Подкрепете ни!
ИзкуствоГеорги Димитров / 24 април 2023

Сравняват Жорж Папазов с Пикасо

Роденият в Ямбол художник е един от предшествениците на това, което днес наричаме „абстрактен сюрреализъм“

 


Георги (Жорж) Панайотов Папазов (2 февруари 1894 г. - 23 април 1972 г.) е роден в България, но живял и творил във Франция художник модернист, писател, критик. През 1926 г. Макс Сейз го съпоставя с Пикасо. Гастон Дийл пък казва за него: „Произведенията на Папазов ни въвеждат в размисъл за това, че един художник трябва да бъде определено тотално свободен, независим и да не се осланя на нищо друго освен на своето желание, на своята творческа сила, на своята отдалеченост от ежедневието и на своето усамотение“. 

В Националната галерия до 19 март бяха изложени творби на Жорж Папазов. Според издадения през 1982 г.в Париж „Речник на сюрреализма“ на писателя и историк на изкуството Едуар Жагер, „Папазов безспорно е един от предшествениците на това, което днес наричаме „абстрактен сюрреализъм“ от средата на 20-те години, редом с Миро, Ернст, Малкин и Масон“. Европейският сюрреализъм на Папазов, допирът му до германските експресионисти, както и фротажите и композициите с пясък от 1920-те, са белязани и допълнени с творби, вдъхновени от българската фолклорна традиция. Впечатляват портретът на майката на художника, както и картини, посветени на приятеля му Андре Дерен. Представен е и портрет на Жорж Папазов от Дерен. 

Един от акцентите в експозицията бе версията на Папазов от 1957 г. на картината на Анри Русо „Спяща циганка“ от 1897 г. Голямо вдъхновение художникът намира в морето и създава редица произведения с морски сюжети, както и пейзажи от областта Дордон във Франция. Важна част в  творчеството му заема и серията „Къпещи се“, върху която той работи от 20-те до 60-те години на миналия век. Специално място бе отделено на картините от серията “Éclaireurs” („Осветители“), свързана със спомените от войната и войниците-разузнавачи, които осветяват бойното поле с фенери, за да проучат състоянието на фронта. От гледна точка на стила тези произведения представляват оригинален принос, в който могат да бъдат открити следи от кубизма, футуризма и сюрреализма. 


Снимки: Георги Димитров

Роден е на 2 февруари 1894 г. в Ямбол. През 1912 г., незавършил още гимназия, се записва доброволец в Балканската война. След фронта, през лятото на 1913 г., семейството решава да го изпрати да учи в Европа, Пристига в Прага, без да има дори гимназиална диплома, и с късмет и помощта на приятел успява да се сдобие с такава и да се запише в Инженерно-техническото училище. През 1914 г. отива за малко в Германия и във Виена, където взима някои уроци по живопис. През 1915 г. е повикан като войник в България, но като студент по строителство не е пратен на фронта, а да строи жилищни бараки към германския цепелинов хангар край Ямбол, по-късно е освободен да довърши образованието си. Връща се в Прага, До 1920 г. снове между Германия, Прага, България. Взима уроци по рисуване. През 1918 г. е в Мюнхен – един от главните центрове на абстракционизма, взима уроци при Ханс Хофман, бъдещия създател на лиричния абстракционизъм в САЩ. През 1919 г. идва за кратко в България и в София (в Тръпковата галерия) урежда първата си самостоятелна изложба – гвашове и рисунки. От 1921 г. живее в Берлин, където по това време си дават среща немският експресионизъм, руският конструктивизъм, абстракционизмът и дадаизмът. В този период се оформя неговата концепция за живописта. През есента на 1923 г. заминава със семейството си за Швейцария, в Женева разширява познанията си за творчеството на Фердинанд Ходлер и Паул Клее.На 31 декември 1923 г. продължават към Париж и от 1924 г. до края на живота си Жорж Папазов живее и работи във Франция. В Париж бързо добива известност като художник-новатор и като една от най-колоритните личности на парижката бохема. Особено близък е с Жул Паскин. Още по-голяма дружба го свързва с фовистите Андре Дерен и Морис Вламинк – дружба и творческа, и бохемска. Участва в изложби с големите художници от епохата. През 1925 г. представя картини в Салона на независимите. Участва в първата съвместна изложба на парижките художници сюрреалисти заедно с Хоан Миро, Макс Ернст, Андре Масон, Ханс Арп, Пабло Пикасо.

През 1926 г. прави първата си самостоятелна изложба в галерия Вавен-Распай. Същата година участва редом с Дюфи, Дерен, Пикасо, Брак в изложбата „Танцът в скулптурата и живописта“, организирана от Ролф дьо Маре и превърната после в Музей на танцовото изкуство. През 1926 – 1927 г. участва в Международната изложба на съвременното изкуство в Бруклин (Ню Йорк) с две маслени картини и четири акварела. През 1927 г. прави две изложби в галерия Вавен-Распай, едната с рисунки, а другата с маслени картини. Същата година прави и втора малка изложба в София, в „Галерия на шестте“. Има самостоятелни изложби във Франция, Югославия, Италия, Швеция, САЩ, Чехословакия.През 1934 – 1936 г. Жорж Папазов живее в България (като прескача и до Прага през 1935 г. за организиране на изложба). Изкуството му се приема противоречиво: интелектуалци от старата школа го критикуват, но Илия Бешков, Сирак Скитник, Кирил Цонев, Андрей Полянов пишат положителни отзиви.

Изложбите му продължават, прави самостоятелни във Франция, САЩ и Швеция. През 1960 г., след шумни бохемски десетилетия в Монмартър и Монпарнас, той се оттегля в Южна Франция, в Приморските Алпи, до Средиземно море – любим район на големите художници. Избира градчето Ванс, където си построява мечтаната къща с красива гледка, с изба за вино, портокалова градина и лозе. Рисува до последните си дни. Жорж Папазов умира на 23 април 1972 г. във Ванс (Франция).

Още по темата:

Вярвам, че ако просто се изправиш и тръгнеш, животът ще се отвори за теб Изкуство

Вярвам, че ако просто се изправиш и тръгнеш, животът ще се отвори за теб

Почина великата Тина Търнър. Светът ще я запомни с песните и мъдростта й

Koнцерт на Фондация „Йордан Камджалов” с поклон към акад. Васил Казанджиев Изкуство

Koнцерт на Фондация „Йордан Камджалов” с поклон към акад. Васил Казанджиев

Световната премиера с музика на акад. Васил Казанджиев – „Виртуозни движения“ ще бъде на 29 май в зала „България”

Оноре дьо Балзак: „Зад всяко голямо богатство се крие престъпление” Изкуство

Оноре дьо Балзак: „Зад всяко голямо богатство се крие престъпление”

Каквото и да правиш, трябва да го правиш добре, дори то да е безумие!

Ъруин Шоу: „Добър човек, но без късмет. Удивително колко често тези неща вървят заедно“ Изкуство

Ъруин Шоу: „Добър човек, но без късмет. Удивително колко често тези неща вървят заедно“

Всяко нещо си има своята цена, която не винаги съответства на стойността му

Мрак, самота и отчуждение в картините на Едуард Хопър Изкуство

Мрак, самота и отчуждение в картините на Едуард Хопър

Днес, 56 години след смъртта си, великият американски художник е по-актуален от всякога

На света няма зли хора – само нещастни Изкуство

На света няма зли хора – само нещастни

132 години от рождението на великия Михаил Булгаков

30 хималайски пейзажа на Николай Рьорих в Квадрат 500 Изкуство

30 хималайски пейзажа на Николай Рьорих в Квадрат 500

Трите точки на символа „Знаме на мира“ са дълбокият духовен смисъл на триединната природа на съществуването

Калиопа, Евтерпа и Ерато призовават перото ви Изкуство

Калиопа, Евтерпа и Ерато призовават перото ви

Ако писменото слово е вашата сила, фестивал „Музите“ ви дава възможност за изява

Друг ми обясняваше, че вътре в земното кълбо имало още едно, много по-голямо от външното Изкуство

Друг ми обясняваше, че вътре в земното кълбо имало още едно, много по-голямо от външното

140 години от рождението на Ярослав Хашек – бащата на добрия войник Швейк

Софийската опера представя за първи път музикалната поема „Рилският пустинник” Изкуство

Софийската опера представя за първи път музикалната поема „Рилският пустинник"

Спектакълът се посвещава на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия

И свободата съм я чувствал най-добре след болка от раздяла Изкуство

И свободата съм я чувствал най-добре след болка от раздяла

Три лирични стихотворения от Любомир Левчев

Развихрете въображението си! Изкуство

Развихрете въображението си!

Фестивал „Музите“ кани младежи от цял свят за участие в конкурса за изобразително и приложно изкуство и фотография

Започва ли понеделник в събота? Изкуство

Започва ли понеделник в събота?

Братята Стругацки: „Помислете какво можете да дадете на децата си... Осакатявате ги по свой образ и подобие.“