Подкрепете ни!
Здраве31 март 2021

Неваксинирани в Израел апелират за спазване на правата на човека

Привилегиите на „зеления паспорт" са медицински апартейд, казват недоволните

Снимка: Youtube
Снимка: Youtube
Израел започна да премахва ковид ограниченията още от 21 февруари, но само за ваксинирани или преболедували COVID-19, според Министерството на туризма на страната, пише сайтът „Новини Лондон". Само притежателите на „зелени (имунизационни) паспорти” ще имат право да посещават спортни зали, басейни, фитнес-клубове, хотели (вече и ресторанти), културни обекти и събития. Този документ ще бъде необходим и за отдих в курортите на Мъртво море. Израел преди месец преговаря с Гърция за обмен на туристи от двете страни, които са ваксинирани вече два пъти. Същата нота е изпратена и като предложение към българското Министерство на външните работи.
Но защитниците на правата на човека реагираха остро на разделението на обществото на „ваксинирани" и „неваксинирани".  

Преди двайсетина дни едно видео разбуни аудиторията на Youtube, събра над 1,3 млн. гледания, коментарите са над 20 хиляди - предимно на хора, недоволни от привилегиите, получени от техните съграждани, които вече имат и двете дози от ваксината против коронавирус. Израелската гражданка Илана Рейчъл Даниел отправи емоционален призив за помощ от Йерусалим. Правителството се опитва да ваксинира цялото население - включително бременни жени и малки деца, казва Илана. „Гражданските права са оставени настрана и хората могат да участват отново в обществото само след ваксинация“ - изплака тя пред Флавио Паскино в студиото на BLCKBX, по-късно и в аудио клип в Telegram. Илана говори за Зеления паспорт, Гривната на свободата, иРНК ваксината и нарушенията на човешките права.
„По същество за една нощ те създадоха граждани от втора класа - това е истински медицински апартейд, който забранява на здравите, спазващи закона, плащащи данъци граждани да изповядват правата си, ако не участват в този експеримент. Толкова е просто. На нас буквално ни казаха, че има хора, които са изгонени от хоровете, в които пеят, от общността, в която членуват, от басейните, от спортните зали." 
Според активистката за нарушенията на правата на човека в Израел трябва да се шуми силно и да се привлече вниманието на световната общественост. (Илана Рейчъл е здравен съветник и ПР на новата политическа партия (Rappeh). Към момента групите във фейсбук в подкрепа на партията са блокирани и излъчването на множество изявления на Рейчъл в различни медии и онлайн платформи е спряно.)  

Зад нея застава Националният информационен център за ваксини (NVIC). Това е американска благотворителна образователна организация с нестопанска цел, основана през 1982 г. NVIC стартира движението за безопасност на ваксините и информираното съгласие в САЩ в началото на 80-те години и е най-старата и най-голямата пациентска организация, която се бори за безопасността на ваксините и действа активно за информираното съгласие за защита в системата на общественото здраве.

„Надявам се на най-доброто. Трябва да се съберем всички и да действаме заедно, защото само така наистина можем да спечелим. Ясно е, че правителства се страхуват. Те имат най-много, те имат богатството на империи зад гърба си. Но хората вече осъзнават, че заедно ние сме много и сме силни, а правителствата са малки и нямат нищо. Няма да се откажем от надеждата да си върнем живота обратно. Бъдете просто хора по един красив начин, който да се противопостави на болезнените разделения, на които ни подложиха" - казва Рейчъл пред BLCKBX.


В краткия вариант на протестното видео са показани и други млади хора, които с болка и уплах разказват за гривните на глезена или китката, които ще ограничат свободното движение, за това, че неваксинираните няма да бъдат допускани на зрелостни изпити, ще загубят работата си, въпреки че са здрави.

„Даваме на израелските граждани, нулево информирано съгласие, нулева способност да направим анализ на ползата от риска. Няма дори възможност за хората да разберат за какво се записват" - твърди Рейчъл.

Според нея хората са в паника и се подлагат безропотно на ваксинация без да са наясно какво точно съдържа ваксината. Една ефективна ваксина се разработва поне за 10 години, а тази не е излизала никога извън лабораторията, това сега е масов експеримент, казва тя. Защо на хората не се обяснят и недостатъците й, неяснотите около въздействието й за организма - никой не отговаря на тези въпроси. Според активистката на Rappeh хората безропотно се съгласяват да се ваксинират без да имат никаква надеждна информация и гаранция за здравето си, защото са уморени и измъчени от локдауните, от изолацията и социално-икономическата криза. Те искат да имат свободите, които са имали и преди, и са готови да платят високата цена, която им предлага правителството. Бъдещето никога не е било по-непрозрачно, споделя Рейчъл. 

Интересно
В Израел има „Закон за хората, пострадали от ваксини", приет през 1989 г. Държавата Израел застрахова от евентуални щети от ваксината всички, които са си направили ваксина и тези, които са били в контакт с тях. Исковете се обсъждат от експертна комисия с цел да се установи причинно-следствената връзка между ваксината и нанесената щета. Ако това се докаже се дават проценти за инвалидност според регламентираното в член 61 на "Закона за националното застраховане", пише сайтът health.gov.il

Още по темата:

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве Здраве

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве

34% са развили психиатрични или неврологични диагнози след шест месеца

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки! Здраве

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки!

Водата, заредена с GANS anti-virus, стартира в организма процеси на самоконтрол, саморегулация и самоизцеление

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“ Здраве

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“

Национална информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета Здраве

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета

Лекари и учени ще наблюдават малчуганите една година за странични реакции

Пробиотици за дома Здраве

Пробиотици за дома

Флакони с добри бактерии пречистват въздуха и повърхностите, ароматизират и пазят от алергии

„Щастливо“ коремче от самото начало Здраве

„Щастливо“ коремче от самото начало

Защо първите 1000 дни са толкова важни?

Защо и как да спим и живеем по-добре? Здраве

Защо и как да спим и живеем по-добре?

Практическа помощ с етерични масла за Световния ден на съня

Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота Здраве

Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота

Практически указания на Vita Rama за здраве и разцъфтяване на човешките добродетели

Учени сътвориха нов тест за COVID-19 - с духане към сензор Здраве

Учени сътвориха нов тест за COVID-19 - с духане към сензор

Той е толкова точен и надежден, колкото сега използваните, но е много по-бърз от тях

Поленът може да повиши риска от COVID-19 дори ако нямате алергии Здраве

Поленът може да повиши риска от COVID-19 дори ако нямате алергии

Кашлянето и кихането са симптоми както на алергия, така и на някои от леките случаи на зараза с коронавирус

Има ли връзка между кръвната група и риска от зараза с COVID-19 Здраве

Има ли връзка между кръвната група и риска от зараза с COVID-19

Хипотези: по-опасна е инфекцията за хората с кръвна група А, при нулева група - намален риск

Витасин - Натурална българска грижа за кожата Здраве

Витасин - Натурална българска грижа за кожата

Всяко кремче е напълнено на ръка и всяка кутийка затворена от семейство Ташеви

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature Здраве

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature

С правилно подбрани натурални извлеци и съставки вашата кожа получава всичко, което ù е нужно, за да е свежа, подхранена и неустоима

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата! Здраве

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата!

Авторът на „Болестта като път" не яде месо от 50 г., препоръчва „миротворна" храна и укрепване на имунната система

Ваксини Covid-19: етични, правни и практически съображения Здраве

Ваксини Covid-19: етични, правни и практически съображения

Съвет на Европа: Ваксинацията НЕ е задължителна и никой не е подложен на политически, социален или друг натиск да се ваксинира