Подкрепете ни!
Мистерии и загадки10 септември 2021

Тече ли времето различно за всеки от нас

3 начина, по които мозъкът ни си играе с часовете и минутите

изображение: iStock
изображение: iStock
Ние не възприемаме времето обективно. Мозъкът ни го интерпретира по сложен и аморфен начин, пише Мат Дейвис в bigthink.com. На пръв поглед времето сякаш непрекъснато тече от миналото към бъдещето. Всъщност това е сложна илюзия, която мозъкът ни усилено създава.
В действителност той постоянно управлява нашето възприятие за време. Ето  три времеви илюзии, които демонстрират субективната природа на нашето възприятие и как подсъзнанието ни влияе върху нашия преживян опит.

Начинът, по който мислим за времето, е донякъде противоречив. От една страна, времето сякаш е фиксирано. Никога не можете да се върнете в миналото и всеки ден, месец и година преминават неумолимо в следващите листове от календара. От друга страна, ние знаем, че това не е съвсем точно. Има моменти, които сякаш се простират до безкрайност. Колко дълга ви се струва вечерята за Деня на благодарността, когато ексцентричният ви чичо е изпил твърде много? Или колко бързо минава един ден на плажа? Истината е, че мозъкът е отговорен за това как преживяваме времето. Той ни въздейства главно чрез илюзии. Ето три от триковете, които мозъкът използва, за да управлява потока от време.

1. Хроностаза

Ако имате аналогов часовник в къщата си, опитайте се да наблюдавате какво се случва, когато го погледнете за първи път след като сте чели книга или сте гледали телевизия. Забелязвате, че втората стрелка се задържа доста дълго на мястото си, сякаш е била замразена точно преди да погледнете часовника.

Това е известно като илюзията на спрелия часовник и е пример за хроностаза. Причината е невероятната координация между очите и мозъка ви.

Винаги, когато се фокусираме върху нещо (избрахме в примера книга или телевизионен екран), очите ни приемат информация, преди да сме я осъзнали. Сигналът за светлината, отразена от страницата, трябва да бъде изпратен до зрителната кора, преди да може да бъде обработен и направен „реален“ за нас. Това обикновено се случва през цялото време, така че никога не забелязваме процеса.

Когато обаче преместваме фокуса на вниманието си като бързо извръщаме очите си към нова цел - аналогов часовник, в този случай - зрителната ни кора спира да приема нова информация. Очите ни все още записват данни, но тези данни не се обработват и затова не ги възприемаме съзнателно. Ако трябваше да правим това, всичко, което възприемаме би оформило една доста неясна и дезориентираща картина.

За да се избегне хаоса, зрителният кортекс се изключва за краткото време - докато местим погледа си - и после ни дава възможност да фокусираме отново, след спиране на движението. Но вие не отчитате "празно време" докато оглеждате стаята. Вашият мозък приема данните, които получава веднага след завършване на движението на очите и запълва празнината. 

Причината, поради която втората стрелка на часовника изглежда изостава, когато го погледнете внезапно, е, че мозъкът ви е направил снимка на втората стрелка в момента, в който сте я наблюдавали и я е копирал през тези няколко милисекунди в миналото. Зрителната ви кора не е записала тези няколко милисекунди, но вие не "късате лентата".

2. Силата на страха

Различните емоционални състояния могат да имат мощен ефект и върху възприятието за време. Всички знаем как в момент на силен страх сякаш времето се забавя и няколко мига в усещанията ни са като часове. Забавянето на времето при силен стрес е свързано с факта, че мозъкът ни откроява уникалните ситуации. Затова ни се струва, че времето се забавя.

В сюблимни житейски моменти в кръвта мощно се изхвърля адреналин. Сърдечната честота се увеличава, бронхиалните канали се разширяват, за да абсорбират повече кислород, зениците се разширяват, причинявайки тунелно зрение, нивата на кръвната захар се покачват и времето сякаш забавя своя ход.

Учените ще ви обяснят, че вашето възприятие за време всъщност не се забавя в момента, а че това усещане е страничен продукт на допълнителното внимание, което мозъкът ви обръща на ситуацията, предизвикваща страх. При нормални случки и преживявания вие не си спомняте детайлите. Но под стрес мозъкът интерпретира високия интензитет на спомена за страшното събитие, сякаш се е случило на забавен каданс.

3. Ходът на времето

Всички сме чували как годините сякаш изтичат с нарастваща скорост с напредването на възрастта. Това явление е доказано емпирично. В едно изследване учените молят млади и възрастни участници да преценят кога са изминали 3 минути, като броят мълчаливо в главата си. Младите хора – около 20 години - почти "уцелили" истинския ход на времето, но по-възрастните "подценявали" изтичането на минутите. 60-годишните казали, че три минути са минали след 3 минути и 40 секунди.

Има различни обяснения за тази мистерия. Може да е ефектът на пропорционалност. За 12-годишно дете годината е сериозен отрязък от време, но не е така за един 60-годишен човек. Едно от възможните обяснения е защото метаболизмът ни се забавя с напредването на възрастта. По-бързият метаболизъм означава, че изпитваме повече биологични маркери, което прави по-ярко и бавно всяко субективно преживяване, като обратното е вярно при по-бавен метаболизъм. Или може да се дължи на намаляването на допамина - невротрансмитер, отговорен за усещането на удоволствие от нова стимулация - който мозъкът ни произвежда по-малко с възрастта. Или всичко това е комбинация от тези фактори.

Има много други примери за магическите трикове, с които мозъкът ни може да играе, когато става въпрос за усещането ни за време. Въпреки че може да се приеме като непрекъснато течащ поток, времето наистина е просто друг начин нашите мозъци да осмислят света, това, което виждаме и докосваме и да интерпретират електрическите импулси, породени от тези процеси. Така че следващия път, когато изживявате приятен момент, забавете темпото и му се насладете от душа.

Още по темата:

Сърцето излъчва светлина при медитация към човек в нужда Мистерии и загадки

Сърцето излъчва светлина при медитация към човек в нужда

Бионауката трябва да надмогне страха си и да проникне отвъд законите на материята

Мистериозното изчезване на Полет 370 Мистерии и загадки

Мистериозното изчезване на Полет 370

Най-вероятно истината за случилото се на борда на Боинг 777 никога няма да бъде разкрита

Огънят помете всичко и остави храма напълно непокътнат Мистерии и загадки

Огънят помете всичко и остави храма напълно непокътнат

В стихията пожарът заобикаля гръцкия храм „Света Троица" (видео)

Сивите извънземни – най-честите посетители на Земята Мистерии и загадки

Сивите извънземни – най-честите посетители на Земята

Според някои теории над 70 процента от посещенията на извънземни са именно от расата на Сивите

Кои са нашите невидими духовни водачи Мистерии и загадки

Кои са нашите невидими духовни водачи

Те бдят над нас и се появяват в точния момент, за да ни помогнат в трудна ситуация

Излезе „епохалният” доклад на САЩ за НЛО – 9 страници Мистерии и загадки

Излезе „епохалният" доклад на САЩ за НЛО – 9 страници

Пентагонът говори за евентуални вражески технологии и природни явления, но не и за извънземни

Ставате ли за шаман Мистерии и загадки

Ставате ли за шаман

10 признака, по които да разберете дали сте призовани духовно да помагате на хората

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса? Мистерии и загадки

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса?

Те виждали кристално нощем, когато изгрявала Луната

Защо Пентагонът изведнъж се отвори за НЛО Мистерии и загадки

Защо Пентагонът изведнъж се отвори за НЛО

Уфолозите се радват на падането на завесата, но наблюдатели виждат в добрата новина пъклен план

Как да поканим ангелите в дома си? Мистерии и загадки

Как да поканим ангелите в дома си?

Помолете за тяхната благословия, безусловна любов и напътствия

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г. Мистерии и загадки

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г.

Пол Динах разказва какво очаква човечеството в следващите две хилядолетия

Ще се върнат ли Анунаките? Мистерии и загадки

Ще се върнат ли Анунаките?

Древните извънземни създали хомо сапиенс и кръстили първия човек Адаму

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

Неразгаданите мистерии на Фестоския диск Мистерии и загадки

Неразгаданите мистерии на Фестоския диск

Повече от век уникалната находка от остров Крит вълнува археолози, лингвисти и почитатели на античната история

Тайните на древната египетска „Книга на мъртвите” Мистерии и загадки

Тайните на древната египетска „Книга на мъртвите”

В същността си тя представлява ръководство за душата на починалия човек

Сезонът на мистериозните „житни кръгове” е открит Мистерии и загадки

Сезонът на мистериозните „житни кръгове" е открит

Вижте първия знак на извънземните за тази година в поле с рапица