Подкрепете ни!




Храна за щастиеДжани Ролистенова / 6 декември 2019

Месоядството – какво представлява тази екстремна диета

Пълната противоположност на веганството има много привърженици

снимка: IStock
снимка: IStock


Месоядството е най-новата тенденция в диетите и привличa вниманието на мнозина. Освен че води до бързо отслабване поради пълната липса на въглехидрати, някои твърдят, че лекува и определени болести.

Месоядната диета диета противоречи напълно на конвенционалните съвети за хранене, на които сме се учили от десетки години и за които в последните години започна да се говори, че са причинителите на умножаващите се метаболитни смущения и автоимунни заболявания. Като основна причина за това се счита употребата на захар и силно преработени храни.

Спазването на тази диета всъщност датира от хиляди години, но през последните 50 е напълно изтрита от историята. Нашите предци са били месоядни, а някои от най-дълго живелите популации са съществували изцяло чрез месоядство, много преди да бъдат въведени нови тенденции в храненето.

Този вид хранене се смята и за изключително екстремно и крайно, но пък има много привърженици, които твърдят, че благодарение на него са се излекували от иначе нелечими болести. Диетата е много мощна в борбата с горенето на мазнини, тъй като въглехидратите почти напълно отсъстват от нея.

Какво представлява месоядната диета?
Това е начин на хранене, според който се ядат само и единствено животински храни. Всичко останало е елиминирано. Това означава хранене без плодове, без зеленчуци и най-вече без въглехидрати. Може да се нарече и пълна противоположност на веганството.

При това хранене не е нужно да се следват специални стратегии за определяне на времето за хранене, контрол на порциите или преброяване на калории. За да се спазва успешно диетата, се консумират само животински продукти и се избягва всичко останало.

Месоядното хранене е изключително елементарно по отношение на избор на храни, пазаруване и приготвяне на храната. Освен това най-крайните месоядци дори консумират продуктите в напълно суров вид. Това в никакъв случай не е препоръка, а личен избор.

Но месото вдига холестерола, не е ли опасно?
От години се говори, че холестеролът е лошо нещо. Той е в запушените артерии и причинява сърдечни проблеми. И е причинен от месо. Дори лекарите ни казват, че това е така. Според защитниците на червеното месо и мазнините твърдението, че те имат връзка със сърдечни заболявания, започва с това проучване:

През 1953 г. лекар на име Ансел Кийс (1904 - 2004) констатира, че консумацията на наситени мазнини е причина за повишаването на нивата на серумния холестерол, а той, от своя страна, е виновник за сърдечно-съдовите заболявания. Неговото небезизвестно изследване „Седемте страни“ е създадено, включвайки седем страни, които впоследствие демонстрират резултатите от неговите открития за вредите от наситените мазнини.

Благодарение на това изследване излиза и т.нар. „френски парадокс”, което обозначава необяснимото за поддръжниците на тази хипотеза несъответствие между ниската заболеваемост от сърдечно-съдови болести във Франция и високата консумация на наситени мазнини там. Истината обаче е, че този парадокс съвсем не е толкова парадоксален и може да бъде наблюдаван и в други европейски държави като Англия, Австрия, Белгия, Германия, Исландия, Финландия, Холандия, Швейцария и Швеция.

В допълнение към изявленията по отношение на вредите от месо и мазнини – повечето от проучванията, доказващи тези вреди, са правени, разглеждайки резултати от консумация на преработени такива. Това включва салами, шунки, кренвирши и т.н.

За кого е подходяща месоядната диета?
Тук важат почти всички правила както и при стриктно Кето или периодично гладуване. Не се препоръчва на бременни, кърмещи, деца, хора с бъбречни заболявания, хора, които поради някаква причина трябва да намалят употребата на протеини, а такива, употребяващи силни медикаменти, не бива да правят диетата без консултация със специалист преди това.

Както и при Кето, има период на адаптация, в който се появяват неприятни симптоми като главоболие, умора, смущения в съня. При тези, вече адаптирани към кетоза, преходът към месоядната диета е много по-лесен и в някои случаи дори неусетен.

Води ли до хранителен дефицит ?
Червеното месо съдържа почти всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае, за да живее, включително желязо, цинк, селен, витамин В, витамин D, протеини и др. Единственото хранително вещество, което не съдържа, е витамин С.

Какви рискове за здравето може да има?
Фибрите не са нужни за оцеляването ни, но са плюс в поддържането на добра чревна функция. За някои хора липсата им може да има негативен ефект. В това меню няма фибри и процесът на движение в червата е доста по-муден при хранене само с месо и мазнини.

След продължителното консумиране само на месо има риск организмът да не толерира по същия начин, както преди, храни като зеленчуци, зърнени храни, лактоза или пък преработени храни. Възможен е стомашен дискомфорт при консумацията им след известно време на месоядната диета.Потенциална опасност има и за бъбреците при метаболизиране на големи количества протеин. Именно за това тази диета не се препоръчва на хора с бъбречни проблеми.

Ето и списък с храни, които могат да се консумират по време на режима:

Месо

Това трябва да е основният източник на калории и трябва да е от пасищно животно. Това е изключително важно, тъй като при тази диета разчитате изцяло на витамини и минерали от естествен източник. Меса от животни, отгледани по друг начин, могат да ви навредят! Тъй като ограничавате въглехидратите, месото с повече съдържание на мазнини е за предпочитане, за да може тялото ви да ги използва като източник на енергия.

Риба
Разрешени са сьомга, сардини, пъстърва, скумрия и сом. Стремете се към най-тлъстата риба, която можете да закупите и тя нека бъде дива (същата причина както и при месото).

Яйца
Известни също като мултивитамин в природата, яйцата са идеалното съотношение на протеини, мазнини и основни хранителни вещества, за да поддържате тялото си най-доброто в диетата на месоядството. Яйцата е важно да са от домашни кокошки, които са имали достъп до трева, насекоми и слънце.

Костен мозък
Костният бульон е чудесен източник на протеини, който също помага за здравето на червата, кожата и ставите. Някои консумират костния мозък отделно и в сурово състояние и варят костите за бульон.

Млечни
Млякото, добито от домашни пасищни животни, е технически разрешено, тъй като идва от животно. Много от месоядците обаче се опитват да поддържат приема на млечни продукти в минимум, тъй като голям процент от хората в крайна сметка развиват непоносимост.

Мазни месни хранителни продукти
Използвайте свинска мас, лой и други животински мазнини, за да готвите храната си вместо  растително масло.

Подправки
Солта, пиперът, билките и подправките са разрешени, макар повечето хора да използват само сол. Придържайте се към прости съставки, които не съдържат захар или въглехидрати.

Силно се препоръчва консумацията на вътрешности и особено на дроб, те съдържат най-голямо количество витамини. Отново обаче е важно те да са от пасищно животно!

Има някои вариации на месоядната диета, като например кето-месоядство. При този метод основата се гради на месоядното хранене, но от време на време се включват и някои зеленчуци и ядки. Месоядството може да се съчетае и с периодично гладуване. Това е изключително успешно при опити за намаляване на теглото.

Примерно меню при месояден режим
• Закуска - Яйца и бекон
• Обяд - Говеждо месо или сьомга
• Вечеря - Пържола, гарнирана с масло или жълтък
• Снакс - Пръжки или костен бульон

Тази статия не е здравен съвет и не цели да замести консултацията с лекар!
Посъветвайте се със специалист, ако сте решили да смените драстично начина си на хранене!

Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan

Още по темата:

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко Храна за щастие

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко

Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички! Храна за щастие

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!

Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването Храна за щастие

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването

Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни! Храна за щастие

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!

Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан Храна за щастие

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан

Направете си питателно брашно за вкусни печива

Не изключвайте бадемите от диетата си Храна за щастие

Не изключвайте бадемите от диетата си

Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването

За постите и смисъла Храна за щастие

За постите и смисъла

Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.

Уханието на кафето Храна за щастие

Уханието на кафето

От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри

Черният чай намалява риска от диабет Храна за щастие

Черният чай намалява риска от диабет

Древната напитка е с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект

Не пренебрегвайте бамята! Храна за щастие

Не пренебрегвайте бамята!

Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие Храна за щастие

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие

Открийте чудната сила на пчелните продукти с Пчелинъ

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора? Храна за щастие

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора?

Няколко съвета, които ще допринесат за по-доброто ви състояние

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки Храна за щастие

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки

Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето

Сол вместо захар в кафето Храна за щастие

Сол вместо захар в кафето

Учените твърдят, че има логика в странната комбинация