Подкрепете ни!
Повелители на съня – Наръчник за отчаяни родители

Повелители на съня – Наръчник за отчаяни родители

Цена: 23.00 лв.

Купи

Наръчник за отчаяни родители

Експертната, забавна и изчерпателна откъм стратегии книга за бебешкия сън


ДА СИ РОДИТЕЛ НА БЕБЕ или малко дете е най-великото приключение от всички, когато не си грохнал/а от умора. Специалистът по съня – Алексис Дюбиеф от изключително популярния уебсайт Precious Little Sleep, предоставя успешни, достъпни и гъвкави методи, които са базирани на дългогодишни изследвания и които значително щe подобрят съня на твоето дете.

Тази книга ще ти помогне да се справиш с най-заплетените проблеми на съня, включително:
  • Навигирането като спец през трудните периоди с новородено бебе
  • Приучаване на детето да спи през цялата нощ
  • Отказване от нощния млечен ресторант
  • Овладяване на неуверения танц, наречен здравословна дрямка
  • Преминаване през трудностите при съня на съвсем малки деца и такива в предучилищна възраст
Ако търсиш книга с практически решения за подобряване на съня на твоето дете, която да не те приспива, то тази е за теб!

„Чрез страниците на тази книга Алексис Дюбиеф се превръща в приятелката, която всички сме си мечтали да имаме, за да ни води през мистериозния свят на бебешкия сън. Съветите й са научно обосновани и подкрепени от нейния опит при работата й с много семейства, но също така са практични, пълни с емпатия и най-вече ЗАБАВНИ. Тя е създала незаменим наръчник, който е удоволствие да се чете дори – или особено – от недоспали родители.“
АЛИС КАЛАХЪН, автор на The Science Of Mom


ЗА АВТОРА
Алексис Дюбиеф ражда първото си дете през 2006-та и бързо осъзнава, че сънят – или липсата му – e бич за нейното съществуване. И въпреки това, нито една книга, уебсайт или общност изглежда не разполагат с готови отговори относно тази ситуация. С мисълта, че „темата не би трябвало да е чак толкова сложна”, тя прекарва следващите 5 години в изследване и анализ на бебешкия сън. Като обединява научни доказателства и знания, събрани от работата си с хиляди семейства, тя основава блог-подкаста Precious Little Sleep през 2011-та. Само за няколко кратки години проектът, създаден от чист интерес и предназначен да разбули мистерията на бебешкия сън, се превръща в популярна онлайн дестинация за недоспали родители от цял свят.

Той събира милиони посещения годишно и си създава предани последователи. Дюбиеф е магистър по финанси и има магистърска степен по бизнес администрация от Колорадския университет. Практикуваща бягане сред природата и участие в Спартански състезания, тя пише и буни духове недалеч от Бърлингтън, Върмонт, заедно със съпруга си и двете им момчета, които растат по-бързо, отколкото би й се искало.Бележка до моите лишени от сън читатели
Аз не съм медицински специалист и никога не съм била такъв. По-скоро съм препатил родител. Работила съм с много семейства, борещи се с проблеми, свързани със съня, и съм говорила с безброй експертни лица. Също така съм изчела стотици медицински или научни изследвания, които са посочени в бележките, за да не ти се налага и на теб да го правиш. (Цитираните трудове, обаче, са подходящи, в случай, че ти потрябва приспивно четиво.)

ЦИТАТИ ОТ ПОВЕЛИТЕЛИ НА СЪНЯ
„Знаех, че да бъда родител щеше да е трудно. Не очаквах обаче, че ще е толкова трудно. Истина е, че отговорите, от които се нуждаех, съществуваха, само че не на мястото и под формата, от която лишеният ми от сън, пихтиест мозък се нуждаеше да обработи. В търсенето ми на отговор на елементарен въпрос като: „Как да накарам детето си да спи повече от 20 минути?", се бях превърнала в любител-учен по съня.“

„Тази книга е всичко, което не знаех, а исках да знам тогава в първите мигове като родител. Това са изпробвани във времето и базирани на факти средства, с които да се справиш с всички премеждия, големи или малки, които стоят на пътя между пълноценния сън и твоето семейство."

„Тази книга ще ти помогне да направиш план, с който да улесниш детето си да спи по-добре. Нуждаеш се от план. Не от 5, просто от един. Знам, че разполагаш с 9 книги за бебета, но нека в следващите две седмици, аз и ти да бъдем моногамни. Сложи си детективската шапка, прочети книгата, създай си план и го следвай. Ако след няколко седмици откриеш, че връзката ни куца, си свободен/а да тръгнеш по други срещи. Обаче нека си дадем истински шанс, да?"

„На моменти, да помогнем на децата си да заспят ни изглежда като тежка задача. Такава, която ще отнеме месеци, огромна инвестиция в екипировка и която е малко повече от леко ужасяваща. Като изкачването на Килиманджаро. Била съм там, в подножието на планината и съм си мислила: Това е ужасна идея". Но сега съм на върха и ти казвам: „Ехо, приятелю, качвай се! Изобщо не е толква зле, колкото си мислиш, че ще е. И гледката оттук е невероятна!"

„Той никога не спеше. Никога. Костваше ми 45 минути тежък физически труд, за да го накарам да поспи поне 20 минути. Приспиването вечерно време беше изтощителен процес, който траешe повече от Оскарите. По-лошото е, че това беше повече от излишно, тъй като той така или иначе будуваше по цяла нощ, често на дълги, безутешни интервали. Във всички книги пишеше, че това е нормално, че някои бебета са си такива и че ако са по-придирчиви, означава, че просто имат нужда от повече любов. Не го обичах достатъчно?! Невъзможно! Та аз го обожавах до отчаяние."

„Чувствах се като избледняла, призрачна версия на предишното ми Аз, толкова износена, че слънчевите лъчи можеше да прозрат през мен. Едновременно обичах и негодувах срещу Дънкан. Представях си как го оставям на мъжа ми и отивам на хотел. Само за ден, сама. Рай!"

„Моята [майка/свекърва/съседка/приятелка] ме мисли за ужасен човек, защото слагам бебето си в люлка. Може ли да ми помогнеш да ги убедя в противното? Не. Виж – има само трима души, които трябва да подкрепят избора ти на родител: ти, партньорът ти и педиатърът. Вие тримата ще преценявате доста неща заедно през годините (какъв е този обрив, поведенчески проблеми, темата за секса...). Всички останали могат малко или много да си гледат работата. Любезното, но твърдо „Оценявам загрижеността ти, но сме доволни от решението, което взехме" е напълно достатъчно."

„Да помогнеш на детето си да придобие здравословни навици за сън е едно от най-хубавите неща за него. Много се шуми относно това как трябва да се държи един родител и е лесно да се почувстваш под натиск. Истината е, че целият този шум се свежда до следното: дай на рожбата си всичката любов, на която си способен/а, чети й всеки ден, играйте си навън и й помогни със спането. Дори само тези неща да направиш, ти и отрочето ти ще сте върхът."

„Не трябва да изпадаш в паника... Фактът, че четеш тази книга, означава, че си загрижен родител, който разбира колко важен е здравият сън. Притежаваш повече от необходимото, за да помогнеш на бебето или подрастващото си отроче да започне да спи добре, както и да се справиш с каквито и да било други затруднения."

„Умението да заспиваме не е наследствено – то трябва да се научи. Ти учиш бебето да заспива от момента на раждането му, вероятно чрез някаква комбинация от кърмене, хранене, потупване, гушкане и люлеене."

Книгата е най-полезна за тези отчаяни родители, които отглеждат бебоци от 0 до 12 месеца и малки дракончета от 1 до 3 години.

Прочетете откъси от книгата тук и тук
Интервю с Алексис прочетете тук

Издателство: supernova