Подкрепете ни!




Здраве11 май 2015

Жената в мен

Древно и вечно припомняне как да преоткрием мощното си и съзидателно земно начало



„Няма нищо по-рядко, нито по-красиво от женско същество, неоправдаващо себе си; уютно в съвършеното си несъвършенство. За мен това е истинската
същност на красотата."

Стийв Мараболи


Леко приклякам, изправям корпуса, гръбнака и врата. Представям си, че пускам корени дълбоко през камъни, кал и вода, чак до сърцето на Земята. Дишам, дишам дълбоко... и пак дишам. Дъхът ме свързва със Земята. Превръщам се в огромно, красиво, стабилно дърво, което вятърът може да брули, но не и да събори. Отварям сърцето си и дишам през него. Отварям го с доверие и спокойствие, знам, че мога да се отпусна. Това е моето магическо и реално пространство на чувства, интуиция и тайни. Колкото повече се вслушвам в чувствата и се отварям за интуицията, толкова повече красота и сила откривам.


Сърцето ми не е свито и притихнало, а отворено и страстно. Тялото ми не е незнайна Вселена, а съвършен храм, който обожавам. Утробата ми не е страховит мрак, а уютна и топла вода, в която се рея. Кръвта ми е безмилостно танцуваща енергия, разрушаваща, отхвърляща и изчистваща всичко ненужно, за да съзидава отново свободно във вечността. Аз съм себе си и споделям. Подкрепена от сестринския кръг, съм готова да споделя цялата си женска мъдрост, състрадание и блаженство и с мъжа до себе си.

Едно нещо е ясно за женската природа – тя е мистерия. Но всяка от нас, която иска да бъде щастлива, трябва да я разгадае. Да открие тайната на онова, което е. И я свързва с хиляди жени, прародителки и богини. 

В племенните общества жените инициирали този процес в сестрински кръгове. Те създавали общност на доверие, в която младата жена да изследва своята женственост; кръг на зрялост и сигурност, произтичащ от факта, че не е необходимо да дава, преди да е готова за това. Когато жената придобие знанията да се свързва с майката Земя и нейните недра, носещи плодородие, изобилие и блаженство, тя сама се отваря и дарява всичко, което носи – вдъхновение, чиста съзидателна енергия, състрадание и любов. И го споделя с мъжа. 

ИЗГУБЕНА

Дали днес не се случва обратното? Не сме ли изгубили изначалната възможност за обединение и баланс на мъжкото и женското начало? Създавайки общество на стрес и непрекъснато бързане, успех, пари и работа, жената вече е заела лидерството, няма време спокойно да създаде, да скрепи връзката със себе си и се впуска да оправя външния свят. Да мисли... Жената чувства, мъжът мисли. Как да се върнем в изконния творчески път и да създадем стабилно познание за това кои сме?

Оана Стояновичи е млада, но пробудена жена. Тя започва своя път в мистериите на женската природа като естествено продължение на кариерата си на трансформиращ коуч и треньор лийдершип. Тези американски понятия навлязоха и в България и обхващат хората, призвани да помагат на затъналите в проблеми и успехи деца на съвремието, които имат всичко – пари, успех, кариера. Но не и щастие. 

На върха на успеха си като трансформиращ коуч обаче Оана усеща, че не знае коя е тя самата, че не познава собствените си граници и допуска грешки, които я нараняват. Така поема дълъг път към изследване на своята женска природа. И ето я днес прекрасна – красива, мъдра, силна, женствена, спокойна, центрирана и лека, мистична и отворена. 

СКЕПТИЧНА
 
Започвам 4-дневното пътешествие с Оана със скептицизъм и лека ирония, но на финала се преоткривам с отприщена творческа енергия, искрен смях, в екстаз от живота, който ми предстои - да сътворявам ежесекундно.

Събрали сме се дами, начело на отдели или големи фирми, някои със семейства и деца, материално стабилни. Но нещо ни липсва – ние самите. Житейското препускане обаче спира на прага на семинара. И започва магията на сливане на физическия свят с финия. Стояновичи прави невъзможното – успява да обедини религиите, по-точно познанията за жената от различните духовни учения, и да ги пресътвори в практика. Оказва се, че различните аспекти на женската същност са свързани с богини и светици от различните религии: индуизмът ги представя в божества и енергия, китайската митология е насочена към физическото здраве, християнството се базира на прошката и любовта... Но най-силната, изначална връзка на жената още от ранните култури и цивилизации е с майката Земя - извора на плодородието. Земята ражда и предоставя плодовете си на всички. Свързването с това изобилие дава на жената стабилност и сетивно познание за сила, дълбочина в недрата на съзиданието, които тя може да претвори в материалния свят – да създаде дом, поколение, да изрази себе си през многобройните възможности на изкуството, дори в ежедневни женски умения. През материята се провежда опитност, която ни изкачва по стълбицата на себепознанието, чиято финална цел в източните философии е просветлението, а в християнството - вечният живот.

СВЕЩЕНА

Създаването на свещено пространство е част от опознаването на женската ни природа. То е във всяка от нас - в сърцето, в утробата, в съзнанието. Ако спрем за миг и се съсредоточим, дишаме дълбоко и останем в тишината на сърцето си, там ще създадем пространство като голямо езеро, в което спокойно да се реем и да се вслушваме в сигналите на Земята. Ще чуем познанието на всички жени преди нас, там властват и силите на богините - защитнички на женската същност. Това пространство е свещено, защото от него тръгват идеите, които претворяваме в действителността, там извират мечти и се свързваме с блаженството, на което сме носителки. 

Всичко в природата е заченато в оргазъм. Дори камъните носят кондензираната екстатична енергия на Земята. Важно е да възстановим тази връзка с блаженството. То ни е подарък, който даряваме на света чрез свързването с утробата на Земята и с нашата. Блаженството, което мъжът може да изживее чрез жената, няма равно. То е пряк достъп и за него до изобилието. Жената става кралица на вътрешния свят на чувства и интуиция, на недрата на майката Земя, на сексуалната живителна енергия. 

А мъжът е царят на външния свят – той води войни, бори се, ловува (вече в преносен смисъл). Блаженството може да преживее единствено чрез жената. Когато застане до пробудена жена и усети нейната земна и чувствена сила, мъжът започва да копнее да я спечели. Това го кара да надскача себе си, силата му расте, за да я покори, да е до нея, двамата да се развиват към просветление и съвършенство. 

Без да се свърже със собственото си свещено пространство обаче, жената няма как да открие или привлече подходящия мъж, защото е плаха и несигурна. Обикновено така привлича именно неправилния. 

Свещеното пространство се изразява символично чрез създаването на олтар. Това е кът с икони или символи – камъни, кристали, кандила, в който жената инициира намеренията си. Материалното свещено място е огледало на вътрешното ни, от което се осветява цялата къща. Там жената „хвърля" намеренията и мечтите, които се подпомагат от светлите същества. Пред олтара тя може да прозре кой е най-правилният път за нея, кои са стъпките. Нарича ги и ги следва.

ЧУВАЩА

В племенните общества превръщането на девойката в жена и първата менструация се свързват с големи празненства и подаръци. Преди това обаче момичето вече се е срещнало с другите жени от племето, те са предоставяли свещено слушане на младото момиче. Тези ритуали се наричат инициации или „право на преминаване" към новия етап в живота. Девойката пита, разказва, свързва се чрез различни ритуали с майката Земя, опознава своята същностна връзка с нея. Жената не се справя сама, предоставя ѝ се помощ от жените в племето и от невидимия свят.  


Свещеното слушане е пълноценно, без изисквания, съвети или напрежение. Жената, изказвайки вътрешните си борби и обърквания, развързва заплетеното кълбо, намира отговорите в своята природа и ги изказва гласно. Пробудената вече жена пък единствено слуша, но с разбиращата си подкрепа помага за осветяването на мрака. Създаването на  пространство на доверие е изключително важно за всяка жена, защото там тя разбира и разширява способностите и аспектите на женствеността: съзидателната сила на утробата, разрушителната си сила за онези модели, които вече не работят, прошката, състраданието, отвореното сърце и интуицията. 

Ин и ян са женската и мъжката енергия, които поддържат Вселената в съвършен баланс. Как да го постигнем и във вътрешния си всемир? Женската същност е част и от мъжете. Ние с лекота я изразяваме или потъваме в нея. Не бива да се притесняваме, ако усещаме силно развита мъжка енергия в себе си, на нея можем да облегнем женската си част. 

БАЛАНСИРАНА

И тук идва на помощ една практика от чи гун – ходене, което балансира ин и ян, водата и огъня. Вдишваме, вдигаме единия крак и двете ръце, издишваме и стъпваме. После другият. Ръцете се движат отпред назад, като заформят кръгове и активират цикъла на водата, първо в утробата, после в сърцето и ума. След това обратното - ръцете се движат отзад напред, активирайки цикъла на огъня.

При срещата на ин и ян водата завира и се получава пара, наричана от китайците джин – виталната сила. След любовен акт това се усеща много силно, огънят в мъжа е потушен от водата в жената и той потъва в безбрежния океан на блаженство, дори може да започне да похърква. Но жената е изпълнена с витална сила и това е момент на изключителна нежност и мощ, в който тя не бива да се сърди, че мъжът спи, а да го дари с ласките си и да му създаде чувствено спокойствие, в което да възстанови силите си, за да може пак да е царят на света, а жената умножава любовта и състраданието си. Отваря сърцето си и чува това на мъжа. 



Китайците били несравними в това да лекуват цялото тяло. Всичко е едно и болестта не се разглежда отделно. Затова се случвало, когато някой се разболее и отиде на доктор, той да му предпише... да прави любов в определена поза еди-колко си пъти. Според акупунктурната система половите органи на мъжете и жените са умалени модели на цялото тяло. Половият акт освен всичко друго е буквално вътрешен масаж. Отприщената живителна енергия, която се движи без блокажи и бариери, наричаме също и оргазъм. Той може да доведе не само до физически екстаз, но и до ментално, чувствено и дори духовно пробуждане. 

Една от легендите за създаването на света е танцът на Шива и Шакти. Шива седял в дълбока медитация в прекрасния си дворец. Хората идвали да се поклонят и оставяли дарове, но той не помръдвал. Един ден дошла най-красивата жена и колкото по-близо стигала, толкова повече се отваряла и започвала да усеща мраморните плочи, високите колони, трептението на въздуха, сърцето и тялото си. Затанцувала, отваряйки се все повече, усещайки и доверявайки се на танца си. Толкова силен и мощен, че Шива се размърдал. Двамата завихрили мощната енергия на огън и вода, а от нея тръгнало сътворението на света. 

Танцуваме, вихрим се, вием. Свещената женска енергия и творителна сила на Вселената Шакти не търпи застой. Неслучайно нейно превъплъщение е богинята на разрушението и смъртта Кали, която се плези и разбива всички застояли модели и неработещи структури, за да отприщи енергия за новото и творящото. Обикновено тя се свързва с другото си превъплъщение на Парвати, Дурга - животворящата в материята героиня с 10 ръце, възседнала разярен лъв, пазителка на жените. Медитативното свързване с тези богини и днес захранва жените със сила и мощ. 

Плезя се и разрушавам всичко, което не работи, изхлузвам се от старата си кожа и я изхвърлям във въображаемия огън, за да облека най-прекрасната си нова одежда, да намажа тялото си с благотворни мазила и да танцувам, танцувам, танцувам... Наистина усещам в себе си Шакти – съзидателната, необуздана, чувствена танцьорка на Вселената. Това трябва да прави жената, когато усети празнота или сивота. Застоят не е за нея, защото е творяща. Мъжът може да седи в пещерата, вглъбен в огъня, и да търси отговорите в аскетизъм и ще ги намери така. А жената хвърля старите дрехи, облича най-красивите цветове от майката Земя, свързва се с ароматите и звуците ѝ, пуска интуицията, танцува и твори. Чувства. Доверете се на това.

ПРОСВЕТЛЕНА

В източната традиция Куан Ин е символ на състраданието и закрилата. Можела е да се превърне в Буда, но поради безкрайното си състрадание предпочела да остане в човешки образ, докато всички станат просветени. Името ѝ означава „онази, която чува молитвите". Тя е символ на божествената женственост в будистката религия. 

Медитирам заедно с Куан Ин. Каня я да ме дари с любовта си и състраданието. Затварям очи. Дишам дълбоко, отварям сърцето си и пускам топлата ѝ мощ да се всели. Доверявам се на усещането, сълзи се стичат по лицето ми, милвам света заради цялата болка. Благодаря ѝ за дълбините на любовта, в които ме въвежда.

ПРОЩАВАЩА

Упражнението за свързване с биологичната майка за мен беше най-силно. Моята е починала, когато съм била мъничка. Сядаме по двойки, едната е свидетел – слуша свещено. Заставам пред нея и си представям, че е моята майка. Първо ѝ благодаря на глас. После ѝ прощавам онези неща, за които я обвинявам, накрая се откъсвам и оставям нещата и страховете, които съм наследила или тя е възпитала в мен. Колко освобождаващо упражнение.

Продължихме с молитва на опрощение в присъствието (или с енергията) на св. Дева Мария – като че цялото ми тяло плачеше, за да се изчисти от напразни или не обвинения, които нямат рационално решение и единственото им освобождение е прошката. Благословение свише. Колкото и да се опитваме да простим с ума, има неща, които не можем. Но когато отворим сърце и се помолим, се случва Божията благодат.

През курса учим оздравителни техники за дишане с яйчниците, утробата, бъбреците, прочистване на женските и мъжките меридиани, задвижване на енергията по микрокосмическата орбита. Прекрасни неща, интересни и полезни, но за тях е необходим учител, тъй като може да има силни реакции в организма. Практиките имат смисъл, когато се правят редовно. 
Четирите дни са към края си. 20 непознати жени сме се превърнали в пробудени и творящи сестри. Дишам дълбоко, пускам се по лъч светлина надолу, надолу до сърцето на Земята... Доверявам се на усещането за изобилие, блаженство, чувственост и съвършенство. Разгръщам го с всеки изминал ден. Това съм аз. Танцувам. Красива съм. Творя.

Курс пътешествие ще има отново 
през юни в йога студио „Дивали".
Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.