Подкрепете ни!
Здраве05 октомври 2022

Оправдателна присъда за лошия холестерол

Изследване от 2018 г.: няма доказателства, че лошият холестерол причинява сърдечни заболявания

снимка: iStock
снимка: iStock
Изчерпателно проучване върху холестерола от 2018 г., базирано върху резултати от повече от един милион пациенти, може да помогне да се преобърнат насажданите от десетилетия лекарски съвети относно диета, хранене, здраве, превенция и лекарства. Изследването, публикувано в Expert Review of Clinical Pharmacology, се съсредоточава върху статините, клас лекарства, използвани за понижаване на нивата на LDL-C, така наречения „лош" холестерол в човешкото тяло. Според проучването статините са безсмислени за повечето хора. 

Авторите на публикацията привеждат доказателства, сочещи, че възрастните хора с висок LDL не умират преждевременно - те всъщност живеят най-дълго, надживявайки както тези с нелекуван нисък LDL, така и тези, които са на лечение със статини. Друго проучване - мета-анализ на 19 проучвания - установи, че 92% от хората с висок холестерол живеят по-дълго, пише д-р Джоузеф Меркола. 

Митът за холестерола е благодат за фармацевтичната индустрия, тъй като статините за понижаване на холестерола - често предписвани като основна превенция срещу инфаркт и инсулт - се превърнаха в едно от най-често използваните лекарства на пазара, казва той. През 2012-2013 г. 27,8% от възрастните американци на възраст над 40 години съобщават, че използват статини, спрямо 17,9% десетилетие по-рано. Според Меркола тези данни са от преди 6 г. и той смята, че днес една трета от възрастните над 40 години използват статини.
„Няма доказателства, които да доказват, че високите нива на лошия холестерол причиняват сърдечни заболявания, твърдят водещи лекари", писа още преди четири години Daily Mail, разказвайки за новите анализи. Express публикува текст, в който се казваше, че новото проучване не открива „никакви доказателства, че високите нива на „лош" холестерол причиняват сърдечни заболявания."
Учените твърдят, че „пациентите със сърдечен удар са показали, че имат по-ниски от нормалните нива на холестерол на LDL-C" и че възрастните хора с по-високи нива на лош холестерол са склонни да живеят по-дълго от тези с по-ниски нива.

„Всъщност учените са знаели от десетилетия от изследвания върху храненето, че LDL-C не е силно свързан с рисковете от сърдчно-съдови заболявания", казва Нина Тейхолц, разследващ журналист и автор на бестселъра на The New York Times The Big Fat Surprise и Wall St. Според нея „лекарите продължават да се фокусират върху LDL-C отчасти, защото имат лекарства за понижаването му. Лекарите са водени от стимули да предписват хапчета за заболявания, свързани с храненето, вместо по-добро хранене – далеч по-здравословен и по-естествен подход."

Холестеролът в нашата диета идва от животни и животински продукти
включително яйца, месо, риба и млечни продукти. От десетилетия медии, здравни организации и правителства уверяват населението, че тези храни са в различна степен опасни.

Федералната диетична политика в САЩ се оформя от Консултативния комитет по диетични насоки (DGAC), който се събира на всеки пет години, за да актуализира своите констатации. Правителството рекламира DGAC и диетичните насоки, които разработва, като
важен ресурс, който да помогне на нашата нация да достигне най-високия си стандарт на здравеопазване" (цитатът е от автора на статията от 2018 г., публикувана в reason.com - Байлен Линекин).

Войната на федералното правителство срещу холестерола, както показват ранните препоръки на DGAC, датира от десетилетия. Например, докладът на DGAC от 1995 г. подчертава опасностите от холестерола в храните. Повечето хора са наясно, че високите нива на наситени мазнини и холестерол в диетата са свързани с повишени нива на холестерол в кръвта и по-голям риск от сърдечни заболявания", се заявява в него. Изборът на храни с по-малко холестерол и наситени мазнини ще помогне за понижаване на нивата на холестерола в кръвта."

Едва през 2015 г. федералните диетични насоки (най-вече) спряха атаката срещу холестерола . Мнозина приветстваха новината, като същевременно подчертаха, че високите нива на холестерол в кръвта ни все още представляват опасност.
Има задълбочаващ се консенсус сред учените в областта на храненето, че холестеролът в храната има малък ефект върху количеството холестерол в кръвния поток“, отбелязва публикация в блога на Харвардското медицинско училище през същата година. И това е холестеролът, който има значение."

„Новата позиция на правителството относно холестерола в храните е в съответствие с тази на други нации, които не изтъкват холестерола като проблем“, съобщава Washington Post след публикуването на най-новите диетични насоки през 2016 г. „И все пак не трябва да се бърка с продължаващото предупреждение на длъжностните лица за високи нива на
лош" холестерол в кръвта – нещо, което е ясно свързано със сърдечни заболявания".

Проучването от 2018 г. заля със студен душ много от тези продължаващи предупреждения на правителството относно холестерола в кръвта, пише Линекин. Нещо повече, ако лошият холестерол не е толкова лош, тогава ползите от така наречения добър холестерол също са атакуеми. Наскоро HDL, така нареченият
добър" холестерол, сам по себе си беше счетен за съмнителен в някои случаи.
Диетичните мазнини също изглежда не са толкова опасни, колкото твърди правителството на САЩ. Друго проучване, докладвано от Рон Бейли преди четири години, предполага, както той пише, че предупрежденията на федералното правителство да се избягват млечни продукти, които са с високо съдържание на мазнини, са безсмислени".
Линекин пише:Аз съм един от многото, които предизвикаха DGAC и федералното правителство да отговорят защо натрапват от десетилетия объркващи и често противоречиви диетични съвети" на американската общественост. Според него един от начините, по които правителството може да подкрепи твърденията си, че притежава безценен и несравним опит в областта на хранителната политика и храненето, е да спре редовно да отменя или променя своите препоръки.

Източник

Още по темата:

ООН: Неравенствата блокират успеха на борбата със СПИН Здраве

ООН: Неравенствата блокират успеха на борбата със СПИН

Миналата година в света от СПИН са починали 650 000 души, новозаразените с ХИВ са 1,5 милиона

FLEXIMO – За правилна работа и функция на ставите Здраве

FLEXIMO – За правилна работа и функция на ставите

Биоактивният продукт подпомага процесите за регенерация на хрущялната тъкан на 68%

Пазители на водата Здраве

Пазители на водата

Ади и Милен Цанови, които пребориха рака с традиционни методи, разкриват най-пазената тайна

Глутенът често причинява мозъчни симптоми, а не стомашно-чревни Здраве

Глутенът често причинява мозъчни симптоми, а не стомашно-чревни

Понякога имунната система „таксува" и млечните продукти като глутен поради сходството на аминокиселинните последователности

Изберете фастинг, спрете олиото от семена и изключете Wi-Fi у дома Здраве

Изберете фастинг, спрете олиото от семена и изключете Wi-Fi у дома

Съветите на д-р Джоузеф Меркола за здраве и дълъг живот

Дистанционното лечение и човешкото енергийно поле Здраве

Дистанционното лечение и човешкото енергийно поле

Съвети как да изпратите Рейки да изцели друг човек

Напрежение в очите по време на работа? Опитайте правилото 20-20-20 Здраве

Напрежение в очите по време на работа? Опитайте правилото 20-20-20

Важно е упражнението да се изпълнява редовно и да се спазва точно

Днес все повече американци преодоляват рака Здраве

Днес все повече американци преодоляват рака

С намаляването на тютюнопушенето и увеличаването на превенцията, той убива все по-малко хора всяка година

Живот без алкохол е част от рецептата за духовно израстване Здраве

Живот без алкохол е част от рецептата за духовно израстване

18 съдбоносни ползи от спирането на употребата на спиртни напитки

Исторически момент в борбата с Алцхаймер Здраве

Исторически момент в борбата с Алцхаймер

Ново лекарство забавя намаляването на когнитивните способности на пациенти в ранен стадий

Изкуствени подсладители = риск от сърдечни заболявания Здраве

Изкуствени подсладители = риск от сърдечни заболявания

Аспартам повишава риска от мозъчно-съдови заболявания със 17%

Дита Депнер: „Не режете пъпната връв в първите секунди на живота” Здраве

Дита Депнер: „Не режете пъпната връв в първите секунди на живота"

Според румънския психолог това е Варварски метод и травматизира детето

Ултрамаратонецът: Уморявам се само, когато седна Здраве

Ултрамаратонецът: Уморявам се само, когато седна

Принципът на Дийн Карназес: „Ако го е правил човек - не го яж, ако е вкусно - изплюй го."

Антидепресантите не водят до по-добро качество на живот? Здраве

Антидепресантите не водят до по-добро качество на живот?

Учени от Саудитска Арабия не откриват съществена разлика в лекуваните и нелекуваните с медикаменти пациенти

Как да си облекчим живота в жегите Здраве

Как да си облекчим живота в жегите

Студените душове не са особено полезни

Целебната сила на поста Здраве

Целебната сила на поста

Когато човек си даде физическа, психическа и хранителна почивка, енергията му неутрализира болните и мъртви клетки, вредните бактерии и вируси и така се възстановява