Подкрепете ни!
Любопитно01 декември 2021

„Коледа”, „Мария”, „майка” - нежелателни думи при общуване в институциите на ЕС

Как еврокомисията по външна и вътрешна комуникация разбира понятието „съюз на равенството"

Худ. Джерард ван Хонтхорст, 1622 г.
Худ. Джерард ван Хонтхорст, 1622 г.
По-добре кажете „Весели празници" вместо „Весела Коледа". Забравете всички обръщения към събеседника, които визират неговия пол. Никога не пренебрейгвайте сексуалната ориентация на човека. Не се обръщайте към публиката с класическото „дами и господа", казвайте „скъпи колеги". Внимавайте с употребата на библейски имена, които са свързани с някоя конкретна религия...

Това са насоките от работен документ, по който се работи в момента в Европейския съюз, възложен на еврокомисията по външна и вътрешна комуникация. Става дума за вътрешноведомствен документ за комуникация на институциите на общността. Насоките уж са с цел създаване на нов езиков етикет в знак на уважение към многообразието. От всякакъв вид. Най-остро регариха на новите предложения италианците в европарламента. „Европа заличава нашите християнски корени", казват те. За скандала разказва сайтът ruetir.com.

Антонио Таяни изпрати писмен въпрос до Комисията, за да поиска промяна в дискутираните горещо насоки за „приобщаваща комуникация". Брюксел отговори подобаващо: „Ние не забраняваме и не обезкуражаваме използването на думата Коледа, разбира се. Празнуването на Коледа и използването на християнски имена и символи са част от богатото европейско наследство”, обясняват източници от европейската изпълнителна власт. 

Документът от около тридесет страници има недвусмислено заглавие: „Съюз на равенството". „Всеки в ЕС има право да бъде третиран еднакво" без препратки към „пол, етническа принадлежност, раса, религия, увреждане и сексуална ориентация", се казва във въведението на документа, чието написване е наблюдавано от еврокомисаря по равенството Хелена Дали. „Думите и образите, които използваме в ежедневната си комуникация, предават послание за това кои сме и кои не сме", е тезата на насоките. Теза, която има няколко практически последици, които изпълнителната власт на ЕС в документа разделя по сектори.

Едно от предложенията е да се използват в комуникацията неутрални съществителни и местоимения. Вместо „той" или „тя" - "те". Обръщението към група хора следва да е не „дами и господа", а „скъпи колеги". Внимавайте много, когато се обръщате към някоя жена, защото не знаете семейното й положение или сексуалната й ориентация. Не я наричайте „дамата" или „младата дама", нека е обобщаващото „госпожа". 

„Разнообразието трябва да бъде осигурено във всяко текстово или аудиовизуално съдържание" и „балансът между половете трябва да се спазва във всеки панел", пише в документа. Вместо „възрастни", което може да бъде обидно, по-добре да се използва „по-възрастно население". И вместо да се пише или казва, че човек е „инвалид“, за предпочитане е да се каже, че това е човек „с увреждане“. 

В документа, който се представя като огледало на така нареченото „събудено поколение“, темата за сексуалната ориентация е централна. Никога не казвайте „гей“, а по-скоро „гей персона“. Използвайте формулата „лесбийска двойка“, а не „две лесбийки“. Думи като „съпруг", „съпруга", „баща" или „майка" не отразяват приобщаващия език, желан от ЕС. Използвайте думи като „партньор“ или „родители“.

Комисията съветва служителите си да не използват думи, „типични" за някоя конкретна религия. Пример? Фразата „Мария и Джон са международна двойка“ трябва да се замени с „Малика и Джулио са международна двойка“. А неутралността, според Комисията, трябва да се прилага и за религиозните празници. Самите автори на документа от Комисията са убедени, че трябва да се работи по приобщаването и „неутралността“ на изпълнителната власт на ЕС по религиозните въпроси. Но признават, че „примерите“, дадени в насоките, „можеха да бъдат по-добри“.

Ето още бисери от насоките, дадени от сайта Il Giornale
Забранено е да се организират дискусии, в които участват представители само на един пол. „Внимавайте да не споменавате винаги един и същи пол в порядъка на думите във вашето изложение. Внимавайте да не се обръщате по различен начин към представителите на разичните полове (например към мъж - с фамилия, към жена - по име)".

„Когато избирате изображения, илюстриращи вашата комуникация, уверете се, че жените и момичетата не са представени в домакински или пасивни роли, а мъжете да са в активни позиции и приключенски настроени".

Вместо „огънят е най-голямото откритие на човека“, е справедливо да се каже „огънят е най-голямото откритие на човечеството“ . Вместо „периодът на коледните празници може да бъде стресиращ“, трябва да се каже „празниците могат да бъдат стресиращи“. 
За да се избегне стресиращият отенък на думата „колониализъм", вместо „колонизация на Марс" или „човешка колония на Марс", е по-добре да се каже „изпратените хора на Марс“.
Толерантност?
  • Преди дни стана ясно, че В Берлинския държавен балет от декември се отменят представленията на класическия балет по музика на Чайковски, „Лешникотрошачката“, тъй като в някои от сцените имало намеци за „етнически и расови стереотипи", които не отговарят на съвременните разбирания за толерантност към различията. 
  • Posten, пощенската служба на Норвегия, създаде кратко видео, в което Дядо Коледа се влюбва в друг мъж докато разнася подаръците по света. Целта на клипа е да отбележи, че през 2022 г. се навършва половин век, откакто страната е декриминализирала хомосексуалността.
  • Междувременно авторката на поредицата за Хари Потър Джоан Роулинг е подложена на безмилостна атака по всички флангове от транс активисти, заради свое убеждение, което сподели в Туитър преди дни, че съществуват само два биологични пола. Сред заклеймяващите я са и актьори, участвали във филмите по нейни книги.

Още по темата:

България подкрепила резолюция на ООН със спорни джендър понятия Любопитно

България подкрепила резолюция на ООН със спорни джендър понятия

Според Асоциация „Общество и ценности" това нарушава решения на Конституционния съд

Компас за устойчивост Любопитно

Компас за устойчивост

Какво показват числата за приноса на Kaufland България към обществото

Роб Кени помага на момчета без бащи да станат мъже Любопитно

Роб Кени помага на момчета без бащи да станат мъже

За канала му в Youtube "Dad, how do I?" са абонирани над 3,5 млн. души

Нова година в самота? Имате повод за усмивка и благодарност. Любопитно

Нова година в самота? Имате повод за усмивка и благодарност.

Психологът Иля Шабшин съветва как да направите от лимоните лимонада, а не кисела вечер

В коя дистопия живеем? Любопитно

В коя дистопия живеем?

Или сме във всички едновременно?

Наръчник за по-устойчива Коледа Любопитно

Наръчник за по-устойчива Коледа

Шведският аутдор експерт Fjällräven ни помага да направим празниците по-светли за нас и за планетата

Дискриминирани ли са женските образи в детските приказки? Любопитно

Дискриминирани ли са женските образи в детските приказки?

Учени ровят из хиляди книжки от последните 60 г., за да намерят отговора

Кой печели от пандемията? Любопитно

Кой печели от пандемията?

Само за година стрийминг платформите се сдобиха с милиони нови абонати

Какво става, когато вулкан бъде взривен? Любопитно

Какво става, когато вулкан бъде взривен?

Тази стратегия е тествана неведнъж

Почистващ робот за Коледа? Чиста работа! Любопитно

Почистващ робот за Коледа? Чиста работа!

Подарете на любимите си хора най-ценните неща – време, уют и спокойствие

Фалира производителят на бонбоните Моцарт Любопитно

Фалира производителят на бонбоните Моцарт

Икономическата криза не пощади един от символите на Австрия

Съдът във Валония обяви използването на зелен сертификат за незаконно Любопитно

Съдът във Валония обяви използването на зелен сертификат за незаконно

Неустойка в размер на 5000 евро на ден грози региона, ако не се спре изискването на документа

Национален парк „Централен Балкан“ – 30 години в полза на природата и хората Любопитно

Национален парк „Централен Балкан“ – 30 години в полза на природата и хората

Той е сред най-големите защитени територии у нас и в Европа

11 млн. евро за записки на Айнщайн по теорията на относителността Любопитно

11 млн. евро за записки на Айнщайн по теорията на относителността

До днес са останали само два ръкописа на великия учен

Октоподите, раците и омарите са съзнателни същества Любопитно

Октоподите, раците и омарите са съзнателни същества

Обединеното кралство вкарва главоноги и ракообразни в закона за хуманно отношение към животните

Американците преяждат на Деня на благодарността от... патриотизъм Любопитно

Американците преяждат на Деня на благодарността от... патриотизъм

Как социолозите тълкуват за нацията по ритуалите