Подкрепете ни!




Посрещнете лятото, събудете го и в себе си

Излезте от кутията, от зоната на комфорт, от опитоменото блаженство – заявете се, бъдете творци на живота


снимка: iStock
снимка: iStock
„Бъди себе си! Всички останали вече са заети.“ ~ Оскар Уайлд

Юнското слънцестоене бележи най-дългия ден на север от екватора и най-късия ден на юг. Това е моментът, в който Слънцето е точно над Тропика на Рака в Северното полукълбо. В България  тази година лятото пристига на 21 юни в 17:57. 

Защо днес

Терминът идва от латинските думи sol и sistere, което означава „слънце“ и „стоя неподвижно“. Най-дългият ден в годината обикновено се свързва с най-ранния изгрев и най-късния залез. В повечето места обаче най-ранният изгрев се случва няколко дни преди слънцестоенето, докато най-късният залез се случва няколко дни след него. Въпреки че повечето хора смятат 21 юни за дата на юнското слънцестоене, това може да се случи по всяко време между 20 юни и 22 юни, в зависимост от часовата зона. Слънцестоенето на 22 юни е рядкост – последното слънцестоене на 22 юни е се е случило през 1975 г. и няма да има друго до 2203 г.

Датите на равноденствието и слънцестоенето варират, защото една година в нашия календар не съвпада точно с продължителността на тропическата година — времето, необходимо на Земята да направи една орбита около Слънцето. Днешният григориански календар има 365 дни в обикновена година и 366 дни във високосна. Въпреки това на нашата планета са й необходими около 365,242199 дни, за да обиколи Слънцето. Това означава, че времето на равноденствието и слънцестоенето бавно се отдалечава от Григорианския календар и слънцестоенето се случва около 6 часа по-късно всяка година. В крайна сметка натрупаната разлика става толкова голяма, че събитието попада на следващата дата. Във високосна година датите на равноденствието и слънцестоенето се изместват отново към по-ранната дата.

Празнуване

От древността и до днес хората на Земята обичат да празнуват този ден. В Древен Египет лятното слънцестоене съвпада с повдигането на нивото на река Нил. Тъй като е било важно населението да е предупредено за годишното наводнение, египетската Нова година е започвала в деня на лятното слънцестоене.

В миналите векове ирландците са рязали лескови клони в навечерието на слънцестоенето, за да ги използват при търсене на злато, вода и скъпоценни бижута. 
В България символичният празник, свързан със светлината и благодатта, която носи лятото, е Еньовден. Британците пък се събират в Стоунхендж, палят огньове по върховете на хълмовете.

Не забравяйте да погледнете обедната си сянка около времето на слънцестоенето. Това ще бъде най-късата ви обедна сянка за годината!



Лятото в нас

Ето какво ни съветва да предприемем за вътрешния си свят и да подготвим душите си за предстоящите благодатни месеци на изобилие Гари 'Z' Макгий,  бивш специалист от военноморското разузнаване, превърнал се във философ, автор на книгите Birthday Suit of God и The Looking Glass Man:
  • Трябва да удвоим своята уникалност и да нахраним своята индивидуалност с богатството на миналите философии.
  • Не се страхувайте да станете самоучители. Четете много. Свържете точките. Останете любознателни. Търсете раменете на гигантите на човешката мисъл, за опора. Потърсете помощ, опит, напътствия и мъдрост от другите. Станете гъба за всяко ново знание. Попийте го. 
  • Не се вкопчвайте в нищо и в никого. Не се примирявайте. Направете смелия скок на упованието във вярата към познанието на реалността. Освободете се от ограниченията на вашия предишен опит. Останете гъвкави. Дръжте любознанието си пред сигурността.
  • Застоялото и остаряло минало трябва да отстъпи място на свежо и актуализирано бъдеще. В противен случай има само стагнация, девалвация и дееволюция. Следователно трябва да имате необходимия ресурс да поставите под съмнение всичко, което сте научили. И да потърсите нови отговори на въпросите, които ви вълнуват.
  • Излезте от кутията, от зоната на комфорт, от опитоменото блаженство, индоктринацията, културната обусловеност или догматичната умствена парадигма. Можете да го постигнете само с дързост и смелост.
  • Ако се колебаете между най-отъпкания път и най-малко отъпкания, не избирайте нито един от тях. Изберете своя собствен път. Не попадайте в капана да следвате нечий друг план. Деконструирайте, анализирайте и прегледайте плана му (ако ви харесва) и след това импровизирайте. Напълнете го със собствената си есенция. Персонализирайте живота си по ваш вкус.
  • Бъдете сътворяващи. Мислете извън кутията. Разширете своята културно предписана зона на комфорт, доколкото е възможно. Всичко е в ръцете ви. И в главите.
  • Вие сте стожер с гледна точка. Вълна, разбиваща се в бреговете на вечността. Вие сте създадени от универсалната взаимозависима духовна молекула. Вие сте космосът, който осъзнава себе си. И вие сте жизненоважни за прогресивното развитие на взаимосвързаността на всички неща, независимо дали го осъзнавате или не.

Още по темата:

Когато невъзможното стане възможно Светът в теб

Когато невъзможното стане възможно

Кастанеда: Нямаш никакво време и въпреки това си заобиколен от вечността

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват