
Снимка: Мишел Цанг, unsplash.com
Китай е родината на сладоледа
Първите данни за нещо като сладолед се появяват преди повече от 4000 години в древен Китай. По това време за владетелите се приготвял специален деликатес - смес от сняг и лед с парченца портокали, лимони и семена от нар.
Професионалистите използват златни лъжички за дегустация
Златото е без вкус и мирис, ето защо професионалните дегустатори използват лъжички, направени от този благороден метал, за да оценят вкусовите преимущества на сладоледа.
Сладоледът закалява гърлото
Когато се консумира редовно, сладоледът има положителен ефект върху закалката на гърлото. Разбира се, важното е да не се прекалява. Ако ядете сладолед бързо и гълтате големи хапки, ще получите точно обратния резултат.
Всяка година по света се консумират около 15 милиарда литра сладолед
Това е достатъчно, за да се напълнят 5000 басейна с олимпийски размери.
Американците са лидерите в консумацията на сладолед
Средно всеки американец изяжда около 20 килограма сладолед годишно.
8,4 килограма сладолед средногодишно се пада на един руснак
Любимите видове сладолед сред руснаците са ванилия, шоколад, сметанов във вафлена фунийка и крем брюле.
Всяка година в САЩ се отбелязва Национален ден на сладоледа
Юли е определен за Национален месец на сладоледа в САЩ, а третата му неделя е Национален ден на сладоледа. През 1984 г. празникът е одобрен от президента на страната Роналд Рейгън.
Преди да влезе в политиката, Маргарет Тачър е изобретател на мек сладолед
Бившият британски премиер Маргарет Тачър е работила в областта на химията преди да започне политическата си кариера и е участвала в разработването на рецепти за мек сладолед.