Подкрепете ни!
История23 юни 2022

Лондонското бирено наводнение от 1814 г. взема 8 жертви

Височината на вълната достига 15 метра. Местният съд определя събитието като „божа работа".

Horse Shoe Brewery
Horse Shoe Brewery
Дейността в една от най-големите лондонски пивоварни в началото на XIX век - Horse Shoe Brewery, се превръща в причина за смъртта на 8 местни граждани. Те са погълнати и удавени от огромна бирена вълна. Това само по себе си е странно, но още по-странно е, че съдебните заседатели в местния съд обявяват случилото се за „божа работа“ и всички замесени са оневинени.

Машината на времето ни връща в 1814 г. Датата е 17 октомври - понеделник. Сгушена на кръстовището между Тотнъм Корт Роуд иОксфорд Стрийт в Лондон, се издига една от най-големите по онова време лондонски пивоварни - Horse Shoe Brewery. Само от варенето на портър – тъмна бира (ейл), която някога е била най-популярната алкохолна напитка в английската столица, бирената фабрика успявала да произведе по над 100 000 барела годишно. В този октомврийски ден всичко изглежда спокойно и твърде обичайно. Никой дори не предполага какво предстои да се случи съвсем скоро и как едно дребно обстоятелство ще се окаже началото и краят на трагичната история на 8 мирни поданици на Обединеното кралство.

Часът е около 16.30

В малка жилищна сграда, граничеща с Horse Shoe Brewery, и отделена от нея с тухлена стена, покрусената Ан Савил оплаква тялото на 2-годишния си син Джон, починал предишния ден. Обградена е с приятелки, които я утешават. Апартаментът на Ан се намира на приземния етаж на блока. На първия етаж - точно над нея Мери Банфийлд сяда да пие чай с 4-годишната си дъщеря Хана.  Зад местния пъб Tavistock Arms на близката улица Great Russell, 14-годишната слугиня Елинор Купър чисти, скрита под сянката на тухлената стена.

По същото време служителят в склада на Horse Shoe BreweryДжордж Крик инспектира една от триетажните дървени вани, опасани с тежки метални обръчи, в които ферментира тъмна бира. Крик забелязва, че един от 700-килограмовите обръчи се е изплъзнал. Първоначално той не обръща чак такова внимание на този факт, защото подобно нещо се случвало по няколко пъти годишно, без да предизвика някакъв проблем. Мъжът, който работел в пивоварната от 17 години, все пак съобщава на своя пряк началник за измъкналия се обръч, при което получава отговор, че „Няма да има никакъв проблем!“ и просто е заставен да напише писмо до друг служител на пивоварната с молба да поправи металната лента в някой от следващите дни.

Малко след като написва бележката (към 17.30), Крик чува мощна експлозия, идваща откъм вътрешността на склада. 22-футовата вана за ферментация на портър се пръсва на трески. Количеството гореща течност, което се излива е около 600 000 литра или 1 000 000 пинта, каквато е местната мерна единица. Взривът чупи клапана на съседната огромна бъчва, която също съдържа хиляди литри тъмен ейл. Верижната реакция продължава и още няколко дървени вани за ферментация гръмват. Силата на експлозията е толкова голяма, че задната стена на бирената фабрика се срутва. Срутва се и преградата между пивоварната и жилищния блок, зад чиито стени надникнахме малко по-рано. Тухлите се разхвърчават високо във въздуха и една от тях се стоварва право върху слугинята Елинор Купър. Убива я на място.

Мощен поток от тъмна бира (около 1 500 000 л) се излива по тесните улички около пивоварната и помита всичко по пътя си. Събаря между две и четири къщи (различните източници посочват различна цифра). Влиза в жилищните сгради наоколо и ги наводнява. Живеещите в тях хора, започват да се катерят по столове и маси, за да се спасят от удавяне. Височината на изливащата се бира достига до 15 метра. Така идиличната представа да се лее бира на корем, се превръща в истински кошмар. Пенливата течност залива Хана и Мери Банфийлд по средата на следобедния им чай. Приливната вълна събаря малкия им жилищен блок и той се срутва върху главите на опечалените дами от долния етаж. Ан Савил и още петима загиват под руините.

Колкото до работниците в пивоварната – всички те успяват да се спасят, едва неколцина получават наранявания, тъй като потокът от тъмно пиво излиза мощно навън през разбитата стена.

Спасители, облечени в специални костюми, тръгват да търсят оцелели хора под руините на съборените сгради. Те газят потопени до кръста в ейл, след като нивото на бирената стихия вече доста е спаднало. На следващия ден лондонското издание The Morning Post сравнява щетите, нанесени от него, с тези след голям пожар или мощно земетресение. Някои източници описват жадни лондончани, които си наливали от изтеклото пиво в каквито съдове успеят да намерят. Други пък пиели директно от пенливия поток. Има сведения и за девета жертва на инцидента – мъж, издъхнал от алкохолно натравяне, но тази информация остава непотвърдена. Миризмата на бира в бедняшкия лондонски квартал остава да се носи по улиците му в продължение на месеци.

Само два дни след експлозията в пивоварната е свикано съдебно жури, което да разследва инцидента и да посочи виновниците за него. След посещението си там, разглеждането на телата на жертвите и изслушването на показанията на Джордж Крик и други свидетели, съдията и съдебното жури постановяват присъдата си. Тя гласи, че инцидентът е бил „божа работа“ и че жертвите са загинали „случайно“ - в резултат на нещастен случай. Виновни за бирения потоп според съдебния състав няма. От Horse Shoe Brewery не само не изплащат никакви обезщетения на пострадалите,но и получават от британския парламент освобождаване от акцизи, които вече са платили върху хилядите барели изтекла бира.

Случаят с Лондонското бирено наводнение става повод да се преосмисли използването на дървени вани за ферментация и те постепенно са заменени с облицовани бетонни бъчви.

Още по темата:

Дж.Ф.Кенеди: „Мирът не трябва да е неосъществим и войната не трябва да е неизбежна“ История

Дж.Ф.Кенеди: „Мирът не трябва да е неосъществим и войната не трябва да е неизбежна“

Ние всички дишаме един и същ въздух, всички ние ценим бъдещето на нашите деца и всички сме смъртни

Овърлорд – най-мащабната десантна операция в историята История

Овърлорд – най-мащабната десантна операция в историята

Днес се навършват 78 години от десанта в Нормандия

Говорим както мислим, живеем както говорим и пишем История

Говорим както мислим, живеем както говорим и пишем

Г. Марков: Българският език продължи да живее с болестите, които го бяха заразили и застрашително да линее

Генералът, пред когото са сведени 200 английски бойни знамена История

Генералът, пред когото са сведени 200 английски бойни знамена

Епопеята при Дойран - нищо не може да спре безумството на храбрите

Странната и невероятна история на Свети Георги История

Странната и невероятна история на Свети Георги

Житието и битието на великомъченика според Sky History

Част от Юда има и в теб, и в мен... История

Част от Юда има и в теб, и в мен...

Готови ли сме за покаяние?

Пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани... История

Пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани...

146 години от началото на Априлското въстание

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим! История

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим!

61 години от първия полет на човек в Космоса

Фройд: Всичко, което насърчава културното развитие, работи и срещу войната История

Фройд: Всичко, което насърчава културното развитие, работи и срещу войната

Мир ще има, когато интелектът стане по-силен от инстинктите и агресията се преработи

Хора ли отбиваха атаките на противника – смъртни ли са те? История

Хора ли отбиваха атаките на противника – смъртни ли са те?

Шипченската епопея: „Не отстъпваме. Умираме на място до последния човек”

Владислав Шпилман – истинският човек зад образа на героя в „Пианистът“ История

Владислав Шпилман – истинският човек зад образа на героя в „Пианистът“

Историята на Владислав Шпилман е мрачна и разтърсваща

Професионалният път на Юнг в дебрите на психиатрията История

Професионалният път на Юнг в дебрите на психиатрията

„Зад психозата има личност, житейска история, определени надежди или желания. Причината да не разбираме смисъла им е в нас“

Историята и тайните на древната Александрийска библиотека История

Историята и тайните на древната Александрийска библиотека

Тя е била в център на цялото „заслужаващо внимание“ човешко знание и необхватното космическо познание

Всеки народ заслужава съдбата си История

Всеки народ заслужава съдбата си

Шарл дьо Монтескьо: В стремежа към остроумие често се казва само глупост