Подкрепете ни!




Събития16 май 2023

Деветият „Маратон на приятелството“ е тази неделя в Плевен

Най-възрастният участник за предизвикателното разстояние от 42,2 км е на рекордните за събитието 86 години

Деветият „Маратон на приятелството“ е тази неделя в Плевен


Тази неделя, 21 май, в 9 ч. сутринта ще бъде даден старт на деветото издание на „Маратон на приятелството“ в Плевен. Състезанието, което е един от малкото маратони в страната, се превърна в най-голямото и цветно спортно събитие за региона. Тази година то отново дава заявка да привлече стотици участници в широк възрастов диапазон. Сред записалите се за различните дисциплини са хора от над 16 държави, разположени на 5 континента. Очаква се на старта да застанат представители на Австралия, Беларус, Великобритания, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, САЩ, Шри Ланка, Франция, Южна Африка и, разбира се, България.

 Освен с разнообразен произход, участниците в състезанието впечатляват и със своята възраст. Най-младите, които ще се включат в специалния формат Fun Run Kids, се очаква да бъдат едва 4-5-годишни, а най-възрастният, записал се при това за предизвикателната дистанция от 42,2 км – е на рекордните за събитието 86 години.
„Създадохме традиции за девет години и Плевенският маратон на приятелството се превърна в семейно събитие и празник. Очакваме рекорден брой деца за Fun Run Kids, като само от основно училище „Васил Левски“ в града вече над 120 деца са се записали за участие в кроса. Park+, насочено към популяризиране на здравословния активен начин на живот и приобщаването на хората с увреждания, ще предложи още по-богата и разнообразна програма с игри на открито за малки и големи, от баскетбол и волейбол, мини футбол, тенис на маса до федербал, игри с кегли и много други развлекателни дейности. В маратонските дистанции има участници от над 16 националности и традиционно голяма група атлети и приятели от Румъния. И тази година с дарения ще подкрепим програмата „Готови за успех“ на фондация BCause и ще осигурим стипендия за студент в Медицински университет, Плевен“, допълва за събитието Станимира Георгиева от „Айс-Оупън“, която е съорганизатор на маратона.


Важни цели на маратона са той да насърчава активния начин на живот, да  привлича любители на спорта в регионалния северозападен град, както и да популяризира Плевен като атрактивен спортен-туристически център. Събитието тази година се провежда в седмицата на празника на Плевен (15 май) и традиционно получава силна подкрепа от местните власти, както потвърждава и заместник-кметът на града Стефан Милев: „За своите осем издания досега „Маратонът на приятелството“ в Плевен се утвърди като мащабно и вдъхновяващо събитие и затова Община Плевен с радост го подкрепя. Около 400 малки и големи състезатели, които участват ежегодно, създават истински спортен празник за нашите съграждани. Вярвам, че и за тях е удоволствие и наслада маршрутът, който Плевен предлага – в централната част и сред природните красоти на парк „Кайлъка“. За нас събитието е важно далеч не само в спортен аспект. Оценявам изключително високо включването на деца и възрастни с увреждания като доброволци на събитието, взаимното приятелското отношение и споделените емоции между тях, състезателите и зрителите. Убеден съм, че всичко това води до положителни обществени нагласи към хората със специални потребности и възможност за пълноценно социално общуване.“

Откриването на деветия „Маратон на приятелството“ в Плевен ще започне в 8:45 ч. на 21 май на сцената на централния площад „Възраждане“. Точно в 9:00 се очаква да бъде даден старт за участниците в маратона и полумаратона, пет минути по-късно за 10,55 км и щафетата, а в 9:07 ч. – за 3-километровия масов кроса „Аз мога“. Детското състезание Fun Run Kids е разделено по възрастови категории и ще започне в 9:25 ч. За 10:30 ч. е планирано награждаване на победителите от Fun Run Kids и масовия крос „Аз мога“, а след 13:30 ч. се очаква на сцената да се появят и призьорите от останалите дистанции. Между 10:45 и 13:30 ч. в зелените площи около старт-финала и на сцената всеки желаещ ще може да се включи в игрите на открито Park+.



Регистрацията за участие в деветия маратон в Плевен е отворена онлайн на уебсайта plevenmarathon.com до 17 май или до изчерпване на квотата. За децата, които се включат във Fun Run Kids, за всички участници в 3-километровия масов крос „Аз мога“,  за хората с увреждания, както и за ветераните на възраст над 60 години организаторите предлагат безплатно записване.

Деветият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: „Айс-Оупън“, фондация „Светът на Мария", Фондация „Сошъл Фючър - Jamba”, Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.

Повече информация за Маратон Плевен:
уебсайт
Facebook страница
събитието във Facebook


Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия Събития

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия

Темата е духовна свобода, просветление и съвършенство. Срокът за записване е до 7 февруари.

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“ Събития

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“

Протестите подкрепят селскостопански производители от почти всички страни в Европа