Подкрепете ни!
Любопитно18 април 2023

Книгите за езика на тялото грешат

Каква е истината за разчитането на невербални сигнали

изображение: IStock
изображение: IStock


Отбранявате се, несигурни сте, уверени, конфронтиращи се: може ли езикът на тялото ви да разкрие какво мислите? Повечето от нас са чували или чели, че ако скръстите ръце на гърдите си, се чувствате застрашени и заемате отбранителна позиция. Че ако си играете с косата си, докато говорите, се чувствате нервни и несигурни – но има ли наистина някаква истина в тези стереотипи за езика на тялото?

Снобски клишета, а не експертни мнения

Четенето на езика на тялото може да бъде полезно умение за разбиране на това как се чувства някой или какви може да са мислите му. Но е важно да запомните, че това не е точна наука и може да има културни или индивидуални вариации в начина, по който хората се изразяват чрез езика на тялото. Например зрителният контакт в Япония може да се счита за акт на агресия или грубост. Наистина не можете да се доверите на всичко, което прочетете в ръководствата за езика на тялото.

Например в книга, публикувана през 1970 г., авторът Рей Бърдуистел твърди, че хората имат 20 000 различни изражения на лицето. Но в „Окончателната книга за езика на тялото“, публикувана през 2004 г. от Алън и Барбара Пийз, този брой внезапно се увеличава до 250 000. По-нови научни изследвания показват, че реалният брой изражения на лицето всъщност е по-близо до 21.

Има книги за езика на тялото, които обещават успех в заседателната зала, спалнята, баровете и ресторантите. Те обещават успех в работата и у дома заедно с това как да четете безмълвните „разкази“ на вашите приятели и съседи. Тези популярни книги имат две основни цели (освен печеленето на пари) – те обясняват как да разчитате „експертно“ езика на тялото, но също и как да го фалшифицирате за максимален ефект.

Доминиращи позиции

„Окончателната книга за езика на тялото“, например, ни казва, че символичното подчертаване на чатала (разтворени крака с ханш издаден напред и ръка на колана) се използва от „мачовците и яките момчета". Това е мощен сексуален сигнал, казват авторите и твърдят, че работи. Те пишат: „Този ​​жест казва на другите: „Аз съм мъжествен – мога да доминирам“, поради което е обичаен за дебнещите мъже.“

Милиони хора купуват тези книги и се опитват да пресъздадат мачовската позиция, за да изглеждат яко. Седналата поза за сексуална нападателност е „катапулт“ – тялото е изпружено назад, краката са изпънати напред, ръцете са или на бедрата или с преплетени пръсти зад главата. Лактите са „заплашително изпъкнали“. Според авторите на умните книги, това е почти изключително мъжки жест, „използван за сплашване на другите“.

Трудно е да не забележите, че подобно тълкование е доста комично и тези „тайни“ значения са широко разпространени в бестселърите за „лошите момчета“. Тази категоричност е доста нелепа по своята същност. Тези книги са пълни със статични изображения на езика на тялото на ефективните „комуникатори“ - и това е един основен проблем, защото езикът на тялото е динамичен: тялото е в движение. Не можете да стоите в позата на мачо цял ден.

Но това не означава, че езикът на тялото не е важен. Значението му е огромно, въпреки че не е 12 пъти по-мощен от вербалната комуникация - както някои твърдят.Фалш срещу истина

В моята книга „Преосмисляне на езика на тялото“ твърдя, че за да разчетете правилно езика на тялото, трябва да знаете къде да търсите. Може да няма 20 000 различни изражения на лицето, но по него все пак се разчитат много скрити емоционални състояния. Това е така докато човекът не започне да се опитва да контролира мимиките си, например като прикрива емоциите си с усмивка.

Как можете да различите фалшива усмивка от истинска усмивка? Истинската включва мускулите около очите и бавно изчезва от лицето. Фалшивата маскираща усмивка изчезва от лицето внезапно, както показа американският психолог Пол Екман в своите пионерски експерименти, свързващи емоциите и изражението на лицето. Така че за да декодирате по-точно изражението на лицето, трябва да се съсредоточите върху това, което се случва, когато фалшивата усмивка изчезне. Много за кратко е, но може да бъде много показателно.

Друг проблем със статичната природа на тези книги за езика на тялото е, че речта и езикът на тялото са тясно свързани, както твърди американският психолог и експерт по психолингвистика (психологията на езика), Дейвид Макнийл в своята книга от 2000 г. „Език и жестове“.

Когато говорят, хората често правят спонтанни и несъзнателни движения с ръцете си, които илюстрират съдържанието на това, което казват. Няма речник за тези движения, но те се генерират заедно със самата реч. Моето собствено изследване показа, че значенията се изразяват в тези движения - и когато хората не могат да видят конкретните жестове, те пропускат важна информация.

Понякога жестикулацията и речта не съвпадат. Говорещият може да каже „моят партньор и аз сме много близки“, но ръцете му показват значително раздалечаване, а не близост. Друг човек казва „Имам много високи амбиции“, но ръката му не описва това, което бихте очаквали, ако човек наистина се чувства така. Много по-лесно е да излъжете ефективно в речта, отколкото в придружаващия жест, защото тези движения имат сложни моменти, свързани със самата реч. Движението на ръката започва точно преди изказаното и след това смисловата част от жеста съвпада точно със съответната дума. Трудно е да се разбере този синхрон или асинхрон, ако човекът отсреща лъже. Отново всичко е в движението и времето — и в тясната и несъзнателна връзка между речта и езика на тялото.

Джеф Бийти, професор по психология в университета Edge Hill, The Conversation

Още по темата:

Китай копае дупка, ще е дълбока 10 000 м Любопитно

Китай копае дупка, ще е дълбока 10 000 м

Най-дълбок в света е Колският свръхдълбок сондаж – 11 034 м

15 начина да накарате децата да заобичат четенето Любопитно

15 начина да накарате децата да заобичат четенето

С тези хитринки малчуганите сами ще започнат да посягат към книгите

Нюйоркски адвокат, хванат да използва ChatGPT - цитирал случаи, които не съществуват Любопитно

Нюйоркски адвокат, хванат да използва ChatGPT - цитирал случаи, които не съществуват

Добре е да проверявате всички данни, получени от изкуствения интелект

Променливото време не е пречка за приключения навън Любопитно

Променливото време не е пречка за приключения навън

За шведската марка Fjällräven изборът на правилната екипировка е ключов за пълноценно преживяване в природата

Да ти настръхнат косите Любопитно

Да ти настръхнат косите

Едни от най-зловещите места на Земята, които привличат хиляди туристи

Ще го бъде ли бракът ви зависи от тези 24 неща Любопитно

Ще го бъде ли бракът ви зависи от тези 24 неща

Мъжете повече държат на приликите в емоциите и активностите, докато жените са по-взискателн

7 научнофантастични изобретения, които се превърнаха в реалност Любопитно

7 научнофантастични изобретения, които се превърнаха в реалност

Много отдавна писателите на научна фантастика предрекоха бъдещото, в което живеем

Градско земеделие във виенски гробищни паркове Любопитно

Градско земеделие във виенски гробищни паркове

В свободните от гробове пространства всеки желаещ може да отглежда зеленчуци с разсад от общината

Най-сетне ще чуете какво си говорят героите във филмите Любопитно

Най-сетне ще чуете какво си говорят героите във филмите

Amazon пуска AI инструмент, с който ще изчезне раздразнението, че не разбирате диалозите

Не, един навик не се създава за 21 дни Любопитно

Не, един навик не се създава за 21 дни

За да стане фитнесът част от живота ви трябват месеци, за рутинното миене на ръце - седмици

Жена прекара в подземна пещера 500 дни в пълна изолация Любопитно

Жена прекара в подземна пещера 500 дни в пълна изолация

Беатрис Фламини прочела 60 книги, не знае за войната в Украйна и смъртта на Елизабет II

До нови срещи в природата с колекцията на Fjällräven за сезон пролет-лято 2023 Любопитно

До нови срещи в природата с колекцията на Fjällräven за сезон пролет-лято 2023

Шведският експерт в аутдор екипировката с подобрения в ключови модели

По съня си се делим не само на сови и чучулиги Любопитно

По съня си се делим не само на сови и чучулиги

Някои сме мечки, делфини, вълци, лъвове...

Изкуствен интелект поздравява всички наши читатели за пролетта! Любопитно

Изкуствен интелект поздравява всички наши читатели за пролетта!

ChatGPT: Искам да успокоя всички, че моето съществуване не представлява край на света

Кой е най-редкият и най-скъп благороден метал Любопитно

Кой е най-редкият и най-скъп благороден метал

Той е 10 пъти по-скъп от златото и може би вече притежавате малко от него...

Каква марка кола карат шофьорите с най-високо IQ Любопитно

Каква марка кола карат шофьорите с най-високо IQ

Има ли връзка между интелигентността и цвета, който избират водачите за автомобила си