Подкрепете ни!




Събития1 декември 2023

12 документални филма, четирима чуждестранни гости, работилници и природозащитни начинания

Елате на „Дните на предизвикателствата“ от 5 до 7 декември в кино „Люмиер“!


12 документални филма, четирима чуждестранни гости, работилници и природозащитни начинания
Броени дни ни делят от старта на 18-ите „Дни на предизвикателствата“ (5 – 7 декември в кино „Люмиер“) – фестивал на културата на открито, екстремните спортове, планинския туризъм и застъпниците на природата. Организаторите от магазини „Стената“ съветват почитателите да побързат и закупят билети предварително тук.

В продължение на три дни на големия екран в кино „Люмиер“ ще можем да се насладим на съвременен подбор на филми от света на приключенското кино с най-високо качество на звука и картината. Очакват ни 12 филма – образци в документалното заснемане на открито, дело на изявени и награждавани автори като Джими Чин и Гийом Бруст, но обнадеждават и търсенията на Руслан Вакрилов.

Гостуването на американската знаменитост Конрад Анкер е повод да видим филми, белязали важни мигове от неговия живот. Първият е „Меру“ (MERU) на известния американски режисьор Джими Чин, запечатал епичния подвиг в едноименната планина Меру на триото, от което част са самият Джими Чин, Анкер и Ренан Озтюрк. Филмът от 2015 г. е считан за доказана катерачна класика, а у нас за първи път отбелязва прожекция на голям екран. Torn (2023) – биографичен портрет на великия алпинист Алекс Лоу – пък дава различна гледна точка към личността на Анкер – не само алпиниста, но и на бащата, закрилника, благодетеля.

 Едно съвсем прясно заглавие – „Див свят“ (Wild Life, 2023) – отново на Джими Чин и Елизабет Чай Вазархелий ни запознава с може би най-мащабния пример за природозащита в света: възвръщането на саваните и дивата природа в крайния юг на Патагония в диво състояние през личния проект на Дъг и Кристин Томпкинс. Визионерски е и проектът за природосъобразен туризъм, който е в ход в Маджарово, Източни Родопи, и завръщането на дивата природа там. Той е темата на филма „Кръговратът на живота в Родопите“ (2023) на награждавания френски режисьор Еманюел Рондо.

 

Тази година не са забравени почитателите на бързите води – The River Runner (2022) e филм, изследващ борбата с болестта през опита на експедиционния каякар Скот Линдгрен да пусне четирите легендарни реки, извиращи от Кайлаш. Ценителите на пещерите ще могат да гледат красиво заснетия и добре допълнен от архивни кадри за няколко прочути френски пропасти филм „Вървяхме под земята“ (On a Marche Sous La Terre, 2023) на режисьора Алекс Лопес. Многобройните ски и сноуборд маниаци пък ще си тръгнат обогатени от одисеята на група професионални ски атлети сред снеговете на Тян Шан в екзотичен Киргизстан. Тях ще видим във филма „Времеусещане“ (Chronoception, 2023) на Гийом Бруст, подкрепен от блестяща картина и звук.


По стар обичай, катерачният жанр е водещ сред темите на „Дните“. Българските заглавия с премиера в програмата са: „Доломити“ на Александър Вълчев – за постижението на Станислав Атанасов и Росен Аначков по маршрута Камилото Пелисиер (Camilloto Pellisier) и Нощна смяна  на Руслан Вакрилов - боулдър магия, издържана във впечатляваща монохромна естетика. Текстът е на Виктор Варошкин, а гласът зад кадър – на Константин Таквор. Към тях добавяме и световната премиера за една каталунска катерачна семейна история на Безименната кула на Транго (Каракорум) във филма, проследяващ първото свободно и самостоятелно преминаване на митичния катерачен маршрут „Вечен пламък“ (Eternal Flame, 2023) от испанската звезда в катеренето Еду Марин. Тази продукция, както „Времеусещане“ и „Проектът Патан“ (The Pathan Project), носят яркия почерк на своя създател – независимия филмов продуцент Гийом Бруст, който ще представи лично творбите си. 

Две важни начинания ще намерят подобаващо място в програмата на „Дните“ – кампанията за съхраняване на застрашени видове чрез закупуване на земи в Сакар планина – „Земя под ЗаКрила“ на БДЗП, и „Хижа на годината“, с над 25000 подадени гласа и близо 70 проекта в съревнование за три финансови гранта. 

Освен във филмовата програма спелеологията ще бъде застъпена и чрез представяне за мащабната спасителна акции в турската пещера Морджа, и новини за напредъка в най-дълбоката българска пещера – Колкина дупка от клуб „Под ръба“. „Академия Първа помощ“ тази година поставя ударението върху оказването на първа помощ в планината.

18-ите „Дни на предизвикателствата“ ще бъдат запомнени и с появата на велоприключенеца и журналист Герхард Чернер, подготвил за зрителите специално мултимедийно зрелище, и Давид Шамбр, автор на считаното за библия на съвременния алпинизъм издание „Златни пикели – Оскарите в алпинизма“. Шамбр ще посрещнем за премиерата на българското издание във Френския институт на 4 декември от 17 ч., а на 5-и ще го видим в разговор на сцената на кино „Люмиер“. Десетки почитатели вече запазиха своето копие от книгата. Очакваме ви на премиерата ѝ, където желаещите ще получат и автограф от автора. Изданието може да закупите с намаление по време на двете събития. След това книгата ще може да бъде открита в магазини „Стената“ и онлайн.

Златни пикели – Оскарите в алпинизма“ е преводното и допълнено за България издание на „Piolets d’or“ от Давид Шамбр и Клод Гардиен – вълнуваща ретроспекция на най-красивите, трудни и въплъщаващи духа на модерния алпинизъм изкачвания в планините на света, от 1991 г. до 2023 г. В нея ще прочетем истории за преодоляване на считани за невъзможни ледопади, стени, алпийски ръбове и за достигнати върхове в Хималаите, Каракорум, Памир, Тян Шан, Аляска, Гренландия, Йосемити и Патагония, истории за оцеляване и за надмогване на страха, затаил се в сърцата и на най-смелите. Това е колекционерско издание за пътя на над 120 алпинисти, материализация на културата на алпинизма и тържество на вечно търсещия човешки дух. Цели 384 страници стопроцентов алпинизъм и над 420 авторски снимки.

 Разпространението на духа и културата на алпинизма, привличанeто на обществено внимание и признание към най-значимите постижения на носителите на духа и на пионерите в алпинизма днес, тяхното вдъхновение и път, са основната цел на „Златни пикели“ като събитие от 1991 г. насам, но и като богато документирано и пълноценно четиво.

 „Златни пикели – Оскарите в алпинизма“ излиза на български език в тираж от точно 500 броя. Луксозният печат с твърди корици и грижовното книговезане ще спечелят сърцата на най-големите ценители на планинарската литература и историография и на книголюбителите. Издаването на творбата е лично дело на Любомир Попйорданов и издателска къща „Одисея-ин“, а преводът е на Момчил Дамянов – уважаван планински водач, катерач, автор на десетки статии и задълбочен познавач на темата. Изданието стига до българския книжен пазар с подкрепата на „Уолтопия“, „ПИК 3000“ (Petzl), Българската федерация по катерене и алпинизъм и магазини „Стената“. 

„Има хора, събития и книги, които чертаят темелите на утрешния ден, в един свят, характеризиращ се с дефицит на автентично лидерство, високи технологии и размити граници. Създаването на българското издание на „Златните пикели“ ни позволи да погледнем към предизвикателствата с очите на пионерите. Чувстваме се особено вдъхновени“, сподели Любомир Попйорданов, издател на книгата и основател на фестивала „Дни на предизвикателствата“.  

Какво още предстои в тридневната програма на „Дните на предизвикателствата“ вижте тук

Акценти от програмата: www.predizvikatelstva.com/акценти

Билети се продават в магазини „Стената“ и онлайн тук.

 

18-ите „Дни на предизвикателствата“ се осъществяват със сътрудничеството на Subaru Bulgaria, Фондация „Америка за България“, Ozone.bg, Skullcandy, Френски институт в България, Академия Първа помощ, София 2018 – Европейска столица на спорта, Български туристически съюз, 360mag.bg, Deuter, Julbo, Sigg.

Още по темата:

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш Събития

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш

В youtube канала ни днес ще можете да станете свидeтели на тази изключителна среща на двамата учители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени празници

Повишете умствената си енергия и създайте мост между науката и духовното Събития

Повишете умствената си енергия и създайте мост между науката и духовното

На 19 май д-р Емилия Караславова организира събитието „Ради“ в гр. Пловдив

Почина театралният режисьор проф. д-р Александър Илиев Събития

Почина театралният режисьор проф. д-р Александър Илиев

Той бе автор и близък приятел на Списание 8

Европейският парламент защити старите сортове семена Събития

Европейският парламент защити старите сортове семена

Дребните стопани обаче трябва да имат същите задължения като професионалните фермери

InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния Събития

InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния

Открийте какви истории разказва хлябът на 25 април 2024 г., София в Event Space 2020

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.