Подкрепете ни!
Наука26 април 2023

Криминална нишка вплетена в двойната спирала на ДНК

70 г. от публикуването на една от най-значимите истини за човечеството

Д-р Розалинд Франклин също открива двойната спирала на ДНК, снимки: Wikimedia.org
Д-р Розалинд Франклин също открива двойната спирала на ДНК, снимки: Wikimedia.org


На 25 април 1953 г. Джеймс Уотсън и Франсис Крик публикуват забележителна статия в Nature, разкриваща двойната спирала като дългата неуловима структура на ДНК - откритие, което десетилетие по-късно им носи Нобелова награда. Това припомня вчера The New York times. Изданието пояснява, че в последния абзац на научната статия двамата учени признават, че са били „стимулирани от опознаването на непубликуваните експериментални резултати и идеи“ на двама учени от Кралския колеж в Лондон - Морис Уилкинс и Розалинд Франклин. Двата екипа са работили независимо един от друг. 

Според The New York times в бестселъра си „Двойната спирала“ д-р Уотсън не само се изказва пренебрежително за д-р Франклин, която нарича Роузи, но и признава, че двамата с д-р Крик са използвали нейните данни без знанието й. „Роузи, разбира се, не ни даде директно данните си“, пише д-р Уотсън. „Във връзка с това никой в ​​King's не разбра, че са в нашите ръце.“

Този разказ се превърна в притча за лошия тон в научните среди, доведе до обратна реакция срещу д-р Уотсън и д-р Крик и превърна д-р Франклин във феминистка икона, разказва The New York times. Започнал дългогодишен дебат сред историците: каква точно роля е изиграла д-р Франклин в откриването на двойната спирала и до каква степен е била онеправдана?В ново мнение, публикувано в Nature във вторник, двама учени твърдят, че това, което се е случило, е „по-малко злонамерено, отколкото се предполага“. Матю Коб е зоолог и историк от университета в Манчестър, който пише биографията на д-р Крик. Натаниел Комфорт пък се занимава с история на медицината в университета Джон Хопкинс и пише биографията на д-р Уотсън. Двамата се заровили в архивите на д-р Франклин и открили документи, които оневиняват двамата нобелисти. Или поне почистват имиджа им от десетилетни нападки и обвинения в кражба на научен труд.

Според публикацията в Nature д-р Франклин е знаела, че д-р Уотсън и д-р Крик имат достъп до нейните данни и че тя и д-р Уилкинс са си сътрудничали с тях. „Трябва да мислим за Розалинд Франклин не като за жертва на ДНК, а като за равностоен участник и сътрудник в откритието на структурата“, каза д-р Комфорт.

Скептицизъм

Наблюдаващи конфликта от години, други историци настояват, че новите документи са интересни, но не променят радикално цялата история: отдавна е ясно, че д-р Франклин е изиграла ключова роля в откритието. Според тях дори и да е знаела кой е имал достъп до нейните изследвания, новите документи не променят факта, че тя не е получила адекватно признание за работата си.

„Това, което е неравностойно и винаги е било неравностойно и все още е неравностойно за Розалинд Франклин, е заслугата, която тя не получи след откритието“, казва д-р Джакалин Дъфин, хематолог, занимаваща се с история на медицината в Queen's University, в Канада.

Два екипа са вървели към откритието

В началото на 50-те години на миналия век д-р Уотсън и д-р Крик работят заедно в университета в Кеймбридж, Великобритания, опитвайки се да сглобят структурата на ДНК, главно чрез изграждане на модели на молекулата.

В близкия Кингс Колидж в Лондон д-р Франклин и д-р Уилкинс се опитват да решат експериментално същия пъзел, използвайки рентгенови лъчи, за да създадат изображения на ДНК. 

В „Двойната спирала“ д-р Уотсън пише, че може би е направил научния си пробив след като д-р Уилкинс му показва едно от изображенията на д-р Франклин, известно като Снимка 51. „В момента, в който видях снимката, устата ми зейна и пулсът ми започна да се ускорява“, признава си чистосърдечно д-р Уотсън.

Тази книга е публикувана през 1968 г. (десетилетие след като д-р Франклин умира от рак на яйчниците на 37-годишна възраст) и се превръща в нещо като официална история на едно от най-важните научни открития на миналия век. Според The New York times обаче, истинската история е малко по-сложна.

През декември 1952 г. ръководителят на д-р Крик, молекулярният биолог Макс Перуц, получава доклад за непубликуваните резултати на д-р Франклин по време на официално посещение в Кингс Колидж. По-късно д-р Перуц дава този доклад на д-р Крик и д-р Уотсън.

Тези данни се оказват по-полезни за тандема откриватели от Снимка 51, казават д-р Коб и д-р Комфорт, позоваващи се на писмо, доказващо че д-р Франклин е знаела, че нейните резултати са стигнали до Кеймбридж.Защита или нови обвинения

Д-р Коб и д-р Комфорт окрили и чернова на непубликувана статия в списание Time за откриването на двойната спирала. Проектът характеризира изследването не като състезание, а като продукт на два екипа, които работят паралелно и понякога се съвещават помежду си. „Статията описва работата по двойната спирала като работа на четирима равнопоставени сътрудници“, каза д-р Комфорт.

Елспет Гарман, молекулярен биофизик в Оксфордския университет, се съгласява с новите доказателства по защитата на нобелистите, но се съмнява цитираният доклад да е бил поверителен и настоява, че е въпрос на възпитание и почтеност д-р Перуц да поиска разрешение да го сподели.

Д-р Комфорт заявява, че той и д-р Коб не се „опитват да оневинят“ д-р Уотсън и д-р Крик, за които той твърди, че не бързат много да признаят напълно приноса на д-р Франклин. Д-р Коб пък е категоричен, че учените от Кеймбридж е трябвало да кажат на д-р Франклин, че използват нейните данни. „Те бяха негалантни, но това е кражба“ - допълва той.

Ранната смърт на д-р Франклин вероятно означава, че е нямало как да получи Нобелова награда. Но Нобелевският комитет е можел да намери други начини да признае приноса й, казва Нилс Хансон, занимаващ се с история на медицината в университета Хайнрих Хайне в Дюселдорф, Германия. Нито д-р Уотсън, нито д-р Крик я споменават при връчването на наградите, припомня д-р Хансон, въпреки че д-р Уилкинс, който също получава наградата, го направи.

Още по темата:

Бременните да се въздържат от парацетамол, съветват учени Наука

Бременните да се въздържат от парацетамол, съветват учени

Употребата му при кърмачета и деца не е безопасна за неврологичното им развитие

Колко е часът на Луната? Наука

Колко е часът на Луната?

Астронавтите на международната космическа станция се любуват на 16 залеза на ден

Месото, отгледано в лаборатория, вреди на околната среда до 25 пъти повече от говеждото Наука

Месото, отгледано в лаборатория, вреди на околната среда до 25 пъти повече от говеждото

Интересът към култивираната мръвка се дължи на неточни анализи на въглеродните емисии

Извънземен живот в нашата Слънчева система? Наука

Извънземен живот в нашата Слънчева система?

НАСА тълкува по нов начин информацията от космическия кораб Вояджър 2

Докато Илон Мъск още само се кани, мозъчни чипове вече са имплантирани на 50 души Наука

Докато Илон Мъск още само се кани, мозъчни чипове вече са имплантирани на 50 души

Blackrock Neurotech тества върху хора чипове за справяне със слепота и парализа

Драматична загуба на тегло без операция или гадене? Наука

Драматична загуба на тегло без операция или гадене?

Експериментално лекарство против затлъстяване действа като стомашен байпас

Насладете се на сиянието на да Винчи тази седмица Наука

Насладете се на сиянието на да Винчи тази седмица

От България няма да виждаме слънчевото затъмнение, но ще наблюдаваме пепелявото сияние

Нашите убеждения и пристрастия ни пречат да видим реалността Наука

Нашите убеждения и пристрастия ни пречат да видим реалността

Паметта ни често ни „подлъгва", за да видим това, което искаме

Наистина ли всичко се случва навсякъде наведнъж? Наука

Наистина ли всичко се случва навсякъде наведнъж?

Известен астрофизик твърди, че има още много Големи взривове

Японска компания пуска изкуствен метеорен дъжд Наука

Японска компания пуска изкуствен метеорен дъжд

Целта е забавление в безпрецедентен мащаб, но също така и събиране на атмосферни данни от мезосферата

Италия забрани ChatGPT Наука

Италия забрани ChatGPT

Чатботът е временно блокиран поради опасения за нарушена поверителност на данните на потребителите

НАСА показа астронавтите, които ще летят до Луната Наука

НАСА показа астронавтите, които ще летят до Луната

Четиримата са изключително способни и завършени личности с умения и решителност да поемат всяко изпитание като екип

Кихането на Еверест оставя след себе си микроби, които могат да оцелеят векове Наука

Кихането на Еверест оставя след себе си микроби, които могат да оцелеят векове

Микробни останки от преминали през върха авантюристи са открити в латентно състояние в замръзналата почва

В недрата на Земята са скрити огромни количества вода Наука

В недрата на Земята са скрити огромни количества вода

Рингудит - носителят на живота е в скалите между горната и долната мантия

Как родният език променя структурата на вашия мозък Наука

Как родният език променя структурата на вашия мозък

С ЯМР учените доказват защо на някои хора им е трудно да учат чужд език

OpenAI най-сетне обяви GPT-4 - следващото поколение на езиковия модел на AI Наука

OpenAI най-сетне обяви GPT-4 - следващото поколение на езиковия модел на AI

Силно впечатляващ е при първа употреба, несъвършенствата се забелязват при по-дълго прекарано време с него