Подкрепете ни!




Светът в теб5 септември 2023

Където и да сте – бъдете там изцяло

Е.Толе: има само три начина за действие – приемане, променяне или напускане на ситуацията

Худ. Сандро Ботичели
Худ. Сандро Ботичели


Дълбоките, но простички учения на Екхарт Толе са помогнали на много хора по целия свят да намерят вътрешен мир и по-голямо удовлетворение в живота си. В основата на учението му лежи трансформацията на съзнанието, духовното пробуждане, което той вижда като следващата стъпка в човешката еволюция. Насладете се на този откъс от неговия бестселър  The Power of Now  ("Силата на настоящето").

Опитайте се да хванете оплакването – независимо дали е в речта ви, или само в мислите ви – оплакването от ситуация, в която се намирате, от това какво правят или казват другите хора, от вашето обкръжение, от вашия живот, дори от времето. Да се оплакваш винаги означава неприемане на това, което е. То неизменно носи несъзнателен отрицателен заряд. Когато се оплаквате - вие се превръщате в жертва. Когато говорите, вие сте във вашата собствена власт. 
Така че променете ситуацията (като предприемете действие или като говорите, ако е необходимо или възможно), напуснете ситуацията или я приемете. Всичко друго е лудост.
Обикновено безсъзнателното винаги е свързано по някакъв начин с отричането на "сега". Сега, разбира се, също предполага тук. Съпротивлявате ли се на своето тук и сега? Някои хора винаги предпочитат да са някъде другаде. Тяхното "тук" никога не е достатъчно добро. Чрез самонаблюдение разберете дали в живота ви е така. Където и да сте, бъдете там изцяло. Ако смятате, че вашето тук и сега е непоносимо и ви прави нещастни, имате три възможности: да излезете от ситуацията, да я промените или да я приемете напълно. 
Ако искате да поемете отговорност за живота си, трябва да изберете една от тези три възможности. След това приемете последствията. Без извинения. Без негативизъм. Без психическо замърсяване. Поддържайте вътрешното си пространство чисто.
Ако предприемете някакво действие (напускане или промяна на ситуацията, в която сте)  - първо отхвърлете негативизма, ако изобщо е възможно. Действието, произтичащо от прозрението за това, което трябва да се направи, е по-ефективно от действието, произтичащо от негативизма. Всяко действие често е по-добро от бездействието, особено ако сте заседнали в нещастна ситуация за дълго време. Ако действието е погрешно – поне научавате нещо и това вече не е грешка.  Ако останете заседнали в нищонеправенето, не научавате нищо.

Страхът ви пречи ли да предприемете действия? Признайте страха, наблюдавайте го, насочете вниманието си към него, бъдете напълно присъстващи в него. По този начин прекъсвате връзката между страха и вашето мислене. Не позволявайте на страха да се надигне в ума ви. Използвайте силата на сегашния момент. Страхът не може да надделее.
Ако наистина няма нищо, което можете да направите, за да промените това, че сте тук и сега, и не можете да излезете от ситуацията, тогава приемете своето тук и сега напълно, като отхвърлите всяка вътрешна съпротива. 
Фалшивото, нещастно аз, което обича да се чувства злочесто, негодуващо или самосъжаляващо се, не може да оцелее при тези обстоятелства. Това се нарича предаване. Предаването не е слабост. В него има голяма сила. Само предалия се човек има духовна сила. Чрез предаването вие ще бъдете вътрешно освободени от ситуацията. След това може да откриете, че тя се променя без никакви усилия от ваша страна. Вие сте свободни.

Или има нещо, което „трябва“ да направите, но не го правите? Станете и го направете сега. Като алтернатива - напълно приемете бездействието, мързела или пасивността си в този момент, ако това е вашият избор. Влезте в него напълно. Наслаждавайте се. Бъдете толкова мързеливи или неактивни, колкото можете. Ако влезете в него напълно и съзнателно, скоро ще излезете от него. Или може би няма да го направите. Така или иначе, няма вътрешен конфликт, няма съпротива, няма негативизъм.
Стресирани ли сте? Толкова ли сте заети да стигнете до бъдещето, че настоящето е сведено до средство за достигане до там? Стресът се причинява от това, че сте "тук", но искате да сте "там". Вие сте в настоящето, но искате да сте в бъдещето. Това е раздвоение, което ви разкъсва отвътре. Да твориш и живееш с такова вътрешно раздвоение е лудост. Фактът, че всички останали го правят, не го прави по-малко налудничаво. 
Ако трябва, можете да се движите бързо, да работите бързо или дори да бягате, без да се проектирате в бъдещето и без да се съпротивлявате на настоящето. Докато се движите, работите, бягате – правете го напълно отдадено. Насладете се на потока от високата енергия на този момент. Сега вече не сте стресирани, вече не се разкъсвате на две. Просто се движите, тичате, работите — и се наслаждавате.

Или можете да зарежете всичко и да седнете на пейка в парка. Но когато го направите, наблюдавайте ума си. Той нашепва: "Ти трябва да работиш. Губиш време!" Наблюдавайте ума. Усмихнете се.

Миналото заема ли голяма част от вниманието ви? Често ли говорите и мислите за това - положително или отрицателно? Страхотните неща, които сте постигнали, вашите приключения или преживявания, или историята на вашата жертва и ужасните неща, които са ви направили, или може би това, което сте направили на някой друг? Вашите мисловни процеси създават ли вина, гордост, негодувание, гняв, съжаление или самосъжаление? Тогава вие не само подсилвате фалшивото самочувствие, но и помагате да ускорите процеса на стареене на тялото си, като спомагате на миналото да затлачи психиката ви. Уверете се сами в това, като наблюдавате хората около вас, които са се вкопчили в миналото.

Eckhart Tolle, The Power of Now ©1999, New World Library

Още по темата:

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка Светът в теб

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка

Е.П.Блаватска: Никой освен вас самите не може да ви помогне