Подкрепете ни!




Сърфиране по вълните на пандемията

М.Лайтман: Луксозните индустрии ще изчезнат, хората ще се спасят, когато осъзнаят, че всеки е свързан с другите

Снимка: facebook
Снимка: facebook


Д-р Михаел Лайтман е доктор по философия и кабала. Магистър по медицинска био-кибернетика. Основател и президент на образователния и изследователския институт Бней Барух Кабала. Автор е на над 40 книги, които са преведени на десетки езици.

В публичното пространство сега се говори много за втората вълна от COVID-19, при положение, че първата е далеч от края. Точно когато мислехме, че епидемията е под контрол, отварянето на икономиката донесе нови огнища на зараза по света. Как ще се отрази това на бъдещето? 
Това, което виждаме на световната сцена в момента, е само върхът на айсберга. Това, което знаем със сигурност, е, че начинът ни на живот ще се промени завинаги. 

Най-важното нещо, което трябва да разберем, е, че природата ни води към нови форми на връзка между нас, тъй като всички си влияем и разчитаме един на друг, точно както това илюстрират вълните на коронавирусната инфекция.
Коронавирусът няма да изчезне бързо. Може да остане с години, въпреки че може да промени вида и спецификите си. Ето защо е наложително да трансформираме обществото и икономиката в съответствие с нововъзникващата реалност. 
Експертите предупреждават, че след няколко месеца ще бъдем в най-дълбоката рецесия след Втората световна война. Бизнесът ще се срине, спестяванията на хората ще пресъхнат и те няма да могат да връщат заеми, да изплащат ипотеки или да плащат наеми. Недвусмислените знаци вече са тук. Затова трябва да направим революция в приоритетите си.
Държавите трябва да инвестират ресурсите си в жизненоважните индустрии, които могат да гарантират, че основните нужди на всеки човек са посрещнати на разумно ниво. Държавните бюджети трябва да осигурят средства за това преди всичко в списъка с приоритетите, а не да прахосват ресурси в други области поради натиск от страна на мощните заинтересовани страни. Луксозните индустрии със сигурност ще претърпят силен удар заради икономическата криза. Безсмислено е да се опитваме да ги възстановим, защото продуктите им ще имат много малко търсене.

Мисълта трябва да предшества действието: утрешното човечество ще се нуждае от много по-спокоен начин на живот, освободено от безсмисленото тичане напред-назад, центрирано единствено върху най-важното, вместо върху излишното.
Хората ще трябва да инвестират предимно в изграждане на дълбоки връзки между тях самите, за да открият в тях вкуса на живота. Доброто ни бъдеще се крие в научните изследвания и развитието на връзки и любов между всички хора. Това начинание ще бъде нашият изход към новия свят.

Докато достигнем това желано ниво на човешко общуване, трябва да се прочистим от видовете бизнес, които не са жизненоважни и които само увеличават разрушителната конкуренция сред хората, изсмукват скъпоценни ресурси от природата и замърсяват въздуха, земята и морето.

Ерата на коронавируса отдели нежизненоважните люспи на един остарял начин на живот по интелигентен начин.
Постепенно ще се отслаби икономиката до здравословни и устойчиви измерения и несъществените детайли ще изчезнат.

Правителствата ще трябва да мислят нестандартно, за да осигурят заетост и поминък на милионите, които ще бъдат изхвърлени от пазара на труда. Най-доброто решение ще бъде да се осигури на гражданите универсален доход, обусловен от дейно участие в социално образование и обществено изграждане.

Този маршрут за бягство през образованието ще предложи портал към ново разбиране на човечеството за промените, които се случват в тази специална епоха и какво означават те в развитието на човека, обществото и света. Ново разбиране ще има и за същността на новите връзки, които трябва да се установяват сред хората. Тези, които учат, ще работят и няколко часа в области, които изграждат общността и обществото като цяло в единството му.

Най-щастливият и здравословен възможен живот се случва, когато човек се грижи за другите, също като майка, която винаги е загрижена за децата си и намира несравнимото чувство за удовлетвореност и жизненост в предоставянето на тази грижа. 

Въпреки привидното противоречие с апелите си за социално дистанциране, епохата на коронавируса всъщност е тук, за да ни научи как правилно да подхождаме един към друг и да се свързваме. Да се свързваме в най-истинската възможна форма на контакт - на вътрешно ниво, от сърце до сърце и как да не се нараняваме взаимно. 

Колкото повече ставаме едно цяло чрез сърцата и душите си, толкова повече ще осъзнаваме това, което се опитва да ни каже природата днес и толкова повече тревогата ни за бъдещето ще намалее.
Съзнанието ни ще се разшири и ще започнем да откриваме по-високо измерение, което ни възпитава толкова мъдро - силата на природата. Това е сила, чийто подпис е характерен – съществуване чрез любов и чисто отдаване.

Затова коронавирусът не е просто епидемия, предназначена да разочарова и унищожи, а еволюционна гатанка, която трябва да решим заедно. Успехът ни ще зависи от нашето единство, не само да сърфираме върху вълната на пандемията, но и да достигнем до гребена на вълната за здраво и сигурно бъдеще.

Източник

Още по темата:

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка Светът в теб

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка

Е.П.Блаватска: Никой освен вас самите не може да ви помогне