Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола
снимка: iStock
Има четири основни типа канела – цейлонска канела (наричана още истинска канела), индонезийска канела, виетнамска канела и канела от касия. Различните съединения, в които се включва, са получени от листата, кората, плодовете и цветовете на всяко растение.
Тя влиза в медицината със способността си да регулира нивата на глюкозата в тялото, както и да намалява диастолното и систолното кръвно налягане. Ефектът на канелата върху кръвното налягане се дължи на нейните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. По-специално, метаболитният синдром често се причинява от свободни радикали и оксидативен стрес, а оксидативният стрес може също да доведе до инсулинова резистентност, предшественик на високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване.
Канелата спомага за премахването на свободните радикали. Има силна антиоксидантна активност благодарение на фенолните съединения, открити в почти всяка част от растението канела. Съединенията в канелата, наречени трансцинамалдехид и р-цимен, предизвикват противовъзпалителни ефекти, като блокират производството на възпалителни биомаркери и играят превантивна роля при развитието на високо кръвно налягане.
Освен това, много от настоящите лекарствени терапии, макар и ефективни, идват с неблагоприятни странични ефекти и често е необходимо второ лекарство за контролиране на тези странични ефекти. Много пациенти може да се нуждаят от две или повече лекарства за високо кръвно налягане, за да контролират адекватно нивата му.
На помощ идва канелата – това прекрасно творение на природата. Тя понижава холестерола при възрастни с повишена кръвна захар. Антибактериалните свойства на канеленото масло са толкова силни, че се смята за безопасно алтернативно почистващо средство в болнична среда.
Още по темата:
Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва
Въглеродният диоксид намалява киселинността на клетките
Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет с 21%
Но за млечния – забравете!
„Жарава“подклажда празничния огън
Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря
Коледа е сладост!
Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота
Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка
Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола
Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка
Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели
Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.
Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод
Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета
Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!
Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло
Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването
Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата
(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!
Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола