Подкрепете ни!




Любопитно18 април 2023

Книгите за езика на тялото грешат

Каква е истината за разчитането на невербални сигнали


изображение: IStock
изображение: IStock
Отбранявате се, несигурни сте, уверени, конфронтиращи се: може ли езикът на тялото ви да разкрие какво мислите? Повечето от нас са чували или чели, че ако скръстите ръце на гърдите си, се чувствате застрашени и заемате отбранителна позиция. Че ако си играете с косата си, докато говорите, се чувствате нервни и несигурни – но има ли наистина някаква истина в тези стереотипи за езика на тялото?

Снобски клишета, а не експертни мнения

Четенето на езика на тялото може да бъде полезно умение за разбиране на това как се чувства някой или какви може да са мислите му. Но е важно да запомните, че това не е точна наука и може да има културни или индивидуални вариации в начина, по който хората се изразяват чрез езика на тялото. Например зрителният контакт в Япония може да се счита за акт на агресия или грубост. Наистина не можете да се доверите на всичко, което прочетете в ръководствата за езика на тялото.

Например в книга, публикувана през 1970 г., авторът Рей Бърдуистел твърди, че хората имат 20 000 различни изражения на лицето. Но в „Окончателната книга за езика на тялото“, публикувана през 2004 г. от Алън и Барбара Пийз, този брой внезапно се увеличава до 250 000. По-нови научни изследвания показват, че реалният брой изражения на лицето всъщност е по-близо до 21.

Има книги за езика на тялото, които обещават успех в заседателната зала, спалнята, баровете и ресторантите. Те обещават успех в работата и у дома заедно с това как да четете безмълвните „разкази“ на вашите приятели и съседи. Тези популярни книги имат две основни цели (освен печеленето на пари) – те обясняват как да разчитате „експертно“ езика на тялото, но също и как да го фалшифицирате за максимален ефект.

Доминиращи позиции

„Окончателната книга за езика на тялото“, например, ни казва, че символичното подчертаване на чатала (разтворени крака с ханш издаден напред и ръка на колана) се използва от „мачовците и яките момчета". Това е мощен сексуален сигнал, казват авторите и твърдят, че работи. Те пишат: „Този ​​жест казва на другите: „Аз съм мъжествен – мога да доминирам“, поради което е обичаен за дебнещите мъже.“

Милиони хора купуват тези книги и се опитват да пресъздадат мачовската позиция, за да изглеждат яко. Седналата поза за сексуална нападателност е „катапулт“ – тялото е изпружено назад, краката са изпънати напред, ръцете са или на бедрата или с преплетени пръсти зад главата. Лактите са „заплашително изпъкнали“. Според авторите на умните книги, това е почти изключително мъжки жест, „използван за сплашване на другите“.

Трудно е да не забележите, че подобно тълкование е доста комично и тези „тайни“ значения са широко разпространени в бестселърите за „лошите момчета“. Тази категоричност е доста нелепа по своята същност. Тези книги са пълни със статични изображения на езика на тялото на ефективните „комуникатори“ - и това е един основен проблем, защото езикът на тялото е динамичен: тялото е в движение. Не можете да стоите в позата на мачо цял ден.

Но това не означава, че езикът на тялото не е важен. Значението му е огромно, въпреки че не е 12 пъти по-мощен от вербалната комуникация - както някои твърдят.



Фалш срещу истина

В моята книга „Преосмисляне на езика на тялото“ твърдя, че за да разчетете правилно езика на тялото, трябва да знаете къде да търсите. Може да няма 20 000 различни изражения на лицето, но по него все пак се разчитат много скрити емоционални състояния. Това е така докато човекът не започне да се опитва да контролира мимиките си, например като прикрива емоциите си с усмивка.

Как можете да различите фалшива усмивка от истинска усмивка? Истинската включва мускулите около очите и бавно изчезва от лицето. Фалшивата маскираща усмивка изчезва от лицето внезапно, както показа американският психолог Пол Екман в своите пионерски експерименти, свързващи емоциите и изражението на лицето. Така че за да декодирате по-точно изражението на лицето, трябва да се съсредоточите върху това, което се случва, когато фалшивата усмивка изчезне. Много за кратко е, но може да бъде много показателно.

Друг проблем със статичната природа на тези книги за езика на тялото е, че речта и езикът на тялото са тясно свързани, както твърди американският психолог и експерт по психолингвистика (психологията на езика), Дейвид Макнийл в своята книга от 2000 г. „Език и жестове“.

Когато говорят, хората често правят спонтанни и несъзнателни движения с ръцете си, които илюстрират съдържанието на това, което казват. Няма речник за тези движения, но те се генерират заедно със самата реч. Моето собствено изследване показа, че значенията се изразяват в тези движения - и когато хората не могат да видят конкретните жестове, те пропускат важна информация.

Понякога жестикулацията и речта не съвпадат. Говорещият може да каже „моят партньор и аз сме много близки“, но ръцете му показват значително раздалечаване, а не близост. Друг човек казва „Имам много високи амбиции“, но ръката му не описва това, което бихте очаквали, ако човек наистина се чувства така. Много по-лесно е да излъжете ефективно в речта, отколкото в придружаващия жест, защото тези движения имат сложни моменти, свързани със самата реч. Движението на ръката започва точно преди изказаното и след това смисловата част от жеста съвпада точно със съответната дума. Трудно е да се разбере този синхрон или асинхрон, ако човекът отсреща лъже. Отново всичко е в движението и времето — и в тясната и несъзнателна връзка между речта и езика на тялото.

Джеф Бийти, професор по психология в университета Edge Hill, The Conversation

Още по темата:

Земята експлодира пред туристи в „Йелоустоун“ Любопитно

Земята експлодира пред туристи в „Йелоустоун“

Не е вулкан, успокояват хората местните власти

Лесно се влюбвате? Това е показател за склонност към изневяра. Любопитно

Лесно се влюбвате? Това е показател за склонност към изневяра.

Психолози обясняват що е то емофилия и тя ли е отговорна за неуспешните връзки, уж градени върху любов

Младежкото щастие пада главоломно в 145 страни Любопитно

Младежкото щастие пада главоломно в 145 страни

Вероятно е причините за срива да се крият в 2014 г.

Наистина ли е пророчески сериалът „Семейство Симпсън“? Любопитно

Наистина ли е пророчески сериалът „Семейство Симпсън“?

DailyMail: В различни епизоди през годините се предсказва възхода на Тръмп, Грета Тумберг, Лейди Гага и Камала Харис

Място на силата Любопитно

Място на силата

Куполната къща усилва енергията такава, каквато е. Щом е положителна, човек се чувства като в олтар на богиня или в дома на император

Експеримент: самовъзпроизвеждащи се цифрови форми на живот Любопитно

Експеримент: самовъзпроизвеждащи се цифрови форми на живот

Учени все още гадаят възможно ли е животът на Земята да се е самосъздал

Световното население ще достигне своя връх след 60 години Любопитно

Световното население ще достигне своя връх след 60 години

Човечеството остарява, ООН отчита, че спадът в раждаемостта не е лош показател

„Никога не се доверявайте на OpenAI! Предупредени сте.“ Любопитно

„Никога не се доверявайте на OpenAI! Предупредени сте.“

Бивш служител на Агенция за национална сигурност на САЩ е убеден, че най-важната мисия на ИИ е следенето

Учени: Има връзка между първата буква от името ви и посоката на живота ви Любопитно

Учени: Има връзка между първата буква от името ви и посоката на живота ви

При много американци и канадци има съвпадение между първата буква на името им, на професията и града, в който живеят

Тримата братя и 17-те коня Любопитно

Тримата братя и 17-те коня

Загадката на Даниил Хармс

Техниките за флирт се различават, когато се търси бърз секс или сериозна връза Любопитно

Техниките за флирт се различават, когато се търси бърз секс или сериозна връза

Контактът с очите е важен, но има по-добри подходи, казват учените

Робот сервитьорка събра очите на клиенти в Китай Любопитно

Робот сервитьорка събра очите на клиенти в Китай

Видеото с танцуващия хуманоид обиколи света и разбуни социалните мрежи

156 ерудити от цяла България премериха сили във „Фестивала на знанието“ Любопитно

156 ерудити от цяла България премериха сили във „Фестивала на знанието“

В Стара Загора се проведе третото национално издание на куиз турнира

Бездомници се приютяват в неговите подземни покои Любопитно

Бездомници се приютяват в неговите подземни покои

Вомбатът е най-гостоприемният бозайник

Дом от коноп Любопитно

Дом от коноп

Български предприемач строи къщи от всеприложимото растение, което все още е забранено за преработка у нас

KOZELINO: Студ, влага и пожар не ги събаря! Любопитно

KOZELINO: Студ, влага и пожар не ги събаря!

Устойчиви, природосъобразни, лесни за нанасяне и красиви тапети за вашите вътрешни пространства