Подкрепете ни!




Светът в тебТекст и снимки Ганета Сагова – Амбар / 23 август 2024

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог


Чудесата на лечителката Естер Браво
Има едно място на Земята, където лечителите пазят много древен обичай да лекуват, като оперират с голи ръце. За това чудо, което все още не е намерило своето обяснение от науката, сме ви разказвали неведнъж. Екипът на Списание 8 направи и документален филм за най-известния преди години лечител Алекс Орбито – „Човек на вярата.“ Преди шест месеца съдбата явно бе решила да ме върне отново там, където е солта на Земята (така се превежда името на провинция Пангасинан, където се раждат повечето духовни хирурзи).

Когато моята приятелка Дени ме покани да се присъединя към група българи, тръгнали да посетят духовната лечителка Естер Браво от град Урданета, не се чудих дълго. Всяка среща с такива хора отваря врата към тайнствения свят, който съществува успоредно с нашия, но ние сме загубили способността си да го видим и живеем. Когато проникнеш там, дори и за кратко, душата ти ликува, а сърцето ще се пръсне от радост. Животът се превръща в приказка, каквато би трябвало да бъде.

Ето ни и нас – пет дами и един мъж, от България, на прага на лечеб-ницата на Естер Браво – малък храм с голям надпис „Еспиритиста Христиана“, на 4 часа път с кола от Манила. Събуваме се и пристъпяме тихо. В стаичката има тридесетина души, насядали на дървени пейки. На мястото на олтара, под разтворена Библия, е поставено легло, където Браво лекува пред очите на всички. И да, тя оперира с голи ръце! Прониква в тялото и изважда материализирана отрицателна енергия във вид на белезникаво-розова тъкан, както и различни образувания – кисти, камъни и т.н. Не използва упойка, няма ръкавици, нито антисептични средства, само тампони с гореща вода. Ако сте от хората, които не вярват в такива шантави неща, тук е мястото да се откажете да четете.

Входът на малкия храм „Еспиритиста Христиана“, който изпълнява ролята и на лечебница на Естер БравоВходът на малкия храм „Еспиритиста Христиана“, който изпълнява ролята и на лечебница на Естер Браво

Апоо, мана кабален, амен!

Очите ми се спират върху китара, поставена на видно място под подиума. Какво ли прави там? До нея има кутия за дарения. Естер Браво не взема такса за лечение. Всеки оставя толкова, колкото прецени. На полица отстрани са подредени библии на всевъзможни езици. Една от най-големите е на български и е най-отгоре. По стените има снимки на Естер с известни личности, на баща ù, плакати с духовни послания. До мен е жена от Франция с деветмесечно бебе. В храма се чува тих шепот на смесица от езици: френски, японски, италиански, холандски, български. Българите посещават доста често Естер Браво. Дали заради мистиката, която неудържимо ни привлича, или заради постоянните неуредици в здравеопазването, не зная. Вероятно и двете.

В храма на мястото на олтара има легло – там Естер лекува всички, които потърсят помощта ù.В храма на мястото на олтара има легло – там Естер лекува всички, които потърсят помощта ù.

Естер влиза и тихо поздравява хората. Скромна и мила жена, но само след десетина минути няма да я познаем. Тя започва да се моли. Молитвата ù е силна, ридаеща, стенеща, умоляваща, всеопрощаваща, обединяваща. Толкова дълбока и искрена, сякаш от думите ù зависи съдбата на цялото човечество. В миг всички сякаш ставаме едно – един вопъл, отправен към Вселената. И тогава се случва първото чудо – преобразяването ù. Гласът става плътен, непоколебим, наставляващ. Казват, че Светият Дух влиза в тялото ù. Започва да говори за войната в Русия и Украйна, за глада в Африка, за дълга на всеки един от нас да пази мира, да отвори сърцето си за любовта, да бъде отговорен за всяка своя мисъл, дума или дело. Не спира да говори, думите се леят като из ведро, а водата измива всеки спомен за грешка, болка и недоимък.

Богоговеем

След думите ù остава само тишина, пропита с мъдрост и любов. В този миг осъзнавам, че целта на лечението тук е друга – да отвори сърцата ни към божественото. Оздравяването е само допълнителна награда.

Духовната целителка поставя лист бяла хартия пред първия пациент и вижда като на рентген къде има нещо нередно. След това отбелязва местата с „енергийни инжекции“, които поставя с ръка от разстояние. Изреждаме се всички, един по един.

На полица в лечебницата са подредени библии на множество езици.На полица в лечебницата са подредени библии на множество езици.

И ето че един смелчага ляга на леглото за операция, а съпругата му застава до него за кураж. Когато пациентът е с придружител, той може да наблюдава как се случва чудото (стига да не припадне). Естер поставя тампон с топла вода на болното място и изважда някаква тъкан от тялото. След това ръката ù като магнит се премества при следващия увреден орган. Понякога взема белия лист и поглежда през него, за да проникне с пръстите си в поредната наранена зона от човешкото тяло. Операция след операция, след операция. Работи с часове – права, без храна, без почивка, без да се оплаче. Лекува до последния пациент.

По време на лечението понякога Духът разговаря с човека, казва му защо е дошла болестта му, какво друго трябва да направи, за да се излекува трайно. Заръките към европейците най-често са: „Не яжте сирене, спрете кафето. Елате отново“. При по-тежките случаи хората е добре да се лекуват по-продължително време – 2 – 3 седмици или няколко пъти в годината, години подред. Понякога изцелението става мигновено.

Болка при манипулациите на Естер няма. Рядко се усеща нещо като одраскване или пощипване – най-вече при операциите на главата.

След като лечението приключи, помощници на лечителката поставят върху болните места билкова смес, заредена от Естер, за да продължи лечебният процес. (Те също така правят параван с чаршаф при някои операции, за да не се притесняват пациентите.)

Напускайки храма, е добре човек да взема само хладък душ и да се обтрива с гъба (без сапун); да не пие алкохол; да си ляга навреме вечер; да пази пост както в храненето, така и в мислите и делата.

Излекуваните са хиляди

Минути след лечението се събираме развълнувани в двора. Заговарям жената от Франция, тя ми разказва своята история. Преди години катастрофирала, вследствие на което няколко от прешлените ù са били смазани и тя е била парализирана. Точно по това време във Франция пристигнал филипински духовен хирург на име Пол. „След 5 минути можех да ходя?!“, казва дамата и очите ù заблестяват. След време заради друг здравословен проблем тя намира Естер Браво и започва да я посещава веднъж годишно. Междувременно майка ù се разболява от рак, а Естер успява да я излекува от разстояние?! Уви, шест месеца по-късно ракът се връща и жената умира. Спомням си, че при леченията на Алекс Орбито (виж бр. 9/2012 и бр. 7/2017) хора с напълно излекуван при него рак също се разболяваха повторно. Алекс обясняваше, че тази болест обикновено е кармична и човек трябва да положи усилия да промени начина си на живот, да прости, да поиска прошка, да бъде непрестанно в любовта, ако иска да живее.

Нощна служба в един от построените от Естер Браво параклисиНощна служба в един от построените от Естер Браво параклиси

Французойката сподели още, че е с група, организирана от Стефан – бащата на бебето. Той също е имал онкологично заболяване, но от 7 години е в отлично здраве. Слабичката жена каза, че японската група, която е дошла при Естер, също е водена от жена, излекувана от рак при филипинската лечителка.
„Светият Дух влиза в мен, а моята душа излиза от тялото“, усмихва ми се Браво, сякаш казаното от нея е най-естественото нещо на този свят. „Аз не присъствам по време на операциите – не мога да гледам кръв, става ми лошо, повръща ми се“, добавя тя и започва да ми разказва как е започнало всичко.
Още от малка Естер е била избрана да бъде мост между световете. Една вечер малкото момиче, което се страхува от духове, слага Библията си до прозореца. Събужда я шум от птица, влетяла в стаята. „Знаех, че е Светият Дух“, казва Естер. Тя чува три пъти звън от ангелски тромпети и вижда силует на мъж на стената.
„Станах и започнах да се издигам над пода, повдигах се, повдигах се и когато очите ми срещнаха очите на мъжа... видях, че е Иисус Христос! Всичко стана синьо и съм припаднала“, разказва лечителката. Когато идва в свяст, тя хуква при баща си и му разказва за случилото се. „Защо не ме извика да го видя, щях да му разкажа за моите тегоби“, казва татко ù, но видението вече го няма.
Въпреки преживяното Естер нехае за духовността. Иска да играе с приятелките си, да е като другите момичета в училище. Като девойка дори бяга от къщи. Смята, че родителите ù са прекалено религиозни и строги. Отива при леля си и живее с нея няколко години. Връща се у дома малко преди да замине за Манила, където е приета в уважаван университет. Сестра ù обаче я убеждава да се върне в родния си град, за да помага на семейството, защото майка ù не е добре. Жената отказва да се храни, да се къпе, да спи, да говори, само стои седнала и гледа в една точка.



Луда заради Бог

„Всички ми казваха, че е луда, че е опасно да стои у дома, защото може да го запали или да ни убие. Но ние им отговаряхме: „Един Бог знае какво ù е“. Тогава татко избра саможертвата и пое грижата за семейството. От сутрин до вечер беше за нас и баща, и майка.“

Тази драма отваря нова страница в живота на Естер. Баща ù започва често да я води със себе си на събиранията на църквата „Есперитиста“ (езотерично християнство, при което последователите общуват пряко със Светия Дух и изучават посланията от Библията). Една вечер двамата тръгват, тя е много гладна, но баща ù ù забранява да яде, за да бъде чиста за срещата си с Бог. „Помня как се качихме в автобуса и там човек продаваше храна, но татко не ми даде и залък да сложа“, спомня си Естер.

лед като натовареният ден в лечебницата приключи, Естер отива в някоя от построените от нея църкви, за да присъства на дългите среднощни служби.

лед като натовареният ден в лечебницата приключи, Естер отива в някоя от построените от нея църкви, за да присъства на дългите среднощни служби.

При едно от посещенията в църквата ù прилошава. Чувства някаква сила в нея да прави „Бу-бу-бу...“. „Мислех, че ще умра и заявих, че искам да си отида вкъщи. Но не ми позволиха да си тръгна“, спомня си Естер. Тогава за първи път Светият Дух влиза в тялото ù. Тя изпада в транс, започва да говори с друг тембър и посочва мъж от залата да дойде при нея. Човекът е с тежка рана на главата, но не е отишъл в болница, тъй като е от бедно семейство. Цял ден раната му не спряла да кърви, дори се виждало от нея „да излиза бяло вещество“. Тогава Духът поискал парфюм от рози. Една от жените имала. Естер поставила ръката си, навлажнена с парфюма, върху раната и тя се затворила. Това е първото ù чудодейно излекуване.

Принцеса Даяна

Друг път Духът ù казал, че ако се отдаде изцяло на духовния живот, майка ù ще се оправи. Ще стане нормална като на младини. „Беше ми трудно да повярвам. Но се оказа, че тя наистина е страдала заради мен, заради дарбата ми. Искала е да служа на Бог“, казва Естер Браво.

Впрочем единственият човек, който разбира, че майка ù не е луда, е принцеса Даяна, която посещава всяка година Естер Браво. При едно от идванията си тя настоява да види майка ù. „Предупредих я, че е луда. Но като излезе от стаята, ми каза: „Майка ти не е ненормална, има напълно чист и ясен ум. Говорихме си на духовни теми“. Естер обаче отказва да повярва.

Двайсет години продължава вътрешната битка на духовната лечителка, разкъсвана между желанието си да води обичаен живот на млад човек, след това на съпруга и майка на шест деца, и нейното истинско духовно призвание. Когато най-сетне идва този миг и тя поставя на първо място в живота си любовта към Бог, се случва немислимото. Майка ù оздравява?!
„Купих ù легло, за да спи добре, купих ù нови дрехи. Бях толкова щастлива, но тя ми каза: „Естер, моята задача приключи и сега мога да си отида“. Пет дни по-късно жената умира. Малко преди това заръчва на дъщеря си: „Трябва да знаеш, че Бог ти е дал дарбата. Това лично Бог ми го каза. Заклевам те от днес насетне нищо лошо да не правиш и лоша дума да не казваш, дори да ти е на езика“.

По стъпките на Бог

Естер спазва обещанието си. Всяка дума и стъпка в живота ù са продиктувани от Вселенския разум. Така една след друга във Филипините никнат над тридесет църкви и параклисчета, издигнати от духовната лечителка Браво със средства, събрани от операциите, и дарения.



Естер ни показа две от тези места на вярата. Едното бе високо в планината, където пътят свършва, а пропастта отстрани е зейнала като паст на чудовище. Веднъж нейни приятели, пътуващи с автобус, за да помогнат да се изгради въпросната църквичка, падат 20 метра надолу в пропастта. Когато вестта стига до Естер, тя оперира поредния пациент. В нея е Духът, който чувайки новината... продължава да оперира. Едва по-късно вечерта, когато Естер се връща обратно в тялото си, картината се променя. Тя започва панически да звъни в полицията, в „Бърза помощ“, за да разбере какво става. Оказва се, че всички до един са живи! Разминали са се само с уплах и драскотини. „Бог ги опази!“, усмихва се Естер.

В храмовете на есперитистите, както сама се убедих, последователите на Христос се събират, за да четат текстове от Библията, да ги тълкуват, правят пророчества, споделят лични преживявания и пеят. (Ето защо в лечебницата на Браво китарата бе сложена на пиедестал.) А огромната любов, която се натрупва по време на молитвите, върши чудеса. Не само внезапни изцеления. „Всеки път, когато Китай се закани да предприеме военни действия срещу Филипините заради ламтеж за земи, ние се събираме, отиваме близо до мястото и започваме да се молим, да медитираме и да пеем“, разказва Естер. И винаги силата на любовта побеждава.
„Трябва да дойдеш с нас на мисия, при която ходим пеш нагоре в планината, за да усетиш силата на Бог. С нас са идвали здрави момчета, спортисти и всички те окапват по пътя. Не им стига въздухът. Но точно в такъв момент на пълно изтощение, ако човек се обърне искрено към Бог, той получава сила. Случва се нещо необяснимо“, споделя Естер.
Житейският път на филипинската лечителка е доказателство за това. Сутрин тя се грижи за шестте си деца, пере, готви, поддържа къщичките, в които настанява болни. След това оперира цял ден, без да подгъне крак. Когато и последният пациент си тръгне, заедно с роднини и близки товарят в колите си храна и отиват в някоя от църквите, които Естер е вдигнала. Службата продължава цяла нощ, всеки един от присъстващите е поканен да сподели преживяване, прозрение или просто да изпее песен в прослава на Твореца. Чак тогава хората се разотиват, както и Естер. Питам я: „Ти изобщо спиш ли?“, а тя се усмихва и доближава палец до показалец: „Малко“.

Това е филипинската лечителка Естер Браво – една жива светица, чийто живот е светлина за всеки,
тръгнал да търси истината.

За лечебни пътувания при Естер Браво може да се обадите на тел.: 0889 20 26 20.

Статията е публикувана в Списание 8, бр.8/2024

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас

Не се оплаквайте от децата си! Светът в теб

Не се оплаквайте от децата си!

Какво е добре да премълчаваме пред другите според чудотвореца Николай Гурянов