Сол вместо захар в кафето
Учените твърдят, че има логика в странната комбинация

Звучи ви странно? Не е толкова нелогично, казват учените. Отдавна е научен факт, че натриевият хлорид е изключително ефективен за потискане на горчивината в кафето и всички видове храни.
Свойството на натриевия хлорид – обикновената готварска сол – да потиска горчивината е може би причината за популярността на тази съставка за готвене по целия свят през цялата човешка история. Потискайки усещането за горчивина, което се получава от някои продукти, солта позволява на другите специфични вкусове да излязат на преден план и наистина да заблестят в кулинарния смисъл на думата.
Изследване, публикувано през 1995 г., показва, че солта е ефективна за прикриване на горчивината. Учените смесили сладки и горчиви съединения и открили, че добавянето на сол прави вкуса на сместа по-сладък и по-малко горчив. Но обратният процес липсвал - горчивите съединения не потискали вкуса на солта.
Все още не е напълно ясно как действа потискането, но изследване върху мишки през 2013 г. констатирало, че докато ENaC има ниски нива на натриев хлорид, при високи концентрации солта задейства и рецепторите за кисело и горчиво. Това е така, защото се смята, че тази комбинация създава неприятен вкус, а консумацията на твърде много сол наведнъж е изключително опасна.
Но малко сол може да помогне много. Някога всяка уважаваща себе си домакиня осоляваше патладжаните, за да си пуснат те горчивия сок - тази практика вече не е необходима, тъй като горчивината е изведена от съвременните сортове. Осоляването също е популярен похват за намаляване на горчивината на брюкселското зеле.
Виетнам е сред местата по света, където обикновено се добавя сол към кафето, за да се подобри вкусът му. Вече посоленото кафе се обогатява с кондензирано мляко. Традицията на шведското арктическо кафе повелява добавяне към напитката на малко осолено месо или сирене. Екипажите на американския флот са пиели кафе със сол по време и след Втората световна война.
Така че, ако не харесвате кафето си сладко или млечно, може би си струва да експериментирате с щипка сол, особено в ситуации, в които се окажете с прегоряло кафе.
Още по темата:

Рибеното масло укротява агресията?
В общности, които ядат повече риба, убийствата са по-малко, сочат изследвания

Атлантическата диета е може би по-добра от средиземноморската
Те си приличат, но първата е по-простичка – яхнии, супи и варена риба

Прекаляването със здравословни добавки води към болницата
Внимавайте с куркумата, зеления чай, ашвагандата и Гарциния Камбоджа

Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва
Въглеродният диоксид намалява киселинността на клетките

Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет с 21%
Но за млечния – забравете!

„Жарава“подклажда празничния огън
Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря

Коледа е сладост!
Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели

Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета