Подкрепете ни!
ИсторияЕкатерина Ангелова / 18 юли 2022

Невероятният таен живот на д-р Джеймс Бари

56 години Маргарет се представя за мъж и става един от най-великите лекари в историята

Предполагаем портрет на Бари
Предполагаем портрет на Бари
Прословутият д-р Джеймс Бари всъщност е роден като Маргарет Ан Бълкли около 25 юли 1789 г. в град Корк, Ирландия. По това време жените имали ограничен достъп до образование и не им било позволено да практикуват някои дисциплини, в това число и медицина. Но Маргарет се превръща в новатор в лекарското поприще и много способен хирург. Цената – да се представя за мъж в продължение на повече от 50 години.

От малка ирландката е силно привлечена от науката. Като тийнейджър е изнасилена от свой чичо, забременява и ражда дете, което е отгледано в семейството като нейна сестра. Поне така твърдят повечето източници. Голямата й мечта още по онова време е да стане лекар. Младото момиче не може да се примири с факта, че й е забранено да изучава и практикува медицина, само защото е жена.

Няколко години по-късно баща й Йеремия, влиза в затвора за неплатени дългове и семейство Бъкли затъва в нищета. Това принуждава Маргарет и майка й Мери Ан да заминат за Лондон, където живее вуйчото на момичето – Джеймс Бари. Той е високопоставена личност в британското общество – ексцентричен художник и професор по живопис в Лондонската Кралска академия.

Двете жени започват да общуват с приятелите на Бари, включително с генерал Франсиско де Миранда – известен венецуелски революционер, изпратен в изгнание. Мъжете са силно впечатлени от младата Маргарет и нейното високо интелектуално ниво. През 1806 г. истинският Джеймс Бари си отива от този свят, като завещава на Мери Ан и Маргарет богато наследство, а както ще се окаже по-късно – и собственото си име.

Само 3 години след смъртта му Маргарет Бълкли изчезва завинаги от лицето на Земята. Младата жена, жадна за знания и достъп до правата на мъжете в техния забранен мъжки свят, уверено влиза в него. Тя подстригва косата си, започва да се облича като мъж и да се представя като господин Джеймс Бари. Заминава за Единбург, където се записва да учи така желаната специалност – медицина. Твърди, че е по-млада от реалната си възраст, за да може посочените години да съответстват на иначе нежните й женски черти. Заради ниския ръст, тънкия, дори писклив глас, слабото тяло и гладката кожа на младия Бари започват да се носят слухове, че момчето вероятно е още по-малко, отколкото претендира. Но това не се оказва проблем за Маргарет. С малко помощ от един от влиятелните приятели на покойния си вуйчо тя продължава смело напред – по пътя към сбъдването на голямата си мечта – един ден да бъде истински лекар.

На 22-годишна възраст ирландката получава своята диплома по медицина и по-късно квалификация „хирург“ от Кралския колеж в Лондон. Записва се в армията като помощник-хирург. Впоследствие заминава за Кейптаун, Южна Африка, където практикува професията си повече от 10 години.

Сприятелява се с местния губернатор – лорд Чарлз Съмърсет, когото Маргарет нарича „мой почти единствен приятел“ и който според слуховете бил запознат с голямата тайна, която тя криела. Появяват се множество слухове относно връзката и взаимоотношенията между „двамата мъже“. Те се засилват още повече, когато д-р Бари се мести да живее в имението на Съмърсет.
Доктор Бари е определян като сприхав и често завладян напълно от гнева си (най-вероятно заради полаганите нечовешки усилия да изглежда и да се държи като мъж) господин. Той хвърлял шишета с лекарства по пациенти и колеги, удрял ги и дори участвал в дуел на честа, в който, за щастие, и двете страни остават невредими.

Въпреки буйния си нрав, д-р Джеймс Бари е ненадминат за времето си специалист и пионер в хирургията. Той (тя) прави първото успешно цезарово сечение – при такава операция за първи път в историята оцеляват и майката, и детето, което е кръстено Джеймс Бари Муник в негова чест. Отдаденият медик лекува както богатите и важни персони, така и бедните африкански мъже, жени и деца, противопоставяйки се явно на расовата и класова дискриминация. Има свидетелства, че лекувал дори прокажени, от които всички бягали надалеч, военнопленници и затворници. Изключително активен бил в социалния живот и най-вече в приемането на необходими реформи в здравеопазването. Съдейства активно и за проектирането на по-добра водоснабдителна и канализационна система в Кейптаун.

Джеймс Бари на преклонна възрастДжеймс Бари (вляво) на преклонна възраст

През 1828 г. скритата под маската на д-р Бари Маргарет Бълкли е командирована да практикува на остров Мавриций.
След това работи в Ямайка и на остров Света Елена. Там тя се сблъсква с колега хирург от армията, който съдейства за арестуването й и я изправя пред военен съд. Обвинението – „поведение, неподобаващо на характера на офицер и джентълмен“. Съдът обаче я оправдава.

Умира от дизентерия на 25 юли 1865 г. Предсмъртното му желание е тялото му да не бъде изследвано и мито преди погребението и да го заровят с дрехите, в които е облечен на смъртния си одър. В последните си мигове Маргарет неистово желае да запази неразкрита тайната, която пази в продължение на цели 56 години. Тези желания обаче така и не са удовлетворени.

Когато медицинската сестра съблича тялото на покойника, ахва от изненада. Тайната на мнимия доктор Джеймс Бари не само е разкрита, но и става достояние на всички, които са го познавали. Някои твърдят, че са подозирали каква е истинската му самоличност още приживе. При аутопсията по тялото са забелязани стрии и следи от раждане. Някои подкрепят хипотезата, че Маргарет е родила тайно в тийнейджърските си години, други спекулират, че тя и Чарлз Съмърсет са имали свое собствено дете, което отглеждали тайно, далече от хорските погледи.

Въпреки излязлата наяве истина, никой не може да отрече заслугите и постигнатото от тази жена, предрешена в мъжки одежди. Тя остава в архивите като:
  • първата жена, станала лекар;
  • първия хирург, извършил успешно цезарово сечение;
  • пионер в болничната реформа и хигиената;
  • първата жена, която се издига до чин генерален инспектор* в британската армия;
  • медика, разработил растително лечение за сифилис и гонорея;
  • активиста, популяризирал изцяло нова концепция за чиста вода и здравословна диета;
  • лекаря, въвел ваксинацията срещу едра шарка сред колонистите в Африка и др.
*Генерален инспектор през 19-и век е най-високият чин, който един военен лекар може да достигне.

Още по темата:

Аскетът, който живя 37 години на върха на стълб История

Аскетът, който живя 37 години на върха на стълб

Сирийският Св. Симеон е пример за екстремно отшелничество и отдаденост на вярата

10-те вечни цитата от Цезар История

10-те вечни цитата от Цезар

По-добре ужасен край, отколкото ужас без край

Гладният и с грях ще се засити История

Гладният и с грях ще се засити

Всяко село имало своя грехоядец и той присъствал на всяко погребение

Днес се навършват 108 години от Сараевския атентат История

Днес се навършват 108 години от Сараевския атентат

Това е и поводът за избухването на Първата световна война

Лондонското бирено наводнение от 1814 г. взема 8 жертви История

Лондонското бирено наводнение от 1814 г. взема 8 жертви

Височината на вълната достига 15 метра. Местният съд определя събитието като „божа работа".

Дж.Ф.Кенеди: „Мирът не трябва да е неосъществим и войната не трябва да е неизбежна“ История

Дж.Ф.Кенеди: „Мирът не трябва да е неосъществим и войната не трябва да е неизбежна“

Ние всички дишаме един и същ въздух, всички ние ценим бъдещето на нашите деца и всички сме смъртни

Овърлорд – най-мащабната десантна операция в историята История

Овърлорд – най-мащабната десантна операция в историята

Днес се навършват 78 години от десанта в Нормандия

Говорим както мислим, живеем както говорим и пишем История

Говорим както мислим, живеем както говорим и пишем

Г. Марков: Българският език продължи да живее с болестите, които го бяха заразили и застрашително да линее

Генералът, пред когото са сведени 200 английски бойни знамена История

Генералът, пред когото са сведени 200 английски бойни знамена

Епопеята при Дойран - нищо не може да спре безумството на храбрите

Странната и невероятна история на Свети Георги История

Странната и невероятна история на Свети Георги

Житието и битието на великомъченика според Sky History

Част от Юда има и в теб, и в мен... История

Част от Юда има и в теб, и в мен...

Готови ли сме за покаяние?

Пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани... История

Пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани...

146 години от началото на Априлското въстание

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим! История

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим!

61 години от първия полет на човек в Космоса

Фройд: Всичко, което насърчава културното развитие, работи и срещу войната История

Фройд: Всичко, което насърчава културното развитие, работи и срещу войната

Мир ще има, когато интелектът стане по-силен от инстинктите и агресията се преработи