Подкрепете ни!
COVID-1931 март 2021

Неваксинирани в Израел апелират за спазване на правата на човека

Привилегиите на „зеления паспорт" са медицински апартейд, казват недоволните

Снимка: Youtube
Снимка: Youtube
Израел започна да премахва ковид ограниченията още от 21 февруари, но само за ваксинирани или преболедували COVID-19, според Министерството на туризма на страната, пише сайтът „Новини Лондон". Само притежателите на „зелени (имунизационни) паспорти” ще имат право да посещават спортни зали, басейни, фитнес-клубове, хотели (вече и ресторанти), културни обекти и събития. Този документ ще бъде необходим и за отдих в курортите на Мъртво море. Израел преди месец преговаря с Гърция за обмен на туристи от двете страни, които са ваксинирани вече два пъти. Същата нота е изпратена и като предложение към българското Министерство на външните работи.
Но защитниците на правата на човека реагираха остро на разделението на обществото на „ваксинирани" и „неваксинирани".  

Преди двайсетина дни едно видео разбуни аудиторията на Youtube, събра над 1,3 млн. гледания, коментарите са над 20 хиляди - предимно на хора, недоволни от привилегиите, получени от техните съграждани, които вече имат и двете дози от ваксината против коронавирус. Израелската гражданка Илана Рейчъл Даниел отправи емоционален призив за помощ от Йерусалим. Правителството се опитва да ваксинира цялото население - включително бременни жени и малки деца, казва Илана. „Гражданските права са оставени настрана и хората могат да участват отново в обществото само след ваксинация“ - изплака тя пред Флавио Паскино в студиото на BLCKBX, по-късно и в аудио клип в Telegram. Илана говори за Зеления паспорт, Гривната на свободата, иРНК ваксината и нарушенията на човешките права.
„По същество за една нощ те създадоха граждани от втора класа - това е истински медицински апартейд, който забранява на здравите, спазващи закона, плащащи данъци граждани да изповядват правата си, ако не участват в този експеримент. Толкова е просто. На нас буквално ни казаха, че има хора, които са изгонени от хоровете, в които пеят, от общността, в която членуват, от басейните, от спортните зали." 
Според активистката за нарушенията на правата на човека в Израел трябва да се шуми силно и да се привлече вниманието на световната общественост. (Илана Рейчъл е здравен съветник и ПР на новата политическа партия (Rappeh). Към момента групите във фейсбук в подкрепа на партията са блокирани и излъчването на множество изявления на Рейчъл в различни медии и онлайн платформи е спряно.)  

Зад нея застава Националният информационен център за ваксини (NVIC). Това е американска благотворителна образователна организация с нестопанска цел, основана през 1982 г. NVIC стартира движението за безопасност на ваксините и информираното съгласие в САЩ в началото на 80-те години и е най-старата и най-голямата пациентска организация, която се бори за безопасността на ваксините и действа активно за информираното съгласие за защита в системата на общественото здраве.

„Надявам се на най-доброто. Трябва да се съберем всички и да действаме заедно, защото само така наистина можем да спечелим. Ясно е, че правителства се страхуват. Те имат най-много, те имат богатството на империи зад гърба си. Но хората вече осъзнават, че заедно ние сме много и сме силни, а правителствата са малки и нямат нищо. Няма да се откажем от надеждата да си върнем живота обратно. Бъдете просто хора по един красив начин, който да се противопостави на болезнените разделения, на които ни подложиха" - казва Рейчъл пред BLCKBX.


В краткия вариант на протестното видео са показани и други млади хора, които с болка и уплах разказват за гривните на глезена или китката, които ще ограничат свободното движение, за това, че неваксинираните няма да бъдат допускани на зрелостни изпити, ще загубят работата си, въпреки че са здрави.

„Даваме на израелските граждани, нулево информирано съгласие, нулева способност да направим анализ на ползата от риска. Няма дори възможност за хората да разберат за какво се записват" - твърди Рейчъл.

Според нея хората са в паника и се подлагат безропотно на ваксинация без да са наясно какво точно съдържа ваксината. Една ефективна ваксина се разработва поне за 10 години, а тази не е излизала никога извън лабораторията, това сега е масов експеримент, казва тя. Защо на хората не се обяснят и недостатъците й, неяснотите около въздействието й за организма - никой не отговаря на тези въпроси. Според активистката на Rappeh хората безропотно се съгласяват да се ваксинират без да имат никаква надеждна информация и гаранция за здравето си, защото са уморени и измъчени от локдауните, от изолацията и социално-икономическата криза. Те искат да имат свободите, които са имали и преди, и са готови да платят високата цена, която им предлага правителството. Бъдещето никога не е било по-непрозрачно, споделя Рейчъл. 

Интересно
В Израел има „Закон за хората, пострадали от ваксини", приет през 1989 г. Държавата Израел застрахова от евентуални щети от ваксината всички, които са си направили ваксина и тези, които са били в контакт с тях. Исковете се обсъждат от експертна комисия с цел да се установи причинно-следствената връзка между ваксината и нанесената щета. Ако това се докаже се дават проценти за инвалидност според регламентираното в член 61 на "Закона за националното застраховане", пише сайтът health.gov.il

Още по темата:

Любители на свободата от всички краища на земята се заселват в Мексико COVID-19

Любители на свободата от всички краища на земята се заселват в Мексико

Новите заселници се радват, че там няма задължителни ваксинации и маски, зелени сертификати и дистанционно обучение

3861 са съобщенията за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини COVID-19

3861 са съобщенията за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини

МЗ: Няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход

До хоспитализация стигат 0,32% от ваксинираните и 0,89% от неваксинираните COVID-19

До хоспитализация стигат 0,32% от ваксинираните и 0,89% от неваксинираните

Министерство на здравеопазването отговаря на адвокат Валентин Савов, завел дело срещу заповедта за въвеждане на зелен сертификат

Таен доклад уличава САЩ в създаването на коронавируса COVID-19

Таен доклад уличава САЩ в създаването на коронавируса

Според Project Veritas д-р Фаучи е отпуснал средства за експерименти, свързани с SARS CoV-2

Проф. Е. Кимрон: „Министерство на здравеопазването, време е да признаем провала“ COVID-19

Проф. Е. Кимрон: „Министерство на здравеопазването, време е да признаем провала“

Икономиката, която разрушихте, децата, чието образование унищожихте – те са допълнителните жертви в резултат само на вашите действия

EMA: Има риск за имунитета поради честа реваксинация срещу коронавирус COVID-19

EMA: Има риск за имунитета поради честа реваксинация срещу коронавирус

Според индийски епидемиолог 80% от хората няма да разберат, че носят Omicron

Китайски учени: Omicron може да е скочил от човек към мишка и обратно COVID-19

Китайски учени: Omicron може да е скочил от човек към мишка и обратно

Бил Гейтс се надявал да има нови, по-ефективни и по-трайни ваксини

Израел в паника заради Omicron COVID-19

Израел в паника заради Omicron

На всяка трета секунда се поръчват антигенни тестове за доставка до дома

Нов препарат ефективно ще бори коронавируса в първия ден COVID-19

Нов препарат ефективно ще бори коронавируса в първия ден

Учени от университета в Хелзинки работят усилено върху лекарството TriSb92

Съдът задължи FDA да предоставя по 55 000 страници от документация на Pfizer за ваксината COVID-19

Съдът задължи FDA да предоставя по 55 000 страници от документация на Pfizer за ваксината на месец

FDA даде лиценз на ваксината за 108 дни, а искаше да пусне всички данни за нея едва през 2076 г.

Citigroup уволнява неваксинирани служители COVID-19

Citigroup уволнява неваксинирани служители

Това е първата голяма институция на Уолстрийт, която прилага най-строгите мерки за ваксинация

SSI: Можем да си върнем нормалния живот след два месеца COVID-19

SSI: Можем да си върнем нормалния живот след два месеца

Епидемиологът Тайра Гроув Краузе: Разпространението на щама омикрон ще ускори края на пандемията

FDA разреши хапчето на Pfizer против COVID-19 COVID-19

FDA разреши хапчето на Pfizer против COVID-19

Според агенцията - помага, ако се пие през първите 5 дни от появата на симптомите

Всеки пристигащ у дома си австралиец отсяда задължително в Хауърд Спрингс COVID-19

Всеки пристигащ у дома си австралиец отсяда задължително в Хауърд Спрингс

2500 долара е таксата за 14 дни минаване през карантина, глобата за беглец е 5000 долара