Подкрепете ни!
Здраве11 юли 2022

Шведска компания изобрети хапче против махмурлук

Учените обаче са скептични

худ. Пабло Пикасо
худ. Пабло Пикасо


Нова хранителна добавка против махмурлук току-що излезе на пазара в Обединеното кралство. Производител е шведската фирма Myrkl, която го рекламира като „хапчето преди пиене, което действа".

Твърди се, че хапчето разгражда до 70 процента алкохол след 60 минути. Това означава, че ако някой изпие 50 мл 40-процентова алкохолна напитка, която съдържа 20 мл чист алкохол, едва 6 мл от алкохола ще попаднат в кръвта му. Все едно човек да изпие само 15 мл алкохол. Щом обаче намалява количеството алкохол, абсорбирано от тялото, намаляват и краткосрочните ефекти на алкохола като еуфория и понижена тревожност.

Производителят препоръчва да се приемат две хапчета един до 12 часа преди консумация на алкохол.
Пробиотичната добавка съдържа две полезни за червата бактерии – Bacillus subtilis и Bacillus coagulans – произведени от ферментирали оризови трици. Тези бактерии естествено разграждат алкохола до вода и въглероден диоксид.

Киселинноустойчива капсула предпазва бактериите от естествените киселини на стомаха, така че те да могат да достигнат до червата, където повечето алкохол се абсорбира в кръвта.

Какво казва науката

Хапчето е насочено към тези, които не искат махмурлук след солидна почерпка предишната вечер. Но могат ли тези хапчета наистина да предотвратят махмурлука?

Махмурлукът се дължи главно на дехидратиращия ефект на алкохола, който може да причини главоболие. Директният ефект на алкохола върху стомаха причинява болки в коремната област и гадене.

Ако в организма попадне по-малко количество алкохол, рисковете от дехидратация са по-малки. Но тъй като хапчетата действат само след като алкохолът е преминал през стомаха към червата, те няма да спрат ефекта на алкохола върху стомаха.

Доказателствата за ефекта на поредното „вълшебно" хапче се основават на едно единствено публикувано изследване. 24 души били разделени на произволен принцип. Хората били помолени да приемат по две хапчета в продължение на седем дни. На едната група учените дали Myrkl, на другата - плацебо.

След това участниците в експеримента пили малко количество алкохол (между 50 и 90 мл), определено според теглото им. През следващите два часа е тествано нивото на алкохол в кръвта им.
Изследователите установили, че през първите 60 минути количеството алкохол в кръвта било със 70 процента по-ниско при тези, които са получили Myrkl в сравнение с групата с плацебо.

Въпреки че това проучване е добре проектирано, няколко проблема правят резултатите по-слаби. Първо, изследователите отчитат резултати само от 14 от 24-те души, тъй като десет са имали по-ниски нива на алкохол в кръвта в началото.

Второ, резултатите варират между различните хора, което намалява точността на изследването. И трето, изследователите са тествали седемдневно лечение преди едно питие, но компанията препоръчва само две хапчета един до 12 часа преди да изпиете каквото и да е количество.

Проучването също оставя много въпроси без отговор. Действа ли хапчето при хора, които не са млади, здрави и бели, каквито са участниците в изследването? Действа ли при хора с чревно или чернодробно заболяване? Има ли разлики в ефекта на хапчето при мъжете и жените? Какво се случва, когато храната и алкохолът се приемат заедно? Лекарствата променят ли действието на хапчетата?

Вече е известно, че нивата на полезните чревни бактерии се променят от хронични заболявания и начина на живот (пушене, редовна консумация на алкохол и диета). Известно е също, че алкохолът се абсорбира по различен начин в зависимост от теглото, пола, физическата активност и консумацията на храна. Тези фактори могат да намалят или увеличат ефекта на полезните бактерии в хапчетата Myrkl.

Пробиотиците са безопасни и широко достъпни. Те могат да бъдат закупени като много други продукти в различни супермаркети и магазини за здравословни храни. Двете бактерии в хапчетата Myrkl също вероятно са безопасни за повечето хора.

И все пак пробиотиците, давани на хора със заболявания, могат да нарушат естествения баланс на полезните чревни бактерии, причинявайки инфекция или чревни симптоми .

Хапче преди пиене за предотвратяване на махмурлука на следващия ден определено би било от полза за някои хора. Въпреки това, с всички въпроси без отговор около Myrkl, най-добрият лек за махмурлук си остава пиенето на по-малко алкохол предния ден.

Източник

Още по темата:

Когато храната замества справянето с болните чувства Здраве

Когато храната замества справянето с болните чувства

6 начина да преодолеем емоционалното хранене

IMMUSE® – революционна разработка за имунна подкрепа Здраве

IMMUSE® – революционна разработка за имунна подкрепа

Литературен обзор и представяне на продукт за имунна подкрепа – Протектил /Protectill

Започни йога у дома Здраве

Започни йога у дома

Една година йога разрешава много повече психични проблеми, отколкото 7 години психотерапия, твърди създателката на първото онлайн йога студио Мими Дончева

Заземяване, заземяване, заземяване Здраве

Заземяване, заземяване, заземяване

Ходенето бос подобрява съня, намалява болката, укрепва имунната система, понижава кръвното

Конференция „20 години висококачествена природна медицина“ Здраве

Конференция „20 години висококачествена природна медицина“

Всеки, който се интересува от природната медицина, може да присъства на лекции, посветени на темата

Какво се опитва да ви каже болката Здраве

Какво се опитва да ви каже болката

Три начина да се вслушаме в тялото си и да си помогнем

Д-р Линда Ланкастър: Не съм изпила нито едно хапче! Здраве

Д-р Линда Ланкастър: Не съм изпила нито едно хапче!

Българката Елина Нушева оздравява от тежка болест благодарение на съветите на холистичния лекар

Сбъдната мечта Здраве

Сбъдната мечта

L’Erbolario е проект на двама влюбени да създадат истинска натурална козметика

С аромат на лавандула – Bilka Collection Lavender & Hyaluron Здраве

С аромат на лавандула – Bilka Collection Lavender & Hyaluron

За Еньовден Bilka Lifestyle представи новата си слънчева серия, базирана на най-българските и доказано ефективни съставки

Някои уж безобидни признаци сочат към Алцхаймер Здраве

Някои уж безобидни признаци сочат към Алцхаймер

Честите затруднения при изразяване на мисълта може да са първият знак за деменция

Как да се предпазим от кърлежи и да лекуваме лаймска болест Здраве

Как да се предпазим от кърлежи и да лекуваме лаймска болест

След обилните дъждове те са много и навсякъде, какво да правим, ако прихванем лаймска болест

Приказни аромати Здраве

Приказни аромати

Валентина сътворява омайни натурални парфюми и ни учи как благоуханията променят живота

Австралия легализира психеделичните терапии Здраве

Австралия легализира психеделичните терапии

С екстази ще се лекува посттравматично стресово разстройство, а с магически гъби – депресия

СЗО ще обяви аспартама за канцероген? Здраве

СЗО ще обяви аспартама за канцероген?

Производителите на подсладители и на диетична кола са на нокти