен океан – духовното име на Розалия) и нашия гуру – Йоги Тан. Среща, която, сигурна съм, промени живота на всеки от нас.


Гуру Йоги Тан в дома на Розалия Тинкова в гр. Санур в Бали

ГУРУ

Йоги Тан е роден в Малайзия. Последовател е на Ваджраяна - линия на будизма, която тръгва от Индия и е разпространена най-много в Тибет, Непал и Бутан. Той е тантра монах, което означава, че за разлика от другите линии на будизма има право да води светски живот и да е сред хората. Йоги е неговата титла, която е като сан – сходна е с владика в нашето православие.

Йоги Тан е човекът, променил здравната система в Малайзия - той създава система  за обучение на енергийните лечители и легализира работата им. През 2009 г. открива  Университет по енергийна медицина.

Още първия ден Йоги Тан прикова, както никой досега вниманието ми, щом обяви, че методите и практиките, които ще изучаваме, ще спомагат за нашето вътрешно осъзнаване. Висшата цел на всяко духовно същество! Срещата с вътрешната мъдрост. Същината, началото и краят. Отговорът на 2012.

Никой учител, с когото се бях срещала преди това, не се беше осмелил да навлезе толкова надълбоко. Може би защото, за да учиш хората как да стигнат до осъзнаването (мъдростта, истината), трябва ти самият да си стигнал до извора. Повечето духовни практики в Европа са как да се излекуваш, да спечелиш пари, да си намериш приятел и да живееш добре.

ОСЪЗНАВАНЕТО 
(ПРОСВЕТЛЕНИЕ)

Според източната философия животът на всеки човек е сън. Сън и през деня. Нещо като Матрицата. В съня си човек среща добри и лоши хора, случват му се събития, от които може да страда. Ако обаче осъзнае, че сънува и че насън всичко е възможно, тогава страховете изчезват. Може да лети, да язди тигри и т.н. Тогава може сам да напише сценария на живота си. Ето това е и първият аспект на светлината. 
По-висшият обаче е да достигнеш до абсолютната истина, до извора. 

Как? Не трябва ли години наред пост, молитви и медитации в поза лотос в някоя пещера? Оказва се, че не е задължително.

Според гуру Йоги Тан някой може дълго да медитира и нищо да не постигне, а друг, бил той дори престъпник, да го изпревари. „А 2012 година ускорява извънредно много духовната еволюция на хората и изчиства пътя към осъзнаване. Новите енергии, които са на Земята, позволяват това да се случи лесно и бързо", допълва Према Сагар.

Това, което осъзнах на Бали, макар и за кратките девет дни обучение, е, че е необходимо човек да изгради много качества в себе си, за да постигне осъзнаване. Най-важните от тях обаче са седем.

1. ЩЕДРОСТ

Първото и основно качество, което трябва да се генерира, е щедростта. Йоги Тан казва, че ако човек не се чувства център, ако разпръсква светлина, така все едно дава лек на болен, или храна на гладен, то тогава тя докосва миналото, настоящето и бъдещето му. Всеки, който се приближи до такова светло същество, дори само ако си помисли за него, получава полза. „Хората ще искат да ви виждат, без да знаят защо. И ще спечелят от тази промяна във вас". 

Това, което ни пречи да сме щедри, е егото.
„Егото (или по-точно това, с което се самоопределяме) ни отдалечава от мъдростта на източника. Можем да го разпознаем лесно - то е това, което непрекъснато иска и иска... То иска да притежава, то ревнува.
А душата е тази, която обича. Душата е светлина. Тя е творецът на нашия живот и всичко се проявява благодарение на нея. Душата има и воля и тя може да спре егото. Лесен начин да се слеем с нея е дисциплината" - обяснява Према Сагар.

2. ДИСЦИПЛИНАТА

В източните учения дисциплината се разделя на външна и вътрешна. При външната монасите имат много правила и ограничения - да са с обръснати глави, да не поглеждат жена, дори да гледат само на 2 м пред себе си, или да носят само робата, която са им подарили, и т.н. 

Лесен начин за самодисциплина според Према Сагар е българският пост. Така човек може да пречисти тялото си, което е изключително важно в тези времена на промени, а едновременно с това да заглуши егото. Съвършенство е обаче да се постигне една вътрешна дисциплина. Това означава пълна свобода в живота, но непрекъснато буден ум в живота.

И като стана дума за живота, не ми се иска да премълча една от десетките ситуации на острова, които може би гуруто провокира, за да изживеем уроците му. Защото, както казва Йоги Тан, „може и сто книги за плуване да си прочел, но ако не можеш да плуваш, ще се удавиш."

Монах се грижи за храм, който според него е на 3000 години. Това правили както баща му, така и дядо му.

Още преди да тръгнем за Бали, Розалия ни бе предупредила, че за целта на обучението ще трябва да спазваме някои правила – ще бъдем с еднакви дрехи, няма да се гримираме, не трябва да мърморим, трябва да ядем само вегетарианска храна, да не пием алкохол и т.н. Точно, когато трябваше да разберем същността на дисциплината обаче, част от групата кръшна до съседния ресторант на чаша вино с вкусотии. И в този момент по алеята се зададе гуруто. Подмина ни деликатно. След 5 минути дойде и Према Сагар. Всички се чувствахме гузни, като ученички, които са ги хванали да пушат (говоря за едно време). Аз също, въпреки че пиех кафе. 

След случката, макар и с чувство за вина, с нетърпение зачаках занятието с Йоги Тан, защото урокът трябваше да се довърши. Верен на себе си, гуруто влезе в залата абсолютно спокоен. Нито един мускул по лицето му не трепна:

„Най-важно е уважението. Трябва наистина вътрешна сила,  за да спазваш дисциплина и да не пречиш на другите. Така се израства. Така се става щедър. Трябва да давате най-доброто от себе си и да бъдете пример, който хората да следват. В България хората са невероятни като индивидуалисти, обаче трудно работят в група. Но трябва да сте наясно, че всички сте в една лодка. Трябва да имате любов, дисциплина и щедрост, за да се грижите за другите. Енергията на България е огромна, с вашата светлина и посока може да направите чудеса..."

3. ТОЛЕРАНТНОСТ

„Вие сте като капка. Капка след капка, тя събира сила. И започва да търси океана. Преминава през всякакви препятствия. Като се превърне в поток, този поток може да мине през различни села, някои от тях може да изхвърлят отпадните си води. Дори и тогава просто следвайте потока! Бъдете толерантни. Ако някой ви наранява, трябва да имате това качество. Потокът никога не спира, защото той знае, че един ден ще стигне океана. За целта е нужно постоянство."

Човек трябва винаги да е толерантен. Дори с конкуренцията: „Никога не я принизявайте. Ако имат проблеми, молете се за тях. Ако постигнат успехи, радвайте се за тях! Поздравявайте ги от сърце. Тогава никога няма да ви се наложи да се борите с тях. Те ще си гледат тяхната работа, вие - вашата. И ще постигнете материален и духовен успех!"
Тук е мястото да споменем и за прошката. Бях изненадана на колко хора им е трудно да простят. Всеки е бил нараняван, но всяка болка, която продължаваме да държим в сърцето си, ни свързва с човека, причинил ни това, и ние губим енергия. Тези връзки трябва да се прекратят. Най-мощното оръжие за това е прошката. Трябва да намерим сили да простим на другите, на себе си и да поискаме прошка в случаите, които сме сбъркали. Ако не ни стига сила да вдигнем телефона или да изпратим есемес, то тогава може да го направим сами в медитация. Добре е всяка вечер да се прави такава равносметка.

4. ПОСТОЯНСТВО

В Памутеран непрекъснато идваха ученици на гуруто от цял свят. Един от тях бе французин, на около 40 г., целият татуиран. Разбрах, че води церемониите в един от храмовете в Бали. „А преди живеех в баровете - дрога, алкохол, жени. Дните ми се сливаха. Когато срещнах гуруто, веднага разбрах, че искам да го следвам... И въпреки това няколко пъти се отказвах – с години нищо не правех, не медитирах, нищо... Но отново се върнах."

„Дори да спреш, не се отказвай. Събери сила и продължи – казва за такива случаи гуруто - Помнете целта и никога не подценявайте себе си! Не мислете, че сте пилета, вие сте орлета!" И тогава Йоги ни разказа неговата любима притча за орела: „Имало един малък орел, който живеел при пилетата. Кълвял червеи, разхождал се в двора. Но един ден майка му го намерила и му казала: Ти си орел. Ти трябва да летиш. Вдигнала го нависоко и го пуснала. Орлето паднало, наранило се и не искало да є повярва. Но тя пак го вдигнала и пак му казала – ти си орел, недей да ходиш като пилетата. Ти летиш. И пак го пуснала... Постепенно то се научило да лети във висините. Орлето е вашето съзнание. На вас цял живот са ви обяснявали, че сте пилета, сега трябва да полетите!"

5. КОНЦЕНТРАЦИЯ

Един ден гуруто влезе в залата, поздрави, както обикновено седна, и мълча 5 минути. След това попита: „Какво разбрахте сега? Какъв урок предадох?". И помоли всеки един поотделно да отговори. Никой нищо не беше разбрал. Дори въпроса му.

„Ако умът ви беше празен и готов, нямаше да има нужда да говоря. Но околната среда е много препълнена и умовете ви са много заети. И трябва много да говоря. Затова е необходима концентрация", обясни гуру Йоги Тан. Когато човек медитира всеки ден, той постига стабилна концентрация и умът му спира да се разхожда. Това може би е най-важното качество, за да стигне човек до светлината. И до мъдростта.

6. МЪДРОСТ

Когато човек изгради петте качества, мъдростта идва сама. Тя е непреходна, тя е отвъд знанията, тя достига до същността, абсолютната истина.

„Мъдростта може да е и сбъдваща - обяснява гуруто. - Ако човек мисли непрекъснато за другите, ако никога не се взема за велик, а просто, че си върши работата, за да служи на обществото, тогава всичко в живота му се подрежда. А един ден за него материалният свят и духовният ще се слеят. Те и сега не са разделени, те са паралелни, но не ги виждате.

Вие всъщност сте в светлината, само трябва да изчистите всички препятствия, за да я видите. Трябва да свалите люспите една след друга. Да останете голи. И когато се видите голи, ще разберете какво е истинско щастие и благословия."

За да изградим това качество у себе си, трябва да осмислим всяка ситуация в своя живот, всяко страдание. Мъдростта е преживяното знание. Ето защо, за да е по-лек пътят, е добре човек да има духовен учител, който да му помага. 
Но как да изберем подходящия гуру? Ако той прави чудеса – огън, материализира яйца и пр., което се случва в Бали, не е ли това доказателството, че е добър?   

„Истинският учител прави публично чудо само при екстремни обстоятелства - ако например е застрашен животът на хора, обясни Йоги Тан. - Ако това се случи, след това трябва да си отиде. При него ще започнат да идват тълпи или да се лекуват, или да видят чудото. И неговата мисия на учител ще е приключила."

Йоги Тан разказа следната интересна случка: Неотдавна едно момче го помолило да му стане гуру. Разговорили се по повод една поръчка на Йоги Тан за ритуални предмети от специално дърво.  
- Защо искаш да те уча? - попитал го гуруто.
- Защото искам любов и спокойствие в сърцето. Имам жена и две деца, но непрекъснато живея в страх.
И младият мъж разказал как от малък са го научили да минава през стъкло и да краде. Това умение го притежавали и баща му, и дядо му. „Има десетки хора, които могат да правят огън, да минават през стени, да правят от виното вода. Това се учи. Но няма нищо общо с духовността", обясни ми накратко Йоги Тан.

7. ЛЮБОВ

Любовта впрочем бе скритият ключ, седмият елемент, с който на Бали всичко се случва. Сякаш извира от земята, от дълбините на морето и океана, и най-вече от сърцата на хората. И на гуруто и Према.

А отговорът какво се случва през 2012-а дойде от само себе си – дълбоки промени, които водят към светлината. И колкото повече хора открият пламъчето в сърцата си и с него разпалят още и още души, толкова по-леко и бързо ще преминем към един нов свят и ще изградим един по-добър живот. Цялата Вселена днес нас чака.
Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.