Как да удължим живота си
През последните години коензимът НАД+ стана популярен като мощна добавка против стареене
снимка: iStock
Какво е НАД+ ?
Никотинамид-аденин-динуклеотид (НАД+) е коензим, който се намира във всички живи клетки. Необходим е за извършване на много жизненоважни биологични процеси в тялото. Разговорно е наричан като просто НАД (без плюс). Този знак обаче има значение, тъй като терминът НАД се използва за съвместно означаване на различните форми на НАД:
молекулите НАД + и НАДХ.
НАД+ е окислител, който улавя електрони от други молекули и по този начин става редуциран.
НАДХ е редуциращ агент, който се образува от намален НАД+ и след това може да се използва за даряване на електрони на други молекули, като по този начин отново става НАД+.
По-високото съотношение НАД+ към НАДХ създава по-лесно достъпна енергия и кара клетките да произвеждат собствената си енергия по-ефективно. Изобилието от енергия от храната повишава НАДХ и понижава нивата на НАД+.
През последните няколко години НАД+ стана много популярен като мощна добавка против стареене, която е насочена към основните причини за това - недостиг на производство на енергия. НАД+ е коензим, участващ в почти всички метаболитни процеси в човешкото тяло. Без НАД+ настъпва смърт, а нивата на НАД+ намаляват с възрастта.
В речта си за Нобеловата награда през 1930 г. Ойлер-Челпин казва, че НАД+ е: „един от най-широко разпространените и биологично най-важните активатори в растителния и животински свят.“
Каква е ролята на НАД+ в човешкия организъм ?
- Метаболизмът на НАД+ контролира енергийната хомеостаза в клетките и насочва адаптивни и клетъчни реакции към промени в енергийния статус.
- НАД+ е необходим за превръщането на храната, която ядем, в енергия и използването й за свиване на мускулите, функциониране на нервите и т.н. Недостигът на НАД+ причинява хронична умора, изтощение и атрофия.
- Ниският НАД+ нарушава мозъчната функция, увеличава дегенерацията на мозъка, възпалението, телесните мазнини, умората и загубата на мускули. При мишки високи нива на НАД+ подобряват когнитивното функциониране и предпазват от Алцхаймер.
- Ниският НАД+ намалява наличието на кислород до клетките, което понижава митохондриалната функция.
- НАД+ защитава клетките от оксидативен стрес с помощта на сиртуини, които след това помагат за разрастването на кръвоносните съдове и мускулите. Сиртуините са група протеини, които често се наричат „гени на дълголетието“ поради ползата им при стареене и дълголетие. Те предпазват ДНК от увреждане и подпомагат дължината на теломерите.
За да се получи НАД+, той трябва да бъде създаден от НМН (никотинамид мононуклеотид) или чрез собствената ни ендогенна биоенергетика.
Ето как може най-просто да увеличите нивата на никотинамид мононуклеотида:
- Консумация на животински протеини. НАД+ може да се синтезира от аминокиселините триптофан или аспарагинова киселина. Животинският протеин е най-бионаличният източник на НАД+ прекурсори.
- Добавка с витамин В3 или ниацин също може да повиши нивата на НАД+. Ежедневната препоръчителна доза е 20 mg ниацин на ден, макар нови изследвания да сочат полза от много по-големи дози от това. Ниацинът може да се намери в животински храни и протеини. Ниацинът в растения или царевични продукти са по-малко бионалични и могат да не запълнят нуждите за витамин В3.
- Консумация на ферментирали храни. Ферментирали храни като кисело зеле и комбуча имат витамини от група В и повишават НАД+. Процесът на ферментация произвежда НАДХ и лактат, който създава НАД+.
- Влизане в състояние на кетоза. Кетоновите тела намаляват производството на реактивни видове кислород в митохондриите, като увеличават НАДХ окисляването в НАД+. Кетогенната диета насърчава повишаването нивата на НАД+ поради окисляване на мастни киселини и изчерпване на глюкозата. Въпреки това плодовете могат да активират ензими, които помагат за превръщането на НАДХ в НАД+. Така че някои плодове могат да бъдат добри дори при диета с ниски въглехидрати.
- Спортът, периодичното гладуване, както и горещите сауни увеличават НАД+ и сиртуин.
Балансът е важен
Както и с всичко друго, така и с повишаването на НАД+ не трябва да се прекалява. Твърде високи нива могат да нарушат съня и да предизвикат несъответствия в циркадния ритъм. Дори може да повлияе на апетита и да предизвика необичайни цикли на глад. Причината е, че при твърде високи нива на НАД+, клетките ще имат повече енергия, с която ще трябва да се справят. Ето защо целта трябва да е преобразуване на НАД+ в НАДХ, за да може да се използва за метаболитна хомеостаза.
Това може да се осъществи чрез изразходване на енергийните депа (с физически упражнения или гладуване) и презареждане с достатъчно количество калории. Този вид рециклиране поддържа баланса между анаболизъм и катаболизъм.
Какво може да намали нивата на НАД+ ?
- Хроничното възпаление и оксидативният стрес;
- Циркадните несъответствия на ритъм;
- Системното консумиране на твърде много калории повишава НАД+ и понижава НАДХ;
- Високата кръвна захар и инсули;
- Алкохолът понижава НАД+ и може да причини хронична умора.
Какви храни могат да завишат нивата на НАД+ ?
- Суровите млечни продукти са чудесен източник на никотинамид рибозид (НР), който е един от прекурсорите на НАД+;
- Мазни риби като сьомга, скумрия, сардини и пъстърва са с високо съдържание на НАД+, както и и други мастноразтворими витамини, необходими за производството на енергия;
- Хранителната мая и ферментирали храни като киселото зеле са пълни с бактерии и витамини от група В;
- Домашни птици - пилешко, пуешко, а също и тиквеното семе, имат триптофан, който завишава НАД+;
- Добавките с витамин В могат да помогнат за превръщането на B3 в НАД+. Приемът на 100-250 mg никотинамид рибозид е ефективна доза;
- Витамин D може да помогне за синтеза на витамини от група В и по този начин насърчава производството на НАД+.
Ето защо най-добрият ви залог е да опитате да получите своите витамини от група В и други хранителни вещества от най-бионаличния източник, които са животински храни като месо, риба и здравословни мазнини.
Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Още по темата:
Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет с 21%
Но за млечния – забравете!
„Жарава“подклажда празничния огън
Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря
Коледа е сладост!
Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота
Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка
Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола
Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка
Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели
Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.
Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод
Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета
Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!
Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло
Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола
Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването
Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата
(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!
Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола
Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан
Направете си питателно брашно за вкусни печива