Подкрепете ни!
История04 октомври 2022

Джими Картър измисли рецепта за дълъг живот без страх

На 98 години 39-ият президент на САЩ строи къщи за бездомни

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org
Джими Картър, 39-ият президент на САЩ, измисли своя рецепта за дълъг живот без страх. На 98 години (на 1 октомври той имаше рожден ден) той строи къщи за бездомници и нощем чете Библията на испански.

През октомври 2019 г. 95-годишният тогава Джими Картър пада в дома си и наранява сериозно окото си, слагат му 14 шева. Вместо да седне в люлеещия се стол, завит с одеяло, бившият президент още на прага на болницата хваща за ръка жена си Розалин (тя е само четири години по-млада от него) и двамата отиват на строителната площадка. Сега това е приоритет за нас", обяснява Картър на онемелите лекари. На обекта работят няколко десетки доброволци на Habitat for Humanity. Това е международна неправителствена организация, която помага на хора в трудни ситуации, предимно бездомници или много бедни семейства, да ремонтират или построят семпли жилища на достъпни цени - със собствените си ръце и с подкрепата на доброволци и специалисти.

В САЩ Habitat for Humanity работи от 1976 г. във всичките 50 щата, окръг Колумбия и Пуерто Рико. През това време 13,2 милиона души са успели да получат сигурно и прилично жилище, а с това - стабилност и независимост.

Да помогнеш на бездомен да си построи къща

Без значение кои сме и откъде идваме, всички заслужаваме достоен живот. Имаме силата да се грижим за себе си и да градим бъдещето". Това мото на Habitat for Humanity е близко до житейските принципи на семейство Картър, така че от 1984 г. благотворителната фондация The Carter Center се присъединява към строителните работи. Джими Картър вярва, че къщата е повече от безопасно място за спане. Става дума за достойнство и самоуважение. Картър твърди, че този проект разбива клишето за "покровителство" в благотворителността и позволява да се изградят партньорства на равни начала, третирайки всички еднакво.

Бъдещите собственици на жилища, избрани за програмата Habitat for Humanity, трябва лично да вложат стотици часове труд в изграждането на своя дом и да се ангажират да изплатят ипотеката си с течение на времето (със значителна отстъпка). Най-щастливият момент за семейство Картър е, когато вчерашните строители получават ключовете от собствената си къща - дом, в който са вложили толкова много труд и сега той им принадлежи. Заради този момент пенсионираният президент, въпреки здравословните проблеми, облича работен комбинезон, връзва червена бандана на врата си и хваща чук.
Да, възрастта нанася своите корекции", усмихва се Джими Картър. - Сега успявам да забия пирон едва от третия опит." 


Ексцентрик ли е бившият президент?

Той изкарва само един мандат в Белия дом - от 20 януари 1977 г. до 20 януари 1981 г. - и напуска, губейки битката за втори мандат от самоуверения Роналд Рейгън. Мнозина в Америка не харесват Картър заради мекотата му - казват, че той е уронил престижа на великата сила, като е отказал да предприеме военни действия срещу новооткрития враг Иран. Самият Картър се гордее най-много с факта, че не е повел страната си към война. Ние не хвърлихме бомби, не започнахме война и все пак успяхме да постигнем целите си", казва той.

Картър има репутация на ексцентрик, въпреки че в действителност той и съпругата му просто винаги са следвали своите християнски вярвания. Той изпраща дъщеря си Ейми, най-малкото от четирите деца, в държавно училище, което исторически се смята за „черно“ в разгара на борбата на афроамериканците за техните права. В началото на седемдесетте това е равносилно на взривяване на бомба.

Единственият президент, който прави същото и изпраща детето си в държавно училище, е Теодор Рузвелт през 1902 г. Докато все още е губернатор на родния си щат Джорджия, Картър наема жена, излежала присъда за убийство, като детегледачка на тригодишната Ейми. Мери за първи път идва да работи в имението на губернатора в деня, в който е освободена от затвора и живее със семейство Картър повече от 40 години.

Той е на 56 години, когато получава статута
експрезидент". Връщат се с Розалин в ранчото, в дома си с две спални, построен през 1961 г., и оттогава живеят в него. Картър не използва позицията си, за да прави пари. Никога никой не го е видял да изнася речи в банки или големи корпорации (за разлика от други бивши президенти). Цената на ранчото е само 167 000 долара. (За справка: през 2017 г. бившият президент на САЩ Барак Обама купува имение във Вашингтон за 8,1 милиона долара. Данъчните декларации на Бил и Хилари Клинтън показват приходи от 109 милиона долара след напускането на Белия дом, според Guardian.) Не съдя и не критикувам никого, просто никога не съм се стремял да бъда богат", казва Картър. Живеем както искаме" - добавя.


Мисия: Унищожете гвинейския червей

Джими и Розалин са заедно повече от 70 години и все още са неразделни - гледат се с влюбени очи и се държат за ръце. Тайната на силата на брака са общите увлечения, те се опитват да откриват нови неща заедно - учат чужди езици, изкачват планини, ловят риба. Преди повече от четиридесет години Джими и Розалин започват да си четат Библията всяка вечер преди лягане. Картър разказва, че в последните години преминал към издание на Светото писание на испански, за да практикуваме езика" - обяснява той. Съпругата му е вдъхновена от неговия подход към живота: докато не опитате, никога няма да успеете. Според нея това кредо обяснява защо той никога не се страхува от провал. Картър вярва, че здравето му е заслуга на Розалин, тя е строг диетолог и готви много добре (между другото, семейството няма личен готвач).

Картър
се възползва" от президентството си в миротворчеството и филантропията. През 1982 г. The Carter Center е основан в партньорство с университета Емори за насърчаване на човешките права и изкореняване на ужасяващите болести на бедността, до които други филантропски фондации не се докосват. Усилията са инвестирани главно в голямата тройка": ХИВ, СПИН и малария. Когато The Carter Center решава да унищожи опасния паразит - гвинейския червей, в света с него са заразени 3,5 милиона души. През последните години случаите намаляват до малко над 1500 в цяла Африка, предимно в Южен Судан. Центърът се бори още и с речна слепота, трахома и елефантиаза.


Духовен лидер

Омиротворяващата насоченост на действията на бившия президент в над 80 страни (разрешаване на конфликти, насърчаване на демокрацията и икономическите възможности, превенция на заболяванията и решаване на социални проблеми) носи на Картър Нобелова награда за мир през 2002 г. Това кара дори критиците му да го нарекат най-успешният бивш президент на Белия дом в американската история.

Имам морален авторитет – стига да не го унищожа", казва Джими Картър. Той със сигурност е един от духовните водачи на нацията. В продължение на много години преподава в неделното училище на баптистка църква в родния си град Плейнс. Енориашите биват помолени да резервират места предварително, тъй като желаещите да го слушат са много.

Когато е на 90 години, Джими Картър е диагностициран с меланом, разсейките са вече в мозъка и черния му дроб. Поради напредналата възраст, той решава, че шансовете за оцеляване са минимални и може би му остават няколко седмици живот, не повече. 
Разбира се, че се молих. Не молих Бог да ме остави жив, молих Го да ми даде правилното отношение към смъртта. И изпитах невероятно спокойствие. От този момент най-накрая повярвах в живота след смъртта." 
Но Картър се възстановява - и го приема като знак, че Бог го моли да върне доброто - да помогне на другите да живеят по-добър живот. Това е малкото, което можем да направим, да се отплатим на добротата с добро. Ето защо сме тук и строим къщи."

В продължение на 35 години Джими и Розалин Картър помагат за ремонта на над 4300 домове за хора с ниски доходи в 14 държави и привличат хиляди доброволци, след които и известни личности, към проекта Carter Work Project. Сега помощта е важна повече от всякога. Според Националния център по проблемите на бездомността и бедността, между 2,5 милиона и 3,5 милиона американци спят в приюти, общежития за социално слаби и други места, които не са предназначени за живеене. Броят на тези хора расте от ден на ден. Безработни, загубили възможността да изплащат жилище, самотни майки, хора с увреждания, психично болни - много са причините човек да се окаже на улицата.

Източник

Още по темата:

Открит таен тунел под египетския храм на Бога на подземния свят История

Открит таен тунел под египетския храм на Бога на подземния свят

Предполага се, че близо до това „инженерно чудо" са погребани Антоний и Клеопатра

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече! История

Вие сте сити от чорбаджии, не трябват ви вече повече!

Съвети на будителя Любен Каравелов към българския народ

Господ пожела да украси пречистата му глава с двоен венец История

Господ пожела да украси пречистата му глава с двоен венец

Из „Похвално слово за свети Димитър" от св. Климент Охридски

Преди 60 години Олдъс Хъксли предсказа как ще загине глобалната свобода История

Преди 60 години Олдъс Хъксли предсказа как ще загине глобалната свобода

5 прозрения на писателя за бъдещето и настоящето на човечеството

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва „Аз“, „Аз“ и „Аз“ История

Иван Хаджийски: Всеки разговор се почва и свършва „Аз“, „Аз“ и „Аз“

И понеже магазини за вкус няма, парвенюто тръгва да купува само скъпи неща

Край Свищов e открит „хладилник” от първи век История

Край Свищов e открит „хладилник" от първи век

PAP разказва подробно за откритията на екипа от български и полски археолози

Кръстосаното писане: различният начин да пестим хартия История

Кръстосаното писане: различният начин да пестим хартия

Луис Карол: Помнете поговорката, че кръстосаното писане ни води до кръстосано четене!

Възкръсването на България История

Възкръсването на България

България получава своето окончателно признание, без да използва военни средства. Всички останали балкански държави постигат своята независимост след военни операции.

Честит празник! История

Честит празник!

Преди 114 години България става наистина свободна и ние трябва да се гордеем с този ден

Колко просто е хората да изхвърлят Бог и след това да се чудят защо светът отива в ада История

Колко просто е хората да изхвърлят Бог и след това да се чудят защо светът отива в ада

Забравяме ли старата мъдрост „Каквото посееш - това ще пожънеш"?

Защо хората крадат от своята държава? История

Защо хората крадат от своята държава?

Безсмъртният Георги Марков за своеволията на властниците и за бездната на контраста

Да бъдеш беден се смяташе за нормално История

Да бъдеш беден се смяташе за нормално

„Използвайте старите вещи" и още 10 урока от Голямата депресия за днес

6 септември - великият акт на Съединението История

6 септември - великият акт на Съединението

Как младата българска армия осигури териториалната цялост на България

Един на всеки 200 съвременни мъже е потомък на Чингис Хан История

Един на всеки 200 съвременни мъже е потомък на Чингис Хан

795 години от смъртта на монголския владетел