Подкрепете ни!




Светът в теб10 август 2023

Запушете устата на вътрешния критик

Този „дявол с рога“ може да намали самочувствието ви до нула


Вътрешен критик
За да спечелим самоуважение към себе си, ние се стремим да правим перфектни неща и да вземаме перфектни решения. Отчаяно преодоляваме себе си и живеем с постоянно желание да докажем нещо на себе си и на другите. Да, понякога постигаме успех, но това е само временен страничен продукт от действията, които предприемаме. Следователно нашето самоуважение периодично е поставено под въпрос и изисква все повече и повече борба. 

Стремежът към самоуважение е безкраен и всичко това е, защото още изначално сме приложили изкривена логика. 

Истината е следната: самочувствието трябва буквално да „бяга“ пред всяка ваша мисъл и действие! Вие сте в състояние да се освободите от преследването на собствения си идеал, ако осъзнаете това. Защото аз, ти и всички хора сме безупречни от раждането си. 

Понятието „идеал“ като цяло е условно. Съгласете се, нещо може да изглежда идеално за вас, но други ще намерят недостатъци във вашия идеал. А идеалният идеал на другите за вас ще бъде просто смешен. Борбата за собственото ви съвършенство всъщност само ще попречи на целите ви за цял живот. Правете каквото е по силите ви и не се тревожете за нищо. Историята ще ви оцени. Освен това най-вероятно тя ще забрави грешките ви или ще ви ги прости. 

Насладете се на вашето пътуване. То е напълно самостоятелно. 
Вашият вътрешен критик винаги ще каже обратното. Този „дявол с рога“, който, ако се храни правилно, може да намали самочувствието ви до нула. Борбата с него понякога е много трудна, но веднага щом започнете, гласът му ще стане забележимо по-тих. 
И така, какво трябва да се направи:

1. Научете се да различавате събитията от техните интерпретации 

Човек с ниско самочувствие винаги ще търси негативен смисъл в действията и думите спрямо него. Неговото възприемане на фактите най-често ще бъде неадекватно, дори и да няма нищо лошо в тях. Такива разрушителни интерпретации моментално предизвикват раздразнение, отчаяние или страх. Може да мразим тези емоции, но те бързо стават навик.

Способността да се разграничават фактите от техните интерпретации е особено полезна при стресови ситуации и разочарования, когато се появяват чувства на гняв и страх. Тези емоции, като сигнални маяци, показват, че сме приели собствените си интерпретации за факти и следователно сме въвлечени в негативен диалог със себе си, който разяжда нашето самочувствие. 

Повярвайте ми, обстоятелствата и реалностите на нашия живот наистина се определят от нашите вярвания. Изходът е в осъзнаването на техните негативни убеждения. Осъзнаването означава да наблюдавате развитието на едно явление от първия импулс до крайния резултат. Чрез истинското осъзнаване негативното убеждение спонтанно изчезва, ако не ви носи полза. Вашите несъзнателни действия могат да възпроизвеждат негативни последици за дълго време, но когато осъзнаването се събуди във вас, досадните мисли изчезват като с магия. Опитайте! 

2. Научете се да разпознавате лицето на врага 

Ако можете да разпознаете гласа на вътрешния си критик и осъзнаете глупостта на неговите предложения, считайте, че битката е наполовина спечелена. Основната цел на критика е да ви накара да се чувствате безполезни или да ви тласка към безкрайни и безплодни усилия да станете по-добра версия на себе си.

Както най-често се случва, вашите родители или приятели веднъж са ви посочили вашите недостатъци, може би други са казали, че сте несимпатичен, не отговаряте на определени стандарти, недостойни сте за нещо. И вие сте повярвали на тази измама и се съгласили с нея. Вашият вътрешен критик със сигурност ще използва думите на тези хора, за да предизвика в паметта ви чувство за несъвършенство и малоценност. Каквато и да е причината за унизителните мисли, вашите лични погрешни вярвания или прибързаните думи на другите, можете да осъзнаете, че такива мисли са фундаментално погрешни, няма да намерите щастие с тях. Не забравяйте, че имате изключителната сила да потискате съмненията на своя вътрешен критик. 

Вашият вътрешен критик се чува особено в моменти на изнервящи ситуации. Той ги използва, за да ви съсредоточи върху това колко малко сте постигнали. Най-добрият ви залог е да разпознаете лицемерното му желание да ви защити или да ви накара да бъдете по-добри. 

Смазвайте своя критик напълно всеки път, когато чуете, че ви заблуждава. Потискайте скептичните му думи с положителни мисли за себе си, които подчертават вашето съвършенство. 

3. Как се описвате определя какви ще станете 

Запомнете, когато се характеризирате, вие създавате себе си. 

Важни са думите, които не само казвате на глас, но особено тези, които звучат в мислите ви. Да кажете „Аз съм мързелив“ или „Аз съм глупав“ е по същество вашето самочувствие. Тези думи са като заповеди, които са ви изградили такива, каквито сте. Започнете да казвате това, което искате да бъдете и твърденията ви скоро ще станат реалност. 

Приемете живота такъв, какъвто е. Осъзнайте, че вие ​​контролирате само своята малка част от по-големия пъзел. Осъзнайте, че когато правилно сглобите своя фрагмент от великото Цяло, вие ще създадете ползата за всички. В този случай ще откриете своята вътрешна тишина и удовлетворение от всичко, което животът ни поднася.

Никой от нас не е съвършен, въпреки че всички сме създадени перфектно. Самочувствието е нашата същност. Ако всеки ден осъзнавате това, ще разберете, че вашите добродетели остават непоклатими и постоянни. Можете да им се насладите без никакъв риск. Повечето от лошите решения в живота, които ни омаловажават, се основават на убеждението, че може би вече сме загубили самоуважение. Твърдата вяра в собствената стойност поражда успех. Сега разбирате, че вие сте перфектни – както и всяко дърво, всяко стръкче трева, всяка дъждовна капка и снежинка. 

По книгата на Джо Витале „Животът. Инструкции за употреба“

Още по темата:

Как да се освободите от навика да контролирате Светът в теб

Как да се освободите от навика да контролирате

Няма нищо по-страшно за ума от хаоса. Той „жадува" за предсказуемост, за да се чувства сигурен и защитен.

Лятно слънцестоене: Почитане на вътрешната светлина Светът в теб

Лятно слънцестоене: Почитане на вътрешната светлина

Време е да спрете и да изчакате енергията, засадена през пролетта, да достигне пълен разцвет. Ако пролетта представлява действие, лятото е търпение.

Перфекционистът, който угажда на хората Светът в теб

Перфекционистът, който угажда на хората

Парадоксът е, че само когато си позволиш да не си винаги лицеприятен, ще отвориш вратата към уважението

Чрез медитацията „Портал към безкрая“ стигате до истинското си аз Светът в теб

Чрез медитацията „Портал към безкрая“ стигате до истинското си аз

Ким Честни препоръчва да запечатате прозренията си с усмивка

Направете квантов скок в духовното си саморазвитие! Светът в теб

Направете квантов скок в духовното си саморазвитие!

Гледайте запис на семинара „Въведение в Катара и Тантриара” с водещ Александър Миланов

Хората идват в живота ни с причина Светът в теб

Хората идват в живота ни с причина

Някои сякаш са от друга планета, но те ни помагат да научим житейски уроци

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта Светът в теб

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта

Кришнамурти: Страданието не е твое, защото всички около теб страдат

Вълшебна песен, наниз и ухание Светът в теб

Вълшебна песен, наниз и ухание

Създадени от гласовитата Смиляна да умиротворяват и насищат живота ни с радост и сполуки

Честит Великден! Светът в теб

Честит Великден!

Цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Всички неща около нас са капчици на Божията любов Светът в теб

Всички неща около нас са капчици на Божията любов

Природните красоти са малките проявления на любовта, които ни водят към великата Любов, към Христа

Писано яйце Светът в теб

Писано яйце

Или как да си сътворите великденски шедьовър с восък и боя

Чудото благодатен огън Светът в теб

Чудото благодатен огън

Как божественият пламък слиза на Великден в Йерусалим и колко малко знаем за явлението горене

Велика събота е Светът в теб

Велика събота е

Богослуженията днес са най-високата точка в православната литургическа традиция

Разпети петък е Светът в теб

Разпети петък е

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове"

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце Светът в теб

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце

Пастернак посвещава на Мария Магдалина стихотворения в „Доктор Живаго“

Не си събирайте съкровища на земята Светът в теб

Не си събирайте съкровища на земята

Проповедта на планината е основополагащ текст от Библията, който носи непреходни послания и до днес