Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан
Направете си питателно брашно за вкусни печива

снимка: iStock
Изпечените бисквити с примесено брашно от бананови кори, имали трайност три месеца при стайна температура. Въпреки че проучването разглеждало само последиците от добавянето на бананови кори към печени бисквитки, резултатите показват, че използването на брашно от бананови кори в хляб, сладкиши и тестени изделия също е добро попадение.
През 2021 г. пък е направено проучване върху вкусовите достойнства на торта с бананови кори. Станало ясно, че жълтата кора на плода осигурява естествен хранителен цвят на изпечения продукт.
Изследване от 2016 г. твърди, че заместването на до 10 процента от пшеничното брашно с такова от бананова кора може да обогати изпечения хляб с по-високо съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини.
Яденето на кората на този плод не е само здравословен вариант, но може да помогне за намаляване на хранителните отпадъци. Около 40 процента от теглото на банана е в кората му и през повечето време тази богата на хранителни вещества обвивка просто се изхвърля.

Банановите кори са наистина безполезни, когато са сурови. Но ако са приготвени правилно, се превръщат в деликатес.
Същото важи и за корите на други плодове, като нахример тази от манго, за която също беше установено, че повишава антиоксидантните свойства на сладкиша и подобрява вкуса му .
Още по темата:

Рибеното масло укротява агресията?
В общности, които ядат повече риба, убийствата са по-малко, сочат изследвания

Атлантическата диета е може би по-добра от средиземноморската
Те си приличат, но първата е по-простичка – яхнии, супи и варена риба

Прекаляването със здравословни добавки води към болницата
Внимавайте с куркумата, зеления чай, ашвагандата и Гарциния Камбоджа

Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва
Въглеродният диоксид намалява киселинността на клетките

Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет с 21%
Но за млечния – забравете!

„Жарава“подклажда празничния огън
Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря

Коледа е сладост!
Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели

Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета