Подкрепете ни!




Събития11 юли 2024

Национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли

БТС събира любителите на природата, планините и туризма в България на мащабен фестивал


Национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли
От 19 до 21 юли 2024 г. в курортен комплекс „Мальовица“, на знаковата за българския планински туризъм Меча поляна, ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал. Мащабното събитие, организирано от Българския туристически съюз, има за цел да затвърди провеждането на широки туристически дейности, обичайни за движението още от създаването му през далечната 1895 година.

В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на дейния начин на живот и носители на златни значки от национално движение “Опознай България – 100 национални туристически обекта“, чиято годишна среща ще бъде част от събитието.

Програмата е наситена с привлекателни дейности и включва различни по трудност организирани преходи с водач, образователни курсове, спортни мероприятия, занимания по първа помощ, ориентиране, планинско бягане и много други. За доброто настроение са предвидени музика, игри с награди и вкусни изкушения.

Настаняването, храната и достъпът до различните прояви е напълно безплатен за всички членове на туристически дружества и притежателите на златна значка „100 национални туристически обекта“.


ЗА ИДЕЯТА

Националният туристически фестивал е насочен изцяло към дейния начин на живот. Неговата цел е чрез различните мероприятия от програмата да разпространи и насърчи досега с природата сред хора от всички възрасти, както и да повиши нивото на туристическата култура и умения. Отделно от това празникът предоставя възможност на различни компании и организации от туристическия бранш да обменят опит и да създадат нови ползотворни връзки помежду си.

Разбира се, в програмата е отделено място и за представяне на различни туристически обекти и места от цялата страна и в частност природните красоти на Рила и Мальовишка долина. Не на последно място това е събитие, което събира заедно единомишленици, живеещи с ритъма на природата и чрез пъстрата си палитра от дейности им дава възможност да изживеят един празник на туризма, след който да си тръгнат като приятели.

ПРОГРАМАТА ВКЛЮЧВА
Детски занимания
Празничните дни започват с детски образователен туристически лагер за най-малките надежди, които ще бъдат въведени с първи стъпки в планинарската култура.

Пешеходни преходи
Посетителите ще могат да се включат в организирани пешеходни походи с професионални водачи в местността на Мальовица. Трудността и натоварването ще бъдат подходящи както за най-малките приключенци, така и за по-опитни планинари.

Спорт и алпийски дейности
Търсачите на приключения и любителите на спорта ще имат възможност да се включат в различни спортни и катерачни дейности и надпревари – спортно и скално катерене, планинско колоездене, бягане и ориентиране. Насочени към децата, част от тези събития ще позволят и на подрастващите да се докоснат до вълненията от съревнованието.

Беседи и представяния
В нарочно изградена шатра, фестивалът ще посрещне известни гост-лектори, приключенци и спортисти, които ще споделят своя опит, минали и предстоящи начинания на тема алпинизъм, международен туризъм и екстремни спортове.

Образователни и приложни обучения
И през двата дни ще се провеждат курсове, свързани с планинарството: по първа помощ, катерене, ориентиране, туристическа екипировка, оцеляване, GPS и радиокомуникации и други умения. Водени от опитни специалисти и представени по достъпен начин, участието в тях ще осигури нови и полезни знания.

Музикално-развлекателна програма
Посетителите ще могат да се насладят на богатата музикална програма и да чуят изпълненията на живо на известни творци. От сцената ще звучи както рок и поп музика, така и изпълнения на туристически хорове. Водещият на събитието и DJ програмата ще допринесат за доброто настроение с много танци и забавни игри с участниците.

Храна
В обособения кът за хранене за небцето ще се погрижи майстор Ангел Ангелов, който ще забърка вкусни местни рецепти в юнашкия си тиган.

Изложбен кът
Водещи фирми ще представят туристическа екипировка и принадлежности, а туристически дружества от цялата страна ще представят възможностите за туризъм в своите краища. Всеки посетител ще може да участва в томболата за примамливи награди или да се възползва от различни преимуществени условия.


НАСТАНЯВАНЕ И ЦЕНИ

В непосредствена близост до мястото на фестивала ще бъдат обособени две отделни къмпинг зони, с осигурени санитарни възли, душове с топла вода и електричество за зареждане на устройства с ниско потребление. Пространството е осветено и е с контролиран достъп.

Всички занимания от програмата, къмпингуването и храната в рамките на фестивала са безплатни за всички членове на туристически дружества в системата на БТС, всички носители на златни значки от Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ и за деца до 7-годишна възраст.

За самостоятелни посетители пълният достъп до фестивалната програма, къмпинга и гозбите на майстор Ангелов за трите дни е на обща цена от 72 лв. За да насърчат развитието на общността, организаторите от БТС предлагат 50% отстъпка за групи над петима души при предварително записване на интернет страницата на фестивала.

Първото издание на Националния туристически фестивал се осъществява с подкрепата на Община Самоков, Дирекция „Национален парк Рила“, Министерство на спорта и к.к. „Мальовица“.

Пълната програма следете на: btsfest.bg, фейсбук и инстаграм страниците на събитието.

Днес е срещата с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш! Събития

Днес е срещата с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш!

Очакваме ви на 6 септември 2024 г. от 17 ч. във ФКЦ – Варна. Входът е свободен.

Заветът под Марагидик – десетте поляни, извор на живот Събития

Заветът под Марагидик – десетте поляни, извор на живот

Подкрепете създаването на средище на духовността в Априлци

Музика за струни Събития

Музика за струни

Нов симфоничен оркестър гостува в Дряново и с. Скалско на 31 август и 1 септември

През декември ще се проведе семинарът „Катара и Тантриара – ниво 2“ Събития

През декември ще се проведе семинарът „Катара и Тантриара – ниво 2“

Ще се направи анализ на новите послания на Съюза на Пазителите към човечеството

Аполония отбелязва 125 години от раждането на Панчо Владигеров Събития

Аполония отбелязва 125 години от раждането на Панчо Владигеров

Четиримата внуци на големия композитор ще изнесат концерт в негова памет на 30 август

Премахни твоите вътрешни бариери! Събития

Премахни твоите вътрешни бариери!

С програмата Квантов спринт ще преработиш негативните си родови парични сценарии

Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец Събития

Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец

На 1 и 2 юли 2024 г. морският град ви посреща с кинопрожекции и беседи

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс Събития

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс

Нов симфоничен оркестър ви кани на концерт на 1 юли 2024 в зала „България“

В 12 ч. се молим за мир! Събития

В 12 ч. се молим за мир!

Това свято дело не дели хората нито по религия, нито по цвят, нито от коя страна на конфликта са. Искаме всички синове да бъдат живи!

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България Събития

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България

Фондация „Йордан Камджалов“ представя в Царския Дворец Врана за трета поредна година част от музикалното бъдеще на България

3 юни – парад на 6 планети Събития

3 юни – парад на 6 планети

Юпитер, Меркурий, Уран, Марс, Нептун и Сатурн ще се построят в редичка

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8 Събития

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8

Заповядайте на 2 юни на Пролетния панаир на книгата, за да се срещнете с автора на „Завръщането на свещеното познание на катара”

Честит празник! Събития

Честит празник!

Днес за четвърти път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Открийте тайните на древните мъдреци! Събития

Открийте тайните на древните мъдреци!

На 26 май започва интензивен онлайн курс по ведическа астрология