(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!
Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола

снимка: iStock
Едно от най-известните изследвания проследява повече от 136 000 възрастни от 21 държави в продължение на девет години. Резултатите са поразителни: тези, които консумират поне две порции млечни продукти дневно, са имали значително по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания и смърт, отколкото тези, които избягват напълно млечните продукти. Още по-интригуващо е, че по-високият прием на млечни мазнини не повишава риска от сърдечно-съдови заболявания или смърт.
Друг анализ пък обединява данни от 16 проучвания, включващи над 63 000 възрастни. Средно за девет години хората с по-високи нива на млечна мазнина в кръвта си са имали 29% по-малка вероятност да развият диабет тип 2. Това откритие подсказва, че млечната мазнина може да бъде повече приятел, отколкото враг.
Но защо млечните мазнини могат да бъдат полезни?
Експертите имат няколко теории. Млечните продукти съдържат определени видове наситени мазнини, които могат да бъдат неутрални или дори полезни за нашето здраве. Например млечната мазнина има уникална структура, която може да помогне за контролиране на нивата на холестерола. Освен това ферментиралите млечни продукти като кисело мляко и сирене, които са богати на добри бактерии и полезни молекули, стават особено полезни за здравето.Засега изглежда разумно да се консумират три порции млечни продукти като част от една балансирана дневна дажба. И няма лошо някои от тях да са с високо съдържание на мазнини. Основното е умереността и разнообразната диета.
Още по темата:

Рибеното масло укротява агресията?
В общности, които ядат повече риба, убийствата са по-малко, сочат изследвания

Атлантическата диета е може би по-добра от средиземноморската
Те си приличат, но първата е по-простичка – яхнии, супи и варена риба

Прекаляването със здравословни добавки води към болницата
Внимавайте с куркумата, зеления чай, ашвагандата и Гарциния Камбоджа

Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва
Въглеродният диоксид намалява киселинността на клетките

Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет с 21%
Но за млечния – забравете!

„Жарава“подклажда празничния огън
Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря

Коледа е сладост!
Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели

Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета