Подкрепете ни!




Светът в теб10 октомври 2023

Смъртта на егото

Това е едно от най-красивите преживявания, до които можете да се докоснете, ако наистина разберете своя духовен път


Илюстрация: Wikimedia Commons
Илюстрация: Wikimedia Commons
Хората свързват смъртта с тъмнина, скръб и болка и много се страхуват от нея. Смъртта на егото обаче върви по обратния път. Смъртта на вашето его идва с просветление, самоизследване и излизане отвъд стъкления таван. Казано по-просто, егото е чувството за позициониране на собственото Аз, обикновено развито в по-ранна възраст. Това е биологичен инструмент, който ни помага да разберем себе си като отделни същества. Проблемът се появява, когато егото поеме ниво на програмиране, което започва да пречи на качеството ни на живот. Ето защо много хора вярват, че то трябва да умре.

Какво е его смърт

Разпространено е схващането, че смъртта на егото настъпва, когато го съблечем и захвърлим, когато започнем да живеем без него. Не, егото не може да умре. Това, което се случва, е, че то става покорно на осъзнаването и ръководството на нашия висш Аз, така че вече не контролира живота ни. Преживяването временно и мигновено излиза отвъд и над нашите идентичности. Измествайки съзнанието си над перспективата на егото, вие започвате да осъзнавате, че вие ​​не сте нещата, с които сте се идентифицирали преди.

Смъртта на вашето его идва с много усилия за себепробуждане и мир, със силно желание да изпитате свободата извън ограниченията на вашия предишен опит. Това е едно от най-красивите преживявания, до които можете да се докоснете, ако наистина разберете своя духовен път. Подобно преживяване обаче може да накара някои да се почувстват ужасяващо. Става дума за онези, които не разбират какво се случва или се съпротивляват на преживяването.

Защо да я търсите

Хората сега правят всичко възможно, за да преживеят смъртта на егото. То се е превърнало в част от духовното пътуване на мнозина. Ето няколко причини да потърсите преживяването, свързано със смъртта на егото:
  • Подобрен самоконтрол
Прието е да се смята, че смъртта на егото е само за онези, които не са доволни от своето психическо и емоционално здраве. Дори и да сте уверени в състоянието си, смъртта му може да промени възприятието ви, което в крайна сметка ще ви доведе до много яснота и успех.
  • По-лесно качване на ниво
Нашето възприятие и идентификация ни ограничават да отидем на други нива. Егото ни държи в мислене, което ни оковава. Може да ни се струва, че живеем в непозната черупка. Откъсването от егото или свиването му ще ви позволи да смажете сегашното си чувство за себе си, което ограничава вашите способности.
  • Придобийте ново Аз
Лесно ще се пречупите, дори ако осъзнаете, че се различавате от сбора от етикети, които преди сте си залепили. Ще бъдете в много по-мощна позиция да поставяте под въпрос неща, в които вярвате, и да правите всичко възможно, за да търсите мир и светлина. Това е отличен инструмент за разбиване на световни конструкции като раса или религия, които често са дълбоко вкоренени в ума и съзнанието.

Етапи на смъртта на егото

Смъртта на егото минава по различен начин за всеки. Поне в началото. По-късно, по време на интензивните трансформации, преди да се установите напълно в пробуждането, етапите стават сходни. Ето кои са те:
  • Етап 1: Духовно пробуждане
Егото е дълбоко вкоренено във вашето духовно същество. Първата стъпка е вашето пробуждане от властта му над вас.
  • Етап 2: Тъмната нощ на душата
В този втори етап вие се стремите дълбинно да осъзнаете битието. Характеризира се с поставяне под въпрос на неща и действия, които досега са ви служили като ориентир в живота. Мнозина се чувстват объркани, предстои им да научат новата азбука на живота, а старата вече избледнява в мъглата на просветлението.
  • Етап 3: Изследване и любознателност
В третия етап изследвате повече, за да запълните празнотата в душата и съществото си. Този етап ви позволява да живеете в пространство с повече мир и просветление.
  • Етап 4: Душевно израстване и просветление
Този етап ви позволява да се установите в новооткритите си покой и пробуждане. Ето, вие сте изследвали себе си задълбочено и сега знаете повече за истинската си същност. Ще разберете, че вече сте се отказали от много от старите си модели и навици. Този етап няма битка и битка с вашето его, тъй като вече имате новата си истинска идентичност.

Как да постигнем смъртта на егото?

Преди да решите да унищожите егото си, трябва да осъзнаете някои истини. Например, защо искате да го изпитате? Трябва да имате пълното разбиране защо тръгвате по този път и какви са последствията. Опасно е, ако смъртта на егото се търси самоцелно. Продължете с повишено внимание. Уверете се, че сте готови за това, преди да се гмурнете в дълбокото. Вървете напред само ако сте сигурни в намеренията си.

Ще ви помогнат: духовни уединения и семинари по темата; специфични видове дихателни упражнения и медитативни практики; следване на ученията на духовни учители, вкоренени в духовното пробуждане; навлизане в променени състояния на съзнанието – медитация, танци, пеене и други мистични пътища; потапяне в мистични, духовни традиции, които предлагат пътища към смъртта на егото.      

Какво е усещането, когато егото умира 

Чувствата ви ще бъдат силни. Неописуемо силни. Може да се почувствате ужасяващо зле или вълнуващо еуфорични, или двете състояния да се редуват във вихрен танц. Но ще ги има и двете крайности.

Какво следва 

След смъртта на егото идва прераждане. Ще се родиш нов, без бариери, които ограничават пътуването и способностите ти. Такава смърт мощно пробужда ума, карайки живота ви да се промени завинаги.
Смъртта на егото не е краят на духовното пробуждане, а по-скоро ново начало на по-дълбока цел и смисъл.

Източник

Още по темата:

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас