Подкрепете ни!




Сол вместо захар в кафето

Учените твърдят, че има логика в странната комбинация

Сол вместо захар в кафето
Повечето хора, ако изобщо рeшат да добавят нещо към кафето си сутрин, избират подсладител или млечен продукт. Избираме захарта, меда или лешниковия сироп, може би капка краве или бадемово мляко - всичко това, за да омекотим грубите, горчиви нотки на кафето. Но дали сме се сещали за сол...

Из социалните мрежи напоследък циркулира едно неочаквано предложение - към вашата ободряваща напитка да добавите малка щипка сол, вместо лъжица захар. Този трик изглежда премахва част от горчивината и акцентира върху другите вкусове, които иначе се губят в смесите.

Звучи ви странно? Не е толкова нелогично, казват учените. Отдавна е научен факт, че натриевият хлорид е изключително ефективен за потискане на горчивината в кафето и всички видове храни.

Свойството на натриевия хлорид – обикновената готварска сол – да потиска горчивината е може би причината за популярността на тази съставка за готвене по целия свят през цялата човешка история. Потискайки усещането за горчивина, което се получава от някои продукти, солта позволява на другите специфични вкусове да излязат на преден план и наистина да заблестят в кулинарния смисъл на думата.

По езика ни има различни рецептори, които са чувствителни към специфични типове вкусове. Солният рецептор е известен като епителен натриев канал или ENaC. Рецепторите за горчив вкус принадлежат към семейство, известно като TAS2Rs.

Изследване, публикувано през 1995 г., показва, че солта е ефективна за прикриване на горчивината. Учените смесили сладки и горчиви съединения и открили, че добавянето на сол прави вкуса на сместа по-сладък и по-малко горчив. Но обратният процес липсвал - горчивите съединения не потискали вкуса на солта.

Все още не е напълно ясно как действа потискането, но изследване върху мишки през 2013 г. констатирало, че докато ENaC има ниски нива на натриев хлорид, при високи концентрации солта задейства и рецепторите за кисело и горчиво. Това е така, защото се смята, че тази комбинация създава неприятен вкус, а консумацията на твърде много сол наведнъж е изключително опасна.

Но малко сол може да помогне много. Някога всяка уважаваща себе си домакиня осоляваше патладжаните, за да си пуснат те горчивия сок - тази практика вече не е необходима, тъй като горчивината е изведена от съвременните сортове. Осоляването също е популярен похват за намаляване на горчивината на брюкселското зеле.

Горчивината на кафето се появява при процеса на изпичане. При този процес се образуват съединения, наречени лактони на хлорогенната киселина, а при по-тъмно препичане - фенилиндани. Те са резултат от разграждането на хлорогеновата киселина.

Виетнам е сред местата по света, където обикновено се добавя сол към кафето, за да се подобри вкусът му. Вече посоленото кафе се обогатява с кондензирано мляко. Традицията на шведското арктическо кафе повелява добавяне към напитката на малко осолено месо или сирене. Екипажите на американския флот са пиели кафе със сол по време и след Втората световна война. 

Така че, ако не харесвате кафето си сладко или млечно, може би си струва да експериментирате с щипка сол, особено в ситуации, в които се окажете с прегоряло кафе. 

Източник

Още по темата:

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината Храна за щастие

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината

Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно Храна за щастие

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно

Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим Храна за щастие

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим

JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна Храна за щастие

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна

Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели

Пресни или замразени зеленчуци? Храна за щастие

Пресни или замразени зеленчуци?

Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества! Храна за щастие

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!

Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко Храна за щастие

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко

Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички! Храна за щастие

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!

Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването Храна за щастие

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването

Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни! Храна за щастие

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!

Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан Храна за щастие

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан

Направете си питателно брашно за вкусни печива

Не изключвайте бадемите от диетата си Храна за щастие

Не изключвайте бадемите от диетата си

Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването

За постите и смисъла Храна за щастие

За постите и смисъла

Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.

Уханието на кафето Храна за щастие

Уханието на кафето

От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри