Подкрепете ни!




НаукаТеодор Борисов, „Българска история“ / 30 декември 2015

Спортът като външна политика

Как спортните ни успехи през 80-те се превръщат в елемент от дипломацията, външната търговия и пропагандата


Продължаваме съвместната поредица с „Българска история". Всeки четвъртък разказваме по един интересен щрих от миналото. След „Фаталния полет № 402", проекта „София на три морета"битката при Онгълагероите от Илинденско-Преображенското въстание и първите стъпки на футбола в България отиваме към 80-те и спорта през Студената война.

Периодът на Студената война след средата на ХХ век се превръща в непрекъснато съревнование между СССР и САЩ и техните политическите системи. Надпреварата във въоръжаването, овладяването на Космоса и разпространението на идеологията им сред развиващите се страни намира своето естествено продължение и на спортното поле.



Олимпийските игри се превръщат в място, където атлетите от запада и социалистическия лагер влизат в директен спор за медали и международен престиж, който впоследствие е използван за пропагандиране на съответния строй. Отделните символични победи (на баскетболния СССР срещу САЩ в Мюнхен'72 и на съставения от колежани хокеен тим на американците срещу съветските звезди в Лейк Плесид'80) скоро прерастват в открита конфронтация с политически оттенък, каквото е последователното бойкотиране на летните игри в Москва'80 и Лос Анджелис'84. В определени случаи обаче спортът може да се използва и като повод за разведряване на двустранните отношения. Такъв е случая с т.нар. пинг-понг дипломация от началото на 70-те години, при която размяната на състезатели по тенис на маса между САЩ и Китай бележи нов етап в политиката на двете страни, достигнал своята кулминация с посещението на американския президент Ричард Никсън в азиатската страна между 21 и 28 февруари 1972 г.

В сравнение с останалите социалистически страни България сравнително късно осъзнава пропагандното значение на спорта и макар че първото решение на Политбюро на ЦК на БКП „за решително повишаване на спортното майсторство" датира от 1952 г., реалните резултати идват десетилетие по-късно. Родните спортисти постепенно се изкачват в олимпийската ранглиста – от 18-о място в Мексико'68 с едва 9 медала (2 от които златни), на игрите в Монреал'76 те вече са седми с 22 медала (6 златни). Именно в този период българската държава осъзнава активите, които спортът може да донесе в идеологически план, и го включва като неразделна част от външната политика. Това личи и от Заключителния акт от Хелзинки, подписан на 1 август 1975 г. от ръководителите на 35 държави (33 от Европа, САЩ и Канада), които в продължение на две години участват в Съвещанието по сигурност и сътрудничество в Европа. На него са създадени групи за обсъждане на три типа въпроси, известни като трите кошници:
– въпроси на сигурността в Европа
– сътрудничество в областта на икономиката, науката, техниката и околната среда
– сътрудничество в хуманитарната и други области.

Именно в последната се включва и специален параграф, посветен на спортните контакти. В него се казва, че „с цел разширяване на съществуващите връзки и сътрудничество в областта на спорта на участващите държави ще се насърчават контактите и обмена от този тип, включително спортни срещи и състезания от всякакъв вид, въз основа на установените международни правила, разпоредби и практики." Финалният вид на този пасаж е оформен на база на проектите на българската и полска делегация, предложени съответно на 5 юли и 19 септември 1973 г. При срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Белград България представя свое предложение за сътрудничество в областта на спорта на 11 ноември 1977 г., но думата „спорт" не се споменава нито във финалния документ от 8 март 1978 г., нито на последвалата Мадридска среща (1980-83).

За новата обвързаност на българската външна политика със спорта говори и заповед на министъра на външните работи Петър Младенов от 3 октомври 1975 г., разпратена до всички посолства в чужбина. В нея се посочва, че „във всяко посолство трябва да бъде определен дипломатически сътрудник, който да отговаря и по въпросите на физкултурата и спорта". Неговите основни задължения са „да оказва всестранно съдействие за по-нататъшното разширяване и развитие на спортното сътрудничество на НРБ със съответната страна", „да оказва съдействие за пропагандиране успехите на НРБ в спорта" и „да оказва съдействие за изпълнение на дългосрочните договори, там където има сключени такива". Не по-маловажни задачи са следенето и изпращането на информация по основни спортни проблеми, както и следенето на публикации за спорта в България в чуждестранната преса, които следва да попаднат в бюлетини, изпращани на всяко тримесечие. Създаден е проучвателен план, в който съответният дипломат практически трябва да направи пълно разузнаване на съответната страна от спортна гледна точка – бюджет за олимпийска подготовка, форми за стимулиране на спортистите и резултатите им в 12 вида спорт, където ще са пряка конкуренция на българите за медали. Не е пропуснат и чисто пропагандният момент, дефиниран в точката „при крупни прояви да съставя комплексни програми и да прави всичко необходимо, съобразно характеристиката на обстановката и възможностите в дадената страна за съчетаването на тези прояви с провеждането на ефективна информационна пропаганда и културна дейност". За целия период до 1989 г. единственото посолство, което ще се стреми да изпълни напълно последната препоръка, е това във Виена, което се опитва да съчетае началото на зимните олимпийски игри в Инсбрук през 1976 г. с приемането на популярната Тракийска изложба, но техните усилия са безрезултатни.



Петър Младенов

По реда на приоритетите спортната дипломация по нищо не се различава от тази на голямата политика – „близки връзки със СССР и останалите социалистически страни, добри отношения с балканските съседи и развиващите се страни, активизиране на контактите с капиталистическите страни." Началният етап на сътрудничество в областта на спорта е включването на тази област в спогодба, обикновено регулираща проблемите на културните и научни връзки между България и съответната страна. На базата на нея впоследствие се подписва протокол за сътрудничество в областта на спорта, в който ясно се фиксират задълженията на двете страни. На базата на него се изготвят ежегодни планове за спортен обмен, където са посочени състезанията или двустранните срещи. Основният стремеж, по подобие на плановете в останалите обществени сфери, е реципрочността, която в случая със спорта обаче става практически неосъществима.

Логично, най-сериозните контакти на България са със СССР и останалите социалистически страни. Според плановете на БСФС от края на 70-те и началото на 80-те години средно между 62 и 66% от участията на български спортисти са свързани със страни от Източния блок. Една от най-разпространените форми в това отношение е провеждането на спортни прояви с участие на ведомствените спортни дружества – на министерство на вътрешните работи, на отбраната, студентските, железничарски клубове и др. По време на бойкота на олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г страните от социалистическия лагер организират алтернативните състезания - „Дружба“, провеждащи се в 9 държави. България е домакин на турнирите по волейбол (жени), свободна борба, художествена гимнастика и лека атлетика и завършва на трето място в генералното класиране със 75 медала (21 златни, 25 сребърни и 29 бронзови). 

Решението за неучастието на СССР е обявено официално на 8 май 1984 г., а само ден по-късно на пленум Българския олимпийски комитет става първата спортна организация, подкрепила бойкота. Като основна причина за това се посочва, че „в Лос Анджелис се създават условия, при които се активизират различни политически, екстремистки, религиозни, в т.ч. и антибългарски групировки, които със своята враждебност срещу СССР, Народна република България и другите социалистически страни създават заплаха за сигурността на спортистите и ненормална обстановка за провеждане на игрите." Развоят на събитията обаче вече е предопределен, след като близо месец по-рано ЦК на КПСС изпраща писмо до българските си колеги, в което анонсира предстоящото си решение.

Нормативните документи за сътрудничество между България и останалите социалистически държави са оформени непосредствено преди или след Заключителния акт от Хелзинки – 1973 – с ГДР и Румъния, 1974 – СССР, Полша, Куба, Виетнам и Югославия (част от Движението на необвързаните държави), 1975 – Монголия, 1976 – Унгария, 1978 – Чехословакия, 1979 – Лаос. С изключение на азиатските страни и Югославия във всеки от останалите случаи се създава смесена комисия от двете сътрудничещи си страни, която в регламентиран от спогодбата период се събира, за да определи следващия спортен обмен. Генералната политика на социалистическия лагер по отношение на спорта се решава на съвещания на ръководителите на спортните организации. Главната цел, поставена пред функционерите, е да заемат колкото е възможно по-голям брой ръководни постове в отделните международни спортни федерации. На форумите се обсъжда и политиката на източния блок към „реакционните" ръководители, както и отношението им към определени държави. В определени случаи тяхното лоби успява да наложи своето решение, както става с недопускането на ЮАР до Световното първенство по спортна гимнастика във Варна през 1974 г. заради политиката на апартейд от страна на управляващото бяло малцинство. В навечерието на домакинството на България на Универсидата през 1977 г. външната политика се сблъсква с вътрешния ред на спортните организации. По поръка на Петър Младенов е направено всичко възможно до игрите да не бъдат допуснати Южна Корея, Чили, Нова Зеландия и Тайван. Ръководството на БСФС обаче получава недвусмислено предупреждение от президента на Международната федерация за университетски спорт Примо Небиоло, според което всички страни членки на организацията трябва да вземат участие, като недопускането им от организаторите води до автоматично отнемане на домакинството. Така всички страни все пак са допуснати до надпреварата.

Системата на Балканските първенства в дадените спортове има своите традиции преди Втората световна война, като още тогава тя надхвърля рамките на чисто спортното състезание и се превръща в инструмент за пропаганда. Сближаването с Гърция, Турция и Югославия в началото на 60-те години съвпада с възстановяването на някои балкански турнири като футболното първенство за клубни отбори (1962 г.), което стимулира двустранните спортни отношения. Стимулират се и проявите между съседни селища от двете страни на границата, както и побратимени градове. В цялостен спортен план България превъзхожда своите съседи, поради което след успешното представяне на олимпийските игри в Монреал'76 турската преса чистосърдечно признава, че системата на спорт в нейната северна съседка може да служи за пример. От своя страна Гърция става една от първите страни, където е позволено на български футболисти да играят след навършване на 28 години. Ситуацията се променя в средата на 80-те години след Възродителния процес. В резултат на него няколко български спортисти от турски произход търсят бъдеще в родината на предците си. Най-популярен е случаят с щангиста Наум Шаламанов, известен с прозвището Джобния Херкулес, който постига най-големите си успехи за Турция като Наим Сюлейманоглу. Бягството му е използвано от премиера Тургут Йозал, който осиновява спортиста като част от антибългарската пропаганда, а единственият дивидент на България от случилото се е платените от турска страна 1,75 млн. долара за получаване на състезателните му права. 

Изпращането на волейболни специалисти в Италия през 70-те години поставя началото на българското присъствие на запад, като в началото на следващото десетилетие към него се включват и представителите на другите популярни колективни спортове – футбол и баскетбол. Според регламента обаче фирмите „Техноимпекс" и „Спорткомерс", осигуряващи одобрението на дадена кандидатура за съответната страна, трябва да договорят условия, според които дадения спортисти или специалист не може да взема заплата, по-голяма от тази на българския посланик в дадената държава, а разликата отива в БСФС. В много случаи чуждестранните клубове не са запознати с тази практика и трябва да раздават на спортистите допълнителни пари под формата на премии, които не са част от договора. Показателен е случая с американският баскетболен „Финикс Сънс“, който през 1985 г. привлича българина Георги Глушков и превежда цялата му годишна заплата в България.

В резултат на обмена с развиващите страни към тях заминават треньори по „българските" спортове борба, вдигане на тежести и художествена гимнастика, а чуждестранните специалисти пристигат в страната само на стаж. Въпросът със спортистите е същият, те се готвят за големи спортни състезания на територията на страната. В навечерието на олимпийските игри в Москва'80 в страната са приети спортисти и треньори от Алжир, Либия, Тунис, Мароко, Сирия, Ангола, Мозамбик, Нигерия, Танзания, Етиопия, Гана, Бенин, Того и др. Част от тях получават и възможност да се лекуват безплатно в български болнични заведения. Особено чувствителен е въпросът със снабдяването на нуждаещите се страни със спортна екипировка. Според данни на БСФС от 1976 г. само арабските държави са получили спортни пособия за 500 000 лв., като са удовлетворени едва 10% от молбите. В същото време самата БСФС има проблеми с набавянето на спортни уреди и екипировка, като според отчета за 1979 г. за внос на уреди от социалистически и капиталистически страни са дадени 888 586 лв., а за екипировка – 846 825. 



Тодор Живков на среща с българските спортисти в олимпийското градче в Москва - 1980 г.

Разбира се, тази щедра подкрепа от българска страна има своята изгодна за политиката на Комунистическата партия страна. Именно в развиващите се страни честването на важни за режима годишнини като 1300 години България, 40 години от 9 септември и 100 години от рождението на Георги Димитров могат да се разгърнат в пълен пропаганден мащаб. Така например по повод на последното събитие през 1982 г. във Венецуела се провеждат специални спортни състезания. За 1300-годишнината от основаването на българската държава пък в Шри Ланка се провежда волейболен турнир. В някои страни се реализира идеята за Дни на българския спорт, а изкачването на първия осемхилядник от българин (Лхотце от Христо Проданов на 30 април 1981 г.), преминало под знака на „1300 години България", става възможно след тежки преговори с правителството на Непал. 

В материален план най-голяма възвращаемост на вложените средства страната има по линия на Българския спортен тотализатор. Организацията успява да създаде игри на сходен принцип в Сингапур (1968), Малайзия (1969) и Судан (1975). На базата на решението на Секретариата на ЦК на БКП от 16 януари 1973 г. за реализирането на конвертируемата валута за нуждите на БСФС тотализаторът засилва контактите си в редица африкански страни като Гана, Нигерия и Етиопия. Дори неговият френски еквивалент иска справка за досегашната му дейност с цел сътрудничество.

Периодът на 1975-1989 година се характеризира с активното използване на успехите на българския спорт за нуждите на външната политика, водена от БКП. В резултат на Заключителния акт от Хелзинки международните контакти на ръководния спортен орган БСФС се увеличават и в навечерието на 1989 г. са подписани договори за спортни сътрудничество с над 100 страни, България има 89 представители в различните международни федерации. Липсата на реципрочност в контактите с развиващите се страни дава краткосрочно добри резултати, но години след идването на демократичния режим някои от същите държави вече инвестират сериозни средства в спорта и, уви, са задминали България в световната спортна йерархия...

Източник: Българска история
Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше Наука

Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше

40 учени излязоха с декларация да се отнасяме внимателно към насекоми, влечуги и мекотели, за да не нараним чувствата им

Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си