Подкрепете ни!




Светът в теб10 март 2023

С. Лазарев: Трябва да се научим да живеем и в двата режима - божествения и човешкия

Хроничната депресия показва вътрешна неспособност за промяна и недоволство, което води до загуба на енергия


Снимка: https://lazarev.si/o-lazarevu/
Снимка: https://lazarev.si/o-lazarevu/
Всички сме едно в Бог, на дълбоко ниво всички сме едно цяло и разкъсването на това единство е недопустимо. Разрушаването на единството е отхвърляне на любовта. Убивайки другиго с чувствата си, ние убиваме себе си и децата си. Как да се молим за премахване на депресията, как да се покаем? Няма нужда да се разкайвате, че сте преживели депресия. Депресията е следствие от горделивост, отхвърляне на божествената воля, невъзможност да се сдържат желанията и неспособност да се прави жертва. Това пише в книгата си „Лекарство за всички болести“, Сергей Лазарев, известен у нас с поредицата си „Диагностика на кармата“

Как се проявява депресията? Когато човек попадне в ситуация, която не му харесва, той може да промени или ситуацията, или отношението си към нея. Ако поведението на съпруга ви не ви харесва, не трябва да трупате негодувание, а да превърнете енергията на недоволството в енергия на съзиданието. Необходимо е да го ограмотите партньора си в света на духовното, да промените ситуацията, тоест да трансформирате света около него, пише Лазарев.

Често унинието и раздразнението се появяват поради факта, че човек, в който горделивостта е силна, не знае как да се жертва. Бракът винаги е жертва. Това означава ограничаване на свободата, жертване на време и даже здраве в името на децата и съпруга. Необходимо е да сте сговорчиви, да се подчинявате, да правите компромиси, трябва да се научите да се грижите за другите, да бъдете искрени, да можете да разбирате настроението на другия човек. Необходимо е да се развиваме, поставяйки интересите на душата на първо място, а интересите на тялото - на второ място, припомня авторът.

Депресията идва и ако една жена е наследила агресията към мъжете от майка си и баба си като резултат от същата тази силна горделивост. Горделивостта се проявява или като повишена привързаност, ревност и негодувание, или като повишена самооценка. Появяват се осъждане, презрение и недоволство. Доколкото жената се променя и прочиства душата си, дотолкова депресията изчезва и дотолкова съдбата и здравето й влизат в релси, казва Сергей Николаевич.

Хроничната депресия показва вътрешна неспособност за промяна и вътрешно недоволство, което води до загуба на енергия. Чувството за превъзходство над съпруга, раздразнение, презрение към него, чувство за собствената безупречност и увереност, че партньорът не е достатъчно морален и недостатъчно съвършен - всичко това поражда програма за унищожаване на близките, а след това се превръща в програма за самоунищожение, пояснява известният парапсихолог.

Според него депресията трябва да се овладява не с антидепресанти, които подобряват временно дискомфорта, а с промяна на вътрешното състояние. Грешното поведение идва от грешни чувства и в крайна сметка води до болест.
За да излекувате болестта, трябва да разберете какво стои в основата на тези погрешни чувства. Необходимо е чрез покаяние и чрез преглед на целия си живот да промените чувствата си. Тук слизате до дълбините на душата си, трябва да промените характера си. Когато се промени характерът на човека, когато човек развие в себе си божествени качества и преодолее демоничните качества, тогава болестта си отива.
Необходимо е да развиете у себе си такива черти като жертвоготовност, способност за прошка, искреност, добра природа, гъвкавост, смелост, независимост, състрадание. Когато това се случи,  вместо негодувание, което е примитивна форма на защита, в душата ви ще покълнат семената на съгласието, съзиданието и компромиса в името на благото на семейството. 
За да развиете необходимите качества и да подобрите характера си, е необходимо да намалите своите привързаности. Това се постига с пост, аскетизъм, саможертва, увеличаване на любовта в душата. Преразглеждайки нашето битие и опита на нашите предци, променяйки начина си на живот, намалявайки зависимостта от желанията, развивайки положителни качества, ние премахваме корените на болестта и тя става ненужна.
Така че трябва да се покаете не за това, че сте имали депресия, а за това, че сте загубили любовта към Бога, отрекли сте се от любовта. Няма нужда да се покайваме за греховете от миналите си животи: ние нямаме информация за тях, което означава, че трябва да използваме само опита от настоящия си живот.
Любовта, саможертвата, аскезата, отказът, правилният възглед, желанието за развитие, постоянното усъвършенстване на характера, правилният начин на живот са най-добрата профилактика и най-доброто лекарство срещу всички болести.
Необходимо е да поставите душата на първо място, тъй като чувствата са свързани с душата и да се научите да жертвате съзнанието, правотата, вашите идеали и принципи. Това означава, че трябва да приемете краха на идеали, които не сте могли да приемете. Трябва да се научите да обичате хората с всичките им недостатъци, като същевременно ги възпитавате и им помагате да се самообразоват в света на духовното, препоръчва Лазарев. 

Човек трябва да се научи да живее в два режима – божествен и човешки. Божественият режим е като любовта на майката: жената обича детето си независимо от обстоятелствата. В същото време, за да отгледа дете, тя може да му наложи ограничения и понякога да го наказва. Така трябва да се отнасяме и към света – да се ръководим от две логики: логиката на божествената, всеопрощаваща, вездесъща любов и човешката логика, която изисква определени условности, правила и дисциплина.

Ако приемем унижението на бъдещето и спрем да съжаляваме за миналото, ако не се прекланяме пред съзнанието и идеалите, ако не изпитваме осъждане, презрение и недоволство, тогава нашата душа, която е едно с Бога, се изкачва на върха. Чувствата ни оживяват и ние започваме да живеем в хармония със света, а не в противовес с него с желанието да го смачкаме под себе си и да го унищожим.

Още по темата:

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни Светът в теб

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни

Анна Лембке за болката и невъзможността да се радваме на малкото, защото сме пристрастени към удоволствията

Д-р Емилова ни подари втори живот Светът в теб

Д-р Емилова ни подари втори живот

Павел Благев сваля 50 кг с плодолечение и вместо да смени става, изкачва Килиманджаро и минава Ел Камино

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир